Ιατρικό κέντρο "Ορθοβιοτική" στην Αθήνα

Η μελέτη αφορά στην εσωτερική αναδιαρρύθμιση υφισταμένου τετραώροφου κτιρίου γραφείων με δύο υπόγεια, για την μετατροπή του σε πρότυπο πολυϊατρείο πρόληψης της εταιρείας "ΟΡΘΟΒΙΟΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ".
Στο ισόγειο, όπου βρίσκεται η κύρια πρόσβαση και ο χώρος υποδοχής του κτιρίου, χρησιμοποιήθηκαν κυρίως φυσικά υλικά, μάρμαρο, γυαλί, ξύλο. Τα υλικά και τα σχήματα του εσωτερικού δαπέδου προεκτείνονται στον περιβάλλοντα υπαίθριο χώρο. Πρόκειται για επιφάνειες λευκού και γκρίζου μαρμάρου μεγάλων διαστάσεων (που σε πολλές περιπτώσεις φθάνουν τα 4 m).
Η σύνθεση των υλικών  στους εσωτερικούς χώρους
Το χρώμα που κυριαρχεί σ’ αυτή τη στάθμη είναι το λευκό. Το έπιπλο της υποδοχής κατασκευάστηκε από επιφάνειες "sensitile", δηλαδή από σύνθετο υλικό, αποτελούμενο από πλεξιγκλάς με ενσωματωμένα μικρά κάτοπτρα, που αντανακλούν και μεταβιβάζουν το φυσικό και τεχνητό φως, προσδίδοντας νότα λιτής πολυτέλειας στο χώρο, ενώ το καθιστικό "Island" του Toshiyuki Kita επαναλαμβάνει το θέμα του νερού που ο επισκέπτης συνάντησε στον περιβάλλοντα χώρο με τη μικρή υδάτινη επιφάνεια.
Στο εσωτερικό του ισογείου διάδρομος με οροφή κυματιστής ροής συνδέει την κύρια είσοδο με μικρότερη αίθουσα αναμονής που λειτουργικοί λόγοι επέβαλαν στο βάθος του κτιρίου, κοντά στο κλιμακοστάσιο πρόσβασης των ορόφων. Αυτός ο κύριος διάδρομος του ισογείου στη μια του πλευρά επενδύεται με ειδικά πλακίδια μαρμάρων επεξεργασμένης κοπής σε CNC, που δημιουργούν μοτίβα εμπνευσμένα από το φυτικό βασίλειο, ενώ στην απέναντι πλευρά περιλαμβάνει μικρό καθιστικό σε εσοχή.
Στους ορόφους ακολουθήθηκε η ίδια βασική λειτουργική διάταξη ενός κεντρικού χώρου αναμονής - υποδοχής με περιμετρική ανάπτυξη γραφείων και ιατρείων. Η διαφορετική χρωματική επιλογή για κάθε όροφο προσδίδει ιδιαίτερη ταυτότητα σε κάθε λειτουργική ενότητα. Απλές, λιτές γραμμές στο σχεδιασμό των χώρων και φωτεινά χρώματα κυριαρχούν στους ορόφους και εκφράζουν τη βασική αρχιτεκτονική επιλογή για φως, καθαριότητα, λιτότητα, λειτουργικότητα.
Στους ορόφους η πλήρης εκμετάλλευση τού σχετικά περιορισμένου διαθέσιμου ύψους και οι αισθητικές απαιτήσεις οδήγησαν στη δημιουργία ανισοϋψών τρισδιάστατων οροφών που αντικατοπρίζονται στην ενιαία επιφάνεια του λευκού εποξειδικού δαπέδου.
Μελέτη φωτισμού
Λόγω της ανάγκης εξασφάλισης μεγάλου αριθμού ανεξάρτητων χώρων σ’ ολόκληρο το κτίριο, προέκυψαν προβλήματα φωτισμού σε χώρους αναμονής, που αντιμετωπίσθηκαν με μεγάλες γυάλινες επιφάνειες έγχρωμων ή μη διαχωριστικών, τα οποία επιτρέπουν τη διείσδυση φυσικού φωτισμού. Παράλληλα, ποικίλα στοιχεία κρυφού τεχνητού φωτισμού αναδεικνύουν τις κλειστές επιφάνειες και δημιουργούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε τοίχους και οροφές.
Τέλος, η εκτενής χρήση ειδικών "ανάγλυφων" υλικών, όπως πλακιδίων, ξύλινων επιφανειών, μαρμάρου, ταπετσαριών, καθώς και ο ειδικά σχεδιασμένος για την ανάδειξη τους φωτισμός, προσδίδουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον στις επί μέρους χωρικές ενότητες των αναμονών και των χώρων των γραφείων και των ιατρείων.
Η κατασκευή του κτιρίου
Η κατασκευή ακολούθησε πιστά τις μελέτες αρχιτεκτονικών και διακόσμησης, στατικής επάρκειας, ηλεκτρομηχανολογικών και φωτισμού και συνδύασε την τεχνική αρτιότητα με τη λιτή πολυτέλεια σε εξαιρετικά περιορισμένο χρονικό διάστημα (μικρότερο των 3 μηνών). Οι χώροι τεσσάρων ορόφων, δύο υπογείων και δώματος διαμορφώθηκαν εξαρχής πλήρως (διατηρήθηκε μόνο το κέλυφος του αρχικού κτιρίου ) σε επιφάνεια γραφείων - ιατρείων που ξεπερνά τα 1200 m² και χώρους στάθμευσης και Η/Μ περίπου 1300 m², ενώ παράλληλα ενισχύθηκε η μεταλλική φέρουσα κατασκευή του 1ου oρόφου και άλλα σημεία του φέροντος οργανισμού. Επιπλέον, αναμορφώθηκε πλήρως ο περιβάλλων χώρος με νέα φύτευση, υδάτινο στοιχείο και στέγαστρο.                                    

