Το νέο κτίριο των Κεντρικών Γραφείων του ΤΣΜΕΔΕ στην Αθήνα

Οι βασικές συνθετικές ιδέες του κτιρίου, συνοψίζονται αφενός στην πρόθεση να προκύψει ένα λιτό, σαφές και συμπαγές κτίριο, που να έχει τη δυνατότητα να συνδιαλέγεται τόσο με τον ύπαιθρο χώρο του, όσο και με τον αστικό ιστό στον οποίο εντάσσεται, αναιρώντας ταυτόχρονα την αίσθηση του συμπαγούς όγκου, και αφετέρου στην ανάδειξη του ρόλου του υπαίθριου δημόσιου χώρου, που καλείται να εισχωρήσει στο κτίριο να αναδείξει τα υπάρχοντα αρχαία ευρήματα και να διαποτίσει όλες τις στάθμες του έως την "εκτόνωση του" στη στέψη του.
Τα παραπάνω επιτυγχάνονται με τα εξής βασικά συνθετικά στοιχεία:
• Το βασικό στερεό του "κύβου", που ορίζει το κτίριο και περιέχει μέσα του όλες τις λειτουργίες του καθώς και τα Αρχαία ευρήματα.
• Το λοξό επίπεδο, μία ελαφριά γυάλινη αιωρούμενη οθόνη, που σκίζει - διαπερνά το συμπαγή δομικό κύβο και επανεμφανίζεται στη στέψη του, όπου εξελίσσεται στην κυματοειδή στέγαση του δώματος.
• Το οριζόντιο επίπεδο της εισόδου με την ιδιαίτερη επεξεργασία του. Υλοποιείται με μία πλατιά γέφυρα που ενώνει το κτίριο με το δρόμο και περνάει πάνω από τα αρχαιολογικά ευρήματα, αποκαλύπτοντας το σημαντικότερο τμήμα τους.
• Τον κατακόρυφο κεντροβαρικό άξονα, που διαμορφώνει την καρδιά του κτιρίου και υλοποιείται με τον πολυώροφο χώρο του αιθρίου, ο οποίος ενοποιεί το εσωτερικό του και φωτίζει το κέντρο του.
Στο κτίριο εφαρμόζονται σύγχρονα συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας, ενεργειακά υαλοστάσια, ηλιακοί συσσωρευτές καθώς και φωτοβολταϊκά στοιχεία καθιστώντας το ένα σύγχρονο "έξυπνο" και ενεργειακά αυτόνομο κτίριο.
Η αισθητική του κτιρίου στο επίπεδο των υλικών, αποδίδεται από τη χρησιμοποίηση τους σε πρωτογενή και εμφανή μορφή. Αποφεύγονται οι επενδύσεις και τα επιχρίσματα, ενώ αναδεικνύονται τα δομικά υλικά του κτιρίου.

Περισσότερα...

Στοιχεία Έργου

Aρχιτεκτονική Μελέτη: ΩΜ Μελετητική
Αρχιτέκτονες: Αθ. Δημοπούλου, Καλ. Σαϊτη , Γ. Σταθόπουλος , Αικ. Χριστοδουλέα
Στατική Μελέτη: Εμ. Γιαννουλάκης
H/M Mελέτη: ΤΕΑΜ Η.Α.Ε. – Μηχανολόγοι, ΤΕΤΡΑΣ Η-Μ ΑΕΜ, Γ. Χριστοφίλης – Ι. Παπαγρηγοράκης & συν.ΕΠΕ
Eπίβλεψη: Περιφέρεια Αττικής
Συνεργάτες Αρχιτέκτονες: Μ. Πολύδωρα, Μ. Κωνσταντινοπούλου
Ακουστική Μελέτη: Γ. Ζήσιμος
Kατασκευή: TOMH A.B.E.T.E.
Iδιοκτήτης: Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε.
Tοποθεσία: Π. Π. Γερμανού 3-5 , Πλατεία Κλαυθμώνος, Αθήνα
Συνολικό Εμβαδό Κτιρίου: 5471 m²
Χρόνος Μελέτης: Διαγωνισμός 1995, μελέτη εφαρμογής α' 1998, μελέτη εφαρμογής β' 2010
Χρόνος Κατασκευής: 2013
Φωτογραφίες: Δημήτρης Κλεάνθης

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης

Δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης

Το συγκρότημα του δημαρχείου επιμερίζεται σε τρεις κτιριακές μονάδες, σταδιακά μειούμενες ως προς το ύψος τους, που επιτρέπουν τον ορθολογικό επιμερισμό των λειτουργιών του εσωτερικά. Ο δημότης μπορεί να διεισδύσει…
Βιοκλιματικό κτίριο περιβαλλοντικής ενημέρωσης & εκπαίδευσης, Κύπρος

Βιοκλιματικό κτίριο περιβαλλοντικής ενημέρωσης & εκπαίδευσης, Κύπρος

• Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης και Εκπαίδευσης (Κ.Π.Ε.Ε.) Κάβο Γκρέκο, είναι η υλοποίηση μελέτης του αρχιτεκτονικού γραφείου, η οποία βραβεύτηκε με το Α’ βραβείο στο διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, που είχε…
Παιδικός σταθμός στη Φιλοθέη

Παιδικός σταθμός στη Φιλοθέη

Πρόκειται για έναν πρωτοποριακό παιδικό σταθμό, από τους πρώτους που ιδρύθηκαν στην πόλη των Αθηνών και στεγάζεται από το 1978 σε ένα επιβλητικό κτίριο στη Φιλοθέη. Οι επικεφαλής αρχιτέκτονες, Ευγενία…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.