"Aliki perroti educational center" στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή, Θεσσαλονίκη

Το οικόπεδο, το οποίο χωροθετείται στο campus της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, βρίσκεται στην Πυλαία Θεσσαλονίκης. Το νέο κτιριακό συγκρότημα έρχεται να καλύψει τις ανάγκες ενός κολλεγίου υψηλών ακαδημαϊκών προδιαγραφών, χωρητικότητας 500 προπτυχιακών φοιτητών και 100 μεταπτυχιακών φοιτητών. Το κτίριο αναπτύσσεται στην είσοδο του οικοπέδου της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής σε οριοθετημένη έκταση 8000 m2, σηματοδοτώντας το διδακτικό campus.
To νέο κτίριο αποτελείται από δύο πτέρυγες, οι οποίες συνδέονται μεταξύ τους με ένα κεντρικό φουαγιέ δύο επιπέδων, ενώ παράλληλα ενώνονται στο ισόγειο επίπεδο με το υφιστάμενο κτίριο του κολλεγίου Seth Frank. Το νέο κτίριο στεγάζει τις αίθουσες διδασκαλίας των φοιτητών μαζί με αμφιθέατρα, εργαστήρια, κοινόχρηστους χώρους σε 3 επίπεδα, παράρτημα της βιβλιοθήκης και γραφεία προσωπικού, με συνολική επιφάνεια κάλυψης 1.115 m2 και δόμηση 3.350 m2.


Η χωροθέτηση των κτιριακών όγκων και ο προσανατολισμός του κτιρίου πραγματοποιήθηκε με τρόπο που να διασφαλίζει μέγιστη αξιοποίηση των τοπικών κλιματικών συνθηκών (κλιματικών δεδομένων, προσανατολισμού, ηλιασμού και αερισμού). Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι το υφιστάμενο κτίριο δημιουργήθηκε στη θέση παλαιότερου μικρότερου κτίσματος, τα υλικά του οποίου ανακυκλώθηκαν στο μεγαλύτερο μέρος, ενώ τμήμα του νέου κτιρίου ακολούθησε το αποτύπωμα του υφιστάμενου, στην προσπάθεια να μη διαταραχθεί το φυσικό περιβάλλον.
Επίσης, κύριος στόχος ήταν η ενσωμάτωση του νέου κτιρίου στο σύνολο των κτιρίων της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής. Αυτό επιτεύχθηκε με την προσεκτική διαχείριση του κτιριακού όγκου σε δύο επίπεδα έδρασης και τη δημιουργία κεντρικού κλιμακοστασίου με ενδιάμεσα επίπεδα. Η επιλογή των υλικών έγινε με γνώμονα την ξεχωριστή ταυτότητα αλλά και την ένταξη στο χαρακτήρα του συγκροτήματος της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, τα κτίρια του οποίου επισημαίνονται με τη χρήση πέτρας από πωρόλιθο. Το κτίριο εξωτερικά επενδύθηκε τμηματικά με πωρόλιθο τύπου "moca wood" και συνδυάστηκε με στοιχεία HPL σε απόχρωση ξύλου, δημιουργώντας ρυθμό και πλοκή στο σύνολο των όψεων του κτιρίου. Ο συνολικός σχεδιασμός βασίστηκε σε αρχές αειφόρου αρχιτεκτονικής - ανάπτυξης με στόχο την αυξημένη ενσωμάτωση αποδοτικότητας στη χρήση ενέργειας, νερού και υλικών, με παράλληλη μείωση των ρύπων και τη δημιουργία κατάλληλου περιβάλλοντος για την ανάπτυξη της εκπαίδευσης. Το κτίριο λειτουργεί υποδειγματικά για τον εκπαιδευτικό χώρο, βασισμένο σε δοκιμασμένες νέες τεχνολογίες χαμηλής διαχείρισης και συντήρησης (low smart tech), όπως φυσικό αέριο, εξαερισμός με εναλλάκτες θερμότητας, κεντρικό σύστημα διαχείρισης συγκεκριμένων λειτουργιών, κινούμενες περσίδες βάσει δεδομένων, αυτοματισμός παύσης κλιματισμού ανά αίθουσα, άκαυστα θερμομονωτικά υλικά, υλικά υψηλής ηχομονωτικής ικανότητας, ειδικά υλικά υγειονομικού χαρακτήρα σε όλα τα εργαστήρια και τις αίθουσες, υλικά με αποδεδειγμένη υψηλή αντοχή στο χρόνο και εύκολη αντικατάσταση.