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη & επίβλεψη - μελέτη & επίβλεψη  εσωτερικών χώρων και διακόσμησης: BETAPLAN A.E.M., Ι. Βεντουράκης - Π. Ταβανιώτης & Συνεργατες
Ομάδα μελέτης: Παν. Ταβανιώτης, Μ. Βήττα, Α. Ματρακίδου, Β. Τσαγκάρη, Γ. Αναστασιάδου, Ν. Γκιαούρη, Ζ. Φραντζή
Μελέτη φωτισμού: Ε. Σκαφίδα
Η/Μ μελετη: ΤΕΤΡΑΣ Η/Μ A.E.M.
Ομάδα μελέτης: Π. Βαλλιάνος, Θ. Αγγελής, Σ. Κασελάς, Μ. Μενεξελής, Α. Μιλάτος, Ρ. Παπαθεοδώρου
Στατική μελέτη: ΛΙΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Ε.Π.Ε.
Ομάδα μελέτης: Κ. Λιόντος, Θ. Σταθόπουλος, Γ. Σταθόπουλος, Γ. Χαρέλης
Κατασκευή: BERIOS S.A - Ν. Μπέριος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, πολ. μηχανικός Ε.Μ.Π.
Εργοταξιάρχες: Β. Βαγιανός, πολ. μηχανικός Ε.Μ.Π., Γ. Λαλαούνης, ηλ. μηχανικός Ε.Μ.Π. Ν. Γουργούλης, πολ. μηχανικός Τ.Ε., Σ. Αντωνόπουλος, εργοδηγός
Εργοδότης: Ορθοβιοτική Ιατρική Πολυϊατρείο Πρόληψης
Επιστημονικός διευθυντής: Μ. Παπαχαραλάμπους
Διευθύνων σύμβουλος: Ελ. Παπαχαραλάμπους
Φωτογραφίες: George Christakos. 

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Μουσείο Μπενάκη, σύγχρονο πολιτιστικό κέντρο

Μουσείο Μπενάκη, σύγχρονο πολιτιστικό κέντρο

Επέμβαση σε υπάρχον κτίσμα με προσθήκη ενός ορόφου. Οι γενικές αρχές της αρχιτεκτονικής σύνθεσης βασίζονται στην ιδέα ενός εσωστρεφούς κλειστού κτιρίου -κιβωτού που ανοίγεται στο εσωτερικό του (αίθριο). Η κλειστότητα και…
Αποκατάσταση της διατηρητέας οικοδομής της πολεοδομίας Λευκωσίας

Αποκατάσταση της διατηρητέας οικοδομής της πολεοδομίας Λευκωσίας

ΙστορικόΗ εκπόνηση της μελέτης για το έργο των Κεντρικών Γραφείων του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως στη Λευκωσία, τοποθετείται χρονολογικά στο 2001, οπότε και εξασφαλίστηκε η έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου για…
Anatolia Elementary School, αρχιτεκτονική σύνθεση μέσω απλών γεωμετρικών σχημάτων

Anatolia Elementary School, αρχιτεκτονική σύνθεση μέσω απλών γεωμετρικών σχημάτων

Η αρχική αρχιτεκτονική πρόταση για το νέο 18τάξιο εκπαιδευτικό συγκρότημα Anatolia Elementary School μελετήθηκε στο πλαίσιο κλειστού αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, που προκήρυξε το 2015 το σωματείο "Έφοροι του Κολλεγίου Ανατόλια" και…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.