Θέατρο Κέντρου Πολιτισμού "Ελληνικός Κόσμος"

Το κτίριο "Θέατρον" στεγάζει δύο αίθουσες. Την κυρίως θεατρική αίθουσα "Αντιγόνη", χωρητικότητας 950 ατόμων, που διαθέτει μεγάλη σκηνή υψηλών προδιαγραφών με υποσκήνιο και την αίθουσα "Ιφιγένεια", χωρητικότητας 300 ατόμων. Ο σχεδιασμός επιτρέπει στις δύο αίθουσες να λειτουργούν είτε ως ανεξάρτητες με πλήρη ηχομόνωση είτε ενωμένες για θεάματα που απαιτούν μεγαλύτερη χωρητικότητα. Σε χαμηλότερη στάθμη έχει διαμορφωθεί μια τρίτη αίθουσα, που θα χρησιμοποιείται ως ανεξάρτητη αίθουσα για Ιρόβες.
Περιμετρικά των αιθουσών διατάσσονται βοηθητικοί χώροι υποστήριξης των ψυχαγωγικών και συνεδριακών εκδηλώσεων. Έτσι, έχουν προβλεφθεί καμαρίνια σε δύο στάθμες, χώροι γραφείων, εκπαιδευτικές αίθουσες, αίθουσα τύπου κτλ. Το συγκρότημα συμπληρώνεται με υπόγειους χώρους στάθμευσης και χώρους μηχανολογικού εξοπλισμού.
Η αναγνώριση των όγκων διευκολύνεται με την χρήση διαφορετικών υλικών. Το μέταλλο χρησιμοποιείται για τις φέρουσες κατασκευές, ενώ λευκό γυαλί "ντύνει" το θέατρο εξωτερικά και φύλλα ψευδάργυρου (zinc) με καμπυλωμένα άκρα επενδύουν εξωτερικά τις απολήξεις των αιθουσών.
Η επιθυμία των μελετητών για ένα οικολογικά ευαίσθητο κτίριο, η ανάγκη για έναν εσωτερικό διάχυτο φωτισμό, χωρίς θαμβώσεις, καθώς και ο προσανατολισμός του κτιρίου οδήγησε στην κατασκευή ενός διπλού γυάλινου κελύφους κατά μήκος της νότιας όψης. Μετά από εκτεταμένη έρευνα και με τη συνεργασία του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Κ.Α.Π.Ε.), συντάχθηκε η πλήρης μελέτη του διπλού κελύφους, το οποίο απαρτίζεται κυρίως από υψηλών προδιαγραφών υαλοστάσια, τοποθετημένα σε απόσταση 80 cm, αλλά και το μεταλλικό σκελετό που τα φέρει. Κινητές περσίδες σε όλο το ύψος των υαλοστασίων, καθώς και στο κάτω μέρος του κελύφους και ειδικά ανοίγματα στην οροφή συνδέονται με το λειτουργικό σύστημα του κτιρίου (BMS) και ολοκληρώνουν τη βιοκλιματική λειτουργία του ενδιάμεσου χώρου.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη: Γ. Ανδρεάδης & Συνεργάτες Ο.Ε., Ν. Εφραίμογλου & Συνεργάτες, Atelier - Γ. Τσιώμης
Υπεύθυνοι αρχιτεκτονικής μελέτης: K. Γιαννόπουλος, M. Κανταρτζής
Μελέτη στατικών: Ο.Μ.Ε.Τ.Ε. Α.Ε.
Η/Μ μελέτη: Η/Μ Ε.Π.Ε.
Γεωτεχνική μελέτη: Κ. Ανδρικοπούλου
Μελέτη φωτισμού: R. Narboni
Μελέτη ακουστικής: T. Τιμαγένης
Θεατρικοί σύμβουλοι: J. Dubreuil
Σκηνογραφικά: Changement a Vue, M. Fayet
Μελέτη πυρασφάλειας: H. Schattenman
Βιοκλιματική μελέτη: Κ.Α.Π.Ε.
Κατασκευή: Κ/Ξ ΤΕΡΝΑ - ΠΑΝΤΕΧΝΙΚΗ
Ιδιοκτήτης: Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού
Διεύθυνση έργου: ΚΙΩΝ Α.Τ.Ε.
Τοποθεσία: Πειραιώς 254, Ταύρος
Συνολικό εμβαδό: 8.130 m²
Μελέτη: 2005 - 2006
Κατασκευή: 2007 – 2008
Φωτογραφίες: Studio Kontos

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Βιβλιοθήκη Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος στη Λαμία

Βιβλιοθήκη Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος στη Λαμία

Το κτίριο της βιβλιοθήκης κατασκευάστηκε για να αποτελεί το σημείο αναφοράς του κτιριακού συγκροτήματος του Tεχνολογικού Eκπαιδευτικού Iδρύματος (ΤΕΙ). Αποτελεί το σημείο συνάντησης, ψυχαγωγίας και μελέτης των σπουδαστών. Μεγάλο μέρος…
Παρεμβάσεις σε κοινόχρηστους χώρους εξωτερικών ιατρείων στην παιδιατρική κλινική του Ιασώ

Παρεμβάσεις σε κοινόχρηστους χώρους εξωτερικών ιατρείων στην παιδιατρική κλινική του Ιασώ

Οι παρεμβάσεις έγιναν στα εξωτερικά ιατρεία του Α’ υπογείου της παιδιατρικής κλινικής του ΙΑΣΩ, η μελέτη του οποίου έχει εκπονηθεί από το γραφείο Κ. Κυριακίδης + Συνεργάτες Αρχιτέκτονες Α.Ε.. Η…
Κέντρο Πληροφόρησης & Βιβλιοθήκη στη Λευκωσία

Κέντρο Πληροφόρησης & Βιβλιοθήκη στη Λευκωσία

Το συγκρότημα αναπτύσσεται σε πέντε επίπεδα, υπόγειο, ισόγειο και τρεις ορόφους. Λειτουργικά και κατασκευαστικά το υπόγειο, το ισόγειο, ο 1ος και ο 2ος όροφος έχουν κοινή διάταξη και δημιουργούν κεντρικά…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.