Προσκυνητάρι σε εργοστάσιο, στο Ηράκλειο

Το προσκυνητάρι βρίσκεται μέσα στο εργοστάσιο των "Πλαστικών Κρήτης", στη Βιομηχανική Περιοχή του Ηρακλείου. Το γεγονός ότι θα αποτελούσε κομμάτι ενός βιομηχανικού κτιρίου ήταν μια σημαντική παράμετρος που οδήγησε στο ύφος ενός μικρού, θρησκευτικού χώρου, φτιαγμένου όμως από μοντέρνα υλικά και σχεδιασμό που δεν υπακούει στα συμβατικά, εκκλησιαστικά, πρότυπα.
Η βασική ιδέα ήταν η διάπλαση ενός μικρού χώρου, στον οποίο μπορεί κανείς να ανάψει ένα κερί και να προσευχηθεί. Επιλέχτηκε ένας χώρος του εργοστασίου, εύκολα προσβάσιμος και ορατός από την πύλη, δίπλα στα γραφεία. Ο περιβάλλων χώρος αναδείχτηκε με την κατασκευή ενός μικρού μαντρότοιχου από την τοπική, μαύρη πέτρα και στρώθηκε με λευκό μάρμαρο Διονύσου.
Το κτίριο κατασκευάστηκε από εμφανές οπλισμένο σκυρόδεμα και αποτελείται από τρία κλειστά, πλευρικά τοιχία και μια μεγάλη τζαμαρία - είσοδο που τονίζεται από ένα αμμοβολημένο μεγάλο σταυρό. Όλα τα υαλοστάσια είναι φτιαγμένα από ανοξείδωτο χάλυβα, όπως και ο μεγάλος σταυρός που κοσμεί εξωτερικά την ανατολική πλευρά του κτιρίου.
Η κεκλιμένη οροφή έχει ένα κρυφό παράθυρο –που δεν φαίνεται από το εσωτερικό του χώρου- που ρίχνει το φως του ήλιου στην μοναδική εικόνα που κοσμεί το εσωτερικό του. Ο λιτός διάκοσμος συμπληρώνεται από μια κατασκευή από ανοξείδωτο χάλυβα, σχεδιασμένη από τον αρχιτέκτονα, που συνδυάζει το χώρο διάθεσης και αφής των κεριών, το καντήλι με το λάδι και ένα μικρό χώρο τοποθέτησης μικροαντικειμένων.
Ο φυσικός φωτισμός του χώρου συμπληρώνεται από ένα μικρό παράθυρο "φυτεμένο" στο δάπεδο της νότιας πλευράς. Ο νυκτερινός φωτισμός εξασφαλίζεται εσωτερικά από τον κρυφό φωτισμό της κεκλιμένης ψευδοροφής και μερικά φωτιστικά δαπέδου ενώ ο περιβάλλων χώρος φωτίζεται από χωνευτά, μέσα στην πέτρα, φωτιστικά φωτοδιόδων (led).
Ο κήπος γύρω, φυτεύτηκε με πολλά δενδρύλλια, λεμονιές και πορτοκαλιές, και δημιουργήθηκε έτσι ένας περιβάλλων χώρος που αναδεικνύει με σεμνότητα και λιτό ύφος τον μικρό "ναό".

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη - επίβλεψη:Αλέξανδρος Γαβριλάκης
Στατική μελέτη:Νίκος Πετρομιχελάκης
Η/Μ μελέτη: Ηλίας Λυγερός
Τοποθεσία: Βιομηχανική Περιοχή Ηρακλείου
Εμβαδόν: 17 m²
Χρόνος μελέτης: 2012
Χρόνος κατασκευής: 2015
Παρουσίαση: Αλέξανδρος Γαβριλάκης
Φωτογραφίες: Μαρία Χαλκιαδάκη

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Φοιτητικές κατοικίες στην Πάτρα

Φοιτητικές κατοικίες στην Πάτρα

Το έργο αποτελεί ένα φιλόδοξο εγχείρημα οικιστικής ανάπτυξης στο κέντρο της Πάτρας. Ένα υφιστάμενο κτίριο από τη δεκαετία του 1970, μια πρώην ιδιωτική κλινική, ανακατασκευάζεται σε πρωτοτυπικό αστικό συγκρότημα, προσφέροντας…
Κέντρο προσχολικής αγωγής στο Διόνυσο

Κέντρο προσχολικής αγωγής στο Διόνυσο

Το ιδιωτικό κέντρο προσχολικής εκπαίδευσης κατασκευάστηκε σε ένα ενδιάμεσο οικόπεδο έκτασης ενός στρέμματος στο Διόνυσο. Η βόρεια όψη του κτιρίου είναι "στραμμένη" προς τη λεωφόρο, ενώ ο περιβάλλων χώρος διαμορφώθηκε…
Το μουσείο της Πέλλας

Το μουσείο της Πέλλας

Το αρχαιολογικό μουσείο είναι ένα σύγχρονο έργο, που προσαρμόζεται στη μορφολογία του εδάφους, αποτυπώνει την ιστορία του και προβάλλεται στο μέλλον. Μορφολογικά, σκόπιμα προσδόθηκε στο έργο ένας χαρακτήρας ήπιος που…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.