Μεζεδοπωλείο στη Χαλκίδα

Το εστιατόριο κατασκευάστηκε σε υπάρχον κέλυφος, στο κέντρο της Χαλκίδας και διαμορφώθηκε σε δύο επίπεδα. Το πρώτο περιλαμβάνει την υποδοχή και την κεντρική μπάρα εξυπηρέτησης, ενώ το δεύτερο συμπληρωματικά τραπέζια.
Το εστιατόριο έχει ανακαινιστεί και διακοσμηθεί από την αρχή, λαμβάνοντας υπόψη το παρελθόν της πόλης, η οποία αποτελεί πρώην βιομηχανική περιοχή. Σε μια προσπάθεια να θέσει ερωτήματα και σκέψεις για τη βιομηχανική κληρονομιά, τόσο στους κατοίκους, όσο και στους επισκέπτες, η βιομηχανική ιστορία της πόλης είναι παρούσα σε κάθε πτυχή του εστιατορίου, αποτελώντας την κεντρική ιδέα με βάση την οποία οργανώνεται και διακοσμείται ο χώρος. Η αρχιτεκτονική των τεσσάρων γειτονικών παλαιών βιομηχανικών κτιρίων παρουσιάζεται με φωτογραφίες και λεπτομερή περιγραφή, ξεκινώντας από την κύρια αίθουσα και τα μπάνια μέχρι και μικρές λεπτομέρειες, όπως τα σουπλά. Οι πελάτες έχουν την ευκαιρία να κάνουν μια περιήγηση σε ένα σημαντικό περιβάλλον μέσω υφών και φωτογραφιών, κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού διαλείμματος ή του βραδινού φαγητού.
Ο χώρος οργανώνεται γύρω από το μπαρ, το οποίο καθορίζει το διαφορετικό τρόπο προσέγγισης της έννοιας του "γκριλ - μπάρμπεκιου", οδηγώντας  με το σχήμα του τους περαστικούς στο εσωτερικό του καταστήματος  και επιτρέποντας την οπτική επαφή με την ημιανοιχτή κουζίνα.
Οι σχεδιαστικές γραμμές είναι λιτές και καθαρές σε τόνους άσπρου - μαύρου, παραπέμποντας στο παρελθόν και στην ιστορία της πόλης, ενώ λεπτομέρειες του εξοπλισμού σε έντονα χρώματα, όπως τα πιάτα, αποτελούν στοιχεία διαφοροποίησης και σύνδεσης με το παρόν.
Η θεματική του χώρου συμπληρώνεται από τον ιδιαίτερο χειρισμό των υλικών και των υφών. Η πέτρα της μεσοτοιχίας, η λεία λαμαρίνα, η τεχνοτροπία του επιχρίσματος στους τοίχους, το μαύρο ανάγλυφο πλακάκι, οι περιμετρικές εκτυπώσεις με υφή αφίσας δρόμου διαμορφώνουν τις επιφάνειες του εσωτερικού χώρου και αναδεικνύονται από το φυσικό και τον τεχνητό φωτισμό.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη - Επίβλεψη: 
ΧΡΥΣΗ ΤΟΜΗ Α.Ε. / Μιχάλης Μπάκας
Στατική μελέτη: 
Κωνσταντίνος Μπάκας
Η/Μ μελέτη:
 Αλέξιος Μπάκας
Κατασκευή: 
ΧΡΥΣΗ ΤΟΜΗ Α.Ε.
Εσωτερική διακόσμηση: 
Μιχάλης Μπάκας
Επιμέλεια σχεδίων: 
Αφροδίτη Λυρούδια
Φωτογραφίες:
Ντέμη Καρατζαφέρη

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Κατάστημα & καφέ

Κατάστημα & καφέ "TOM'S" στη Θεσσαλονίκη

Το Toms Flagship Store & Cafe βρίσκεται στο ισόγειο διατηρητέου κτιρίου γνωστού και ως "Παλιό Ταχυδρομείο" στο Ιστορικό Κέντρο της Θεσσαλονίκης. Η ιδιαιτερότητά του είναι ότι, η εμπειρία της αγοράς…

"Core Agora", περίπτερα με ξύλινο περίβλημα στην Ελούντα

Το έργο αφορά στο σχεδιασμό αυτόνομων περιπτέρων σε παράταξη, με χρήσεις καταστημάτων, ψυχαγωγίας, τέχνης και εστίασης. Ο σχεδιασμός αποτελεί κομμάτι μιας ευρύτερης διαμόρφωσης περιβάλλοντος χώρου, συνολικής έκτασης 40 στρεμμάτων, που…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.