Προσκυνητάρι σε εργοστάσιο, στο Ηράκλειο

Το προσκυνητάρι βρίσκεται μέσα στο εργοστάσιο των "Πλαστικών Κρήτης", στη Βιομηχανική Περιοχή του Ηρακλείου. Το γεγονός ότι θα αποτελούσε κομμάτι ενός βιομηχανικού κτιρίου ήταν μια σημαντική παράμετρος που οδήγησε στο ύφος ενός μικρού, θρησκευτικού χώρου, φτιαγμένου όμως από μοντέρνα υλικά και σχεδιασμό που δεν υπακούει στα συμβατικά, εκκλησιαστικά, πρότυπα.
Η βασική ιδέα ήταν η διάπλαση ενός μικρού χώρου, στον οποίο μπορεί κανείς να ανάψει ένα κερί και να προσευχηθεί. Επιλέχτηκε ένας χώρος του εργοστασίου, εύκολα προσβάσιμος και ορατός από την πύλη, δίπλα στα γραφεία. Ο περιβάλλων χώρος αναδείχτηκε με την κατασκευή ενός μικρού μαντρότοιχου από την τοπική, μαύρη πέτρα και στρώθηκε με λευκό μάρμαρο Διονύσου.
Το κτίριο κατασκευάστηκε από εμφανές οπλισμένο σκυρόδεμα και αποτελείται από τρία κλειστά, πλευρικά τοιχία και μια μεγάλη τζαμαρία - είσοδο που τονίζεται από ένα αμμοβολημένο μεγάλο σταυρό. Όλα τα υαλοστάσια είναι φτιαγμένα από ανοξείδωτο χάλυβα, όπως και ο μεγάλος σταυρός που κοσμεί εξωτερικά την ανατολική πλευρά του κτιρίου.
Η κεκλιμένη οροφή έχει ένα κρυφό παράθυρο –που δεν φαίνεται από το εσωτερικό του χώρου- που ρίχνει το φως του ήλιου στην μοναδική εικόνα που κοσμεί το εσωτερικό του. Ο λιτός διάκοσμος συμπληρώνεται από μια κατασκευή από ανοξείδωτο χάλυβα, σχεδιασμένη από τον αρχιτέκτονα, που συνδυάζει το χώρο διάθεσης και αφής των κεριών, το καντήλι με το λάδι και ένα μικρό χώρο τοποθέτησης μικροαντικειμένων.
Ο φυσικός φωτισμός του χώρου συμπληρώνεται από ένα μικρό παράθυρο "φυτεμένο" στο δάπεδο της νότιας πλευράς. Ο νυκτερινός φωτισμός εξασφαλίζεται εσωτερικά από τον κρυφό φωτισμό της κεκλιμένης ψευδοροφής και μερικά φωτιστικά δαπέδου ενώ ο περιβάλλων χώρος φωτίζεται από χωνευτά, μέσα στην πέτρα, φωτιστικά φωτοδιόδων (led).
Ο κήπος γύρω, φυτεύτηκε με πολλά δενδρύλλια, λεμονιές και πορτοκαλιές, και δημιουργήθηκε έτσι ένας περιβάλλων χώρος που αναδεικνύει με σεμνότητα και λιτό ύφος τον μικρό "ναό".

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη - επίβλεψη:Αλέξανδρος Γαβριλάκης
Στατική μελέτη:Νίκος Πετρομιχελάκης
Η/Μ μελέτη: Ηλίας Λυγερός
Τοποθεσία: Βιομηχανική Περιοχή Ηρακλείου
Εμβαδόν: 17 m²
Χρόνος μελέτης: 2012
Χρόνος κατασκευής: 2015
Παρουσίαση: Αλέξανδρος Γαβριλάκης
Φωτογραφίες: Μαρία Χαλκιαδάκη

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Πολιτιστικό κέντρο τουρκικού κολεγίου στα Τίρανα

Πολιτιστικό κέντρο τουρκικού κολεγίου στα Τίρανα

Το σχολείο "Turgut Ozal Education" στα Τίρανα είναι ένα από τα μεγαλύτερα ιδιωτικά σχολεία στην Αλβανία. Το σχολικό συγκρότημα αποτελείται από δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο μαζί με πολλές κοινόχρηστες λειτουργίες,…
Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη Ιωαννίνων

Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη Ιωαννίνων

Το συγκρότημα της Κεντρικής Πανεπιστημιακής Βιβλιοθήκης Ιωαννίνων αναπτύσσεται μέσα στο χώρο της Πανεπιστημιούπολης, σε έκταση περίπου 33 στρεμμάτων και έχει συνολική επιφάνεια 17.500m². Καλύπτει τρεις κύριες ενότητες που έχουν τη…
Η νέα πλατεία Ελευθερίας στη Λευκωσία

Η νέα πλατεία Ελευθερίας στη Λευκωσία

Η ανάπλαση της πλατείας Ελευθερίας στη Λευκωσία αποτελεί ένα έργο ορόσημο, τόσο για τη δημιουργία της στη συγκεκριμένη εποχή, όσο και για τη σημασία της πλήρους μεταμόρφωσής της μέσω της…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.