"Νούσιας pastry lab" στα Ιωάννινα

Στα προάστια της πόλης των Ιωαννίνων, σε ένα ισόγειο κτίριο 260 m2 με υπόγειο αντίστοιχου εμβαδού, μεταφέρθηκε το εργαστήριο και τα κεντρικά γραφεία γνωστής αλυσίδας ζαχαροπλαστικής, δημιουργώντας ταυτόχρονα χώρους πώλησης και καθιστικού στο πλαίσιο ενός καφέ – ζαχαροπλαστείου ολοήμερης λειτουργίας.

Δημιουργικό στοίχημα κατά το σχεδιασμό αποτέλεσε ο διαχωρισμός των παραπάνω χρήσεων με τρόπο που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες της επιχείρησης, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τις σχεδιαστικές επιλογές. Άλλωστε, η διαμόρφωση ενός χώρου εστίασης αποτελεί δημιουργικό διάλογο μεταξύ αρχιτεκτονικής, σκηνογραφίας και λειτουργικότητας.
Η κάτοψη χωρίζεται σε δύο ζώνες χρήσεων: το πίσω τμήμα φιλοξενεί το παρασκευαστήριο, τα ψυγεία και τους χώρους υγιεινής, ενώ στο μπροστινό τμήμα δημιουργούνται δύο διακριτοί χώροι. Ο χώρος λιανικής πώλησης - εκθετηρίου της επιχείρησης οργανώνεται στα αριστερά και ο χώρος των τραπεζοκαθισμάτων, που συνεχίζεται και στον εξωτερικό χώρο, διαμορφώνεται στα δεξιά. Στο πατάρι του πίσω τμήματος βρίσκονται τα γραφεία και το λογιστήριο της επιχείρησης, ενώ στο υπόγειο τα εργαστήρια και οι βοηθητικοί χώροι.

Η είσοδος στο κατάστημα σηματοδοτείται από μεταλλικές κατασκευές με γεωμετρικά μοτίβα, που προσκαλούν τον επισκέπτη στο εσωτερικό. Σε συνδυασμό με τα μεγάλα ανοίγματα της όψης, που διαχέουν το φυσικό φως στο εσωτερικό, τα εξωτερικά μεταλλικά στοιχεία δημιουργούν ένα παιχνίδι σχημάτων και σκιών. Στο εσωτερικό του καταστήματος οι εναλλαγές των υλικών επιλέγονται με τρόπο που να αποπνέουν μια κομψή αισθητική, εναρμονισμένη με μία ζεστή ατμόσφαιρα. Οι βιτρίνες των γλυκών κατασκευάζονται με συνδυασμό ξύλου και μετάλλου, στην απόχρωση του μαύρου και του χαλκού. Οι δύο αυτές αποχρώσεις χρησιμοποιούνται κατά κύριο λόγο και στον υπόλοιπο χώρο: συνδυασμένες με μεγάλα πλακίδια με όψη μαρμάρου στον τοίχο του καθιστικού χώρου και συνδυασμένες με λεπτομέρειες από ξύλο στο δάπεδο και στις εσοχές των τοίχων. Για το διαχωρισμό του παρασκευαστηρίου και των γραφείων χρησιμοποιείται μια κατασκευή σε κάναβο με ξύλινα και μεταλλικά πηχάκια και καθρέφτη, επιτυγχάνοντας την αίσθηση ιδιωτικότητας στους χώρους που επιθυμούσαν οι ιδιοκτήτες, μέσω της ταυτόχρονης οπτικής μεγέθυνσης του χώρου. Κατακόρυφα μεταλλικά στοιχεία χρησιμοποιούνται επίσης στην πλάτη του μπαρ, οριοθετώντας τη σκάλα που οδηγεί στο πατάρι, καθώς και σε τμήμα της εξωτερικής όψης του καταστήματος.

Τη συνολική σύνθεση έρχεται να αναδείξει η επιλογή του φωτισμού, με εναλλαγή μαύρου και χαλκού σε σποτ, κρεμαστά και επιτοίχια φωτιστικά, προσεκτικά διαλεγμένα για τις ανάγκες της κάθε γωνιάς. Ιδιαίτερο στοιχείο αποτελούν τα κυλινδρικά φωτιστικά στην οροφή, ειδικά σχεδιασμένα για το συγκεκριμένο έργο, τα οποία συμπληρώνουν το παιχνίδι της γεωμετρίας. Ζεστά χρώματα στους τόνους του μπεζ και της τερακότα ολοκληρώνουν αρμονικά τη συνολική εικόνα του χώρου.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη και εσωτερική διακόσμηση:
G2lab
Κατασκευή:
Papazois Domus Inclusive
Έτος κατασκευής:
2020
Φωτογράφος:
Δημήτρης Σπύρου / Dimitris Spyrou

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

"Mavadda" all-day gastro-bar σε γήινες αποχρώσεις

Στην κεντρική πλατεία της πόλης του Κιάτου, δίπλα στο λιμάνι, το “Mavadda”, ένα all-day gastro-bar περίπου 130 m2, αποτελεί το νέο τόπο συνάντησης και διασκέδασης για τους επισκέπτες του. Οι…
Μετατροπή αποθήκης σε σύγχρονο μεζεδοπωλείο στα Φάρσαλα

Μετατροπή αποθήκης σε σύγχρονο μεζεδοπωλείο στα Φάρσαλα

Μια ξεχασμένη αποθήκη μεταμορφώνεται στο μεζεδοπωλείο «Αυλή» στην πόλη των Φαρσάλων χάρη σε ένα σχεδιασμό που δεν «κρύβει» το παλιό κτίριο αλλά αντίθετα τονίζει τα αρχιτεκτονικά του χαρακτηριστικά αφήνοντας απαράλλαχτους…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.