Δημαρχείο & Κέντρο Πολιτισμού στο Γέρακα

Η λειτουργική δομή αποτελείται από δύο κύριες ενότητες χρήσεων, οργανωμένες εκατέρωθεν της εισόδου, οι οποίες συνδέονται μεταξύ τους με τον κοινόχρηστο χώρο/κυκλοφορία σε ένα ενιαίο σύνολο.
Στην πρώτη ενότητα περιλαμβάνονται οι λειτουργίες του Δημαρχείου. Αντίστοιχα στη δεύτερη ενότητα εξυπηρετούνται οι κοινωνικές και πολιστικές δραστηριότητες.
Μια εκτεταμένη διώροφη περιοχή – εκτός από την εξυπηρέτηση της οριζόντιας κίνησης – επιτρέπει την ανάπτυξη των κοινωνικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων σε όλη την έκταση του κοινόχρηστου αυτού χώρου, συνδέοντας μεταξύ τους τις χρήσεις των δύο ενοτήτων.
Ο όλος σχεδιασμός και η επιλογή των τοιχοπετασμάτων πραγματοποιήθηκαν με γνώμονα τη μέγιστη δυνατή ευελιξία των χώρων τόσο ως προς την ενότητα των γραφείων, όσο και ως προς εκείνη των εκδηλώσεων. Το κτίριο μελετήθηκε ενεργειακά, αλλά και ως προς το φυσικό φωτισμό, ο οποίος ενισχύεται και από την ίδια τη γραμμική ανάπτυξη του όγκου που εξασφαλίζει εκτεταμένα, συνεχή ανοίγματα και στενό πλάτος μάζας.
Η επιδερμίδα του κτιρίου επενδύθηκε στο μεγαλύτερο μέρος της με σύνθετα πετάσματα – στηριζόμενα επί μεταλλικού σκελετού- των οποίων η τελική επιφάνεια είναι από ειδικά κατεργασμένο φυσικό ξύλο. Αντίστοιχα επενδύθηκε και η κεκλιμένη ολοκλήρωση της επιδερμίδας στο δώμα.
Το υπόλοιπο κέλυφος είναι κατασκευασμένο από εμφανές σκυρόδεμα.

Στοιχεία έργου
Aρχιτεκτονική μελέτη: Ποτηρόπουλος Δ + Λ Αρχιτέκτονες
Στατική μελέτη: Κ. Μυλωνάς – Κ. Καργάκος & Συνεργάτες Ε.Ε.
H/M μελέτη: ΕΛ.Τ.Ε.ΜΕ. Ε.Π.Ε.
Eπίβλεψη: Τεχνική Διεύθυνση Δήμου Γέρακα
Σύμβουλοι: Γ.Βάνης, Αρχιτέκτων τοπίου (μελέτη πρασίