Κτίριο θεάτρου στη Λάρισα

Η βασική είσοδος του κοινού βρίσκεται στη στάθμη της πλατείας Ουήλ. Από αυτό το σημείο οι επισκέπτες μπορούν είτε να επισκεφθούν την αίθουσα πολλαπλών χρήσεων είτε να ανέλθουν στους χώρους αναμονής του θεάτρου στους άνω ορόφους. Η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων έχει τη δυνατότητα να λειτουργεί και ανεξάρτητα από την είσοδο του θεάτρου, καθώς είναι προσβάσιμη και εφοδιασμένη με εισόδους / εξόδους και από τους τρεις δρόμους. O συνολικός αριθμός των θεατών μέσα στην αίθουσα είναι 602 θέσεις και κατανέμεται σε δύο στάθμες: στης πλατείας με 415 καθίσματα και στου εξώστη με 187 καθίσματα. 
Στη στάθμη του ισογείου, κάτω από τον κυρίως σκηνικό χώρο βρίσκονται οι χώροι του υποσκηνίου. Aυτοί περιλαμβάνουν μια μεγάλη αποθήκη σκηνικών, τα εργαστήρια σκηνικών και δύο χώρους που στεγάζουν τους μηχανισμούς κίνησης. Σ’ ένα επίμηκες τμήμα του υποσκήνιου χώρου, που γενικά είναι μεγάλου ύψους, δημιουργείται ένα είδος μεσοπατώματος με βασική χρήση την εξυπηρέτηση του ορύγματος της ορχήστρας.
O σκηνικός χώρος περιλαμβάνει όλο το άνω ημικύκλιο που ορίζεται από τον εσωτερικό φέροντα στατικό δακτύλιο. H τεράστια επιφάνεια της σκηνής εκτός από τις πλήρεις δυνατότητες που προσφέρει για την κύρια λειτουργία του χορού, είναι έτοιμη να υποδεχθεί και το ανέβασμα θεατρικών παραστάσεων (λυρικών ή μη), την εκτέλεση μουσικών έργων από πλήρη ορχήστρα με πρόβλεψη χορωδίας, λειτουργία χορού και τη διεξαγωγή συνεδρίων. Οι χώροι των παρασκηνίων ή των καλλιτεχνών βρίσκονται συγκεντρωμένοι στο εμπρός και αριστερό τμήμα του κτιρίου και αναπτύσσονται σε τρείς στάθμες. Το συγκρότημα των παρασκηνίων έχει δική του ανεξάρτητη είσοδο. Aνάμεσα στις δύο περιοχές των καμαρινιών και πίσω από το χώρο αναμονής τοποθετείται ένας μεγάλος χώρος που προορίζεται για την ανάπαυση των καλλιτεχνών και ενσωματώνει ένα μπαρ με την αποθήκη του.
Τέσσερα είναι τα βασικά υλικά που χρησιμοποιούνται στο κέλυφος του κτιρίου, κεραμικά πλακίδια, προκατασκευασμένα πετάσματα σκυροδέματος, σύστημα υαλοστασίων με ειδικά κρύσταλλα και σύστημα στέγασης φύλλων αλουμινίου.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη: Skroumbelos c+p architects & associates
Συντονιστής μελετών & υπεύθυνος αρχιτεκτονικής μελέτης: Κωνσταντίνος Σκρουμπέλος
Ομάδα αρχιτεκτονικής μελέτης: Κ. Σκρουμπέλος, Φ. Σκρουμπέλος, Ε. Εγγλέζος, Ε. Κουτεντάκη, C. Romero, Α. Ντίνας,D. Pittman
Στατική μελέτη: Γ. Σκούρας, Τ. Τοπιντζής
Η/Μ μελέτη: ΗΛ.Μ.ΜΕ Ε.Ε.
Μελέτη τεχνικής σκηνής: Stage and studio contracting co ltd
Ακουστική μελέτη: Θ. Τιμαγένης
Μελέτη κρυστάλλων: W. Minniberger
Μελέτη ειδικού φωτισμού: Diathlasis Architectural Lighting
Μακέτες: Ν. Λουκρέζης
Επιβλέπουσα αρχή: Δήμος Λαρισαίων, διεύθυνση τεχνικών υπηρεσιών, τμήμα νέων έργων
Διευθύντρια τεχνικών υπηρεσιών: Α. Αϊβαλιώτου
Προϊσταμένη τμήματος νέων έργων: Ε. Γιοβρή
Προϊστάμενος τμήματος Η/Μ εγκαταστάσεων: Δ. Χατζίκος
Επιβλέποντες: Ε. Σταθακοπούλου, αρχιτέκτων μηχ., Μ. Τσιάρας, πολιτικός μηχ., Κ. Συντάκας, ηλεκτρολόγος μηχ., Α. Συναπάλου, μηχανολόγοσ μηχ.,
Σύμβουλος επιβλέπουσας αρχής: Κ. Σκρουμπέλος
Τεχνική εταιρεία κατασκευής: κοινοπραξία Θέτις Α.Ε. - Εργοδομή Τεχνική Α.Τ.Ε.
Γενικός υπεύθυνος κατασκευής έργου: Ν. Ζαγάρας
Ιδιοκτήτης: Δήμος Λαρισαίων
Συνολικό εμβαδό κτιρίου: 4.708,35 m²
Χρόνος μελέτης: 2004 - 2007
Χρόνος κατασκευής: 2007 - 2009

Φωτογραφίες: Skroumbelos c+p architects & associates, Αθανάσιος Ντίνας

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Το νέο κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδας, Θεσσαλονίκη

Το νέο κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδας, Θεσσαλονίκη

Πρόκειται για ένα σύνθετο κτίριο, εφοδιασμένο με εξελιγμένα συστήματα ασφάλειας με σκοπό τη φύλαξη, και διακίνηση χρηματικού πρός όλα τα καταστήματα της τράπεζας στη Βόρεια Ελλάδα. Χωροθετήθηκε στην περιαστική ζώνη…
Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων Α.Π.Θ.,Θεσαλονίκη

Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων Α.Π.Θ.,Θεσαλονίκη

Το πανεπιστήμιο επιθυμούσε ένα κτίριο σε επτά στάθμες, με μία νεωτερική και καινοτόμο αρχιτεκτονική, καθώς και ένα σύγχρονο οικολογικό - ενεργειακό σχεδιασμό.Συνοπτικά οι αρχιτεκτονικοί χειρισμοί του σχεδιασμού και της μελέτης…
Ψηφιακό Μουσείο Ακαδημίας Πλάτωνος.

Ψηφιακό Μουσείο Ακαδημίας Πλάτωνος.

Το Ψηφιακό Μουσείο της Ακαδημίας Πλάτωνος τοποθετεί μια παγκοσμίως γνωστή ιστορία στο χώρο όπου εκτυλίχθηκε: ζωντανεύει τον μεγάλο φιλόσοφο Πλάτωνα στον τόπο που ίδρυσε τη σχολή του και δημιούργησε τα…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.