Το τελικό αποτέλεσμα επιτεύχθηκε έπειτα από πολύμηνη συνεργασία της μελετητικής ομάδας με το διδακτικό προσωπικό και το τεχνικό τμήμα της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, που διαθέτει πολυετή εμπειρία σε διαχείριση και συντήρηση εκπαιδευτικών κτιρίων. Ο περιβάλλον χώρος του κτιρίου διατηρήθηκε στην προγενέστερη κατάσταση, ενώ κατά το σχεδιασμό και την κατασκευή αφαιρέθηκε ο ελάχιστος αριθμός δέντρων. Όλα τα παραπάνω συνθέτουν ένα πολυμορφικό κτίριο διδασκαλίας, που προσφέρει διευρυμένες δυνατότητες εκπαιδευτικού χαρακτήρα, με γνώμονα τις σύγχρονες αλλά και τις μελλοντικές προδιαγραφές κτιρίων.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Aρχιτεκτονική μελέτη:
Κουλουκούρης & συνεργάτες
Στατική μελέτη:
Κωσταντίνος Τσακαλίδης
H/Μ μελέτη:
Σαμαράς & συνεργάτες
Eπίβλεψη:
Κουλουκούρης & συνεργάτες, Σαμαράς & συνεργάτες, Κωνσταντίνος Τσακαλίδης
Συνεργάτες:
Αναστασία Βακουρα, αρχιτέκτων μηχ.,
Μάνος Κοντοπίδης, σχεδίαση
Tεχνική εταιρεία κατασκευής:
Παγώνη Α.Τ.Ε.
Iδιοκτήτης:
Αμερικανική γεωργική σχολή Θεσσαλονίκης
Tοποθεσία:
Πυλαία, Θεσσαλονίκη
Συνολικό εμβαδό κτιρίου:
3.350 m2
Xρόνος μελέτης:
Νοέμβριος 2015 – Ιούνιος 2016
Xρόνος κατασκευής:
14 μήνες (Σεπτ. 2016-Νοεμ. 2017)
Παρουσίαση:
Αλέξανδρος Κουλουκούρης
Φωτογραφίες:
Γιώργης Γερόλυμπος

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Κτίριο θεάτρου στη Λάρισα

Κτίριο θεάτρου στη Λάρισα

Η βασική είσοδος του κοινού βρίσκεται στη στάθμη της πλατείας Ουήλ. Από αυτό το σημείο οι επισκέπτες μπορούν είτε να επισκεφθούν την αίθουσα πολλαπλών χρήσεων είτε να ανέλθουν στους χώρους…
Συνεδριακό & πολιτιστικό κέντρο στη Θεσσαλονίκη

Συνεδριακό & πολιτιστικό κέντρο στη Θεσσαλονίκη

Με το νέο συνεδριακό και πολιτιστικό κέντρο (κτίριο Β) ολοκληρώθηκε το συγκρότημα του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης. Το νέο κτίριο, συνολικού εμβαδού 7.600 m², περιλαμβάνει αίθουσα εκδηλώσεων 450 θέσεων με χώρο…
Νέο Μουσείο Ακρόπολης

Νέο Μουσείο Ακρόπολης

Χρειάστηκαν περισσότερα από 35 χρόνια για την οριστικοποίηση της μελέτης του Μουσείου της Ακρόπολης! Έγιναν τέσσερις αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί, από τους οποίους οι τελευταίοι ήταν διεθνείς. Στον τελικό διαγωνισμό βραβεύτηκε η…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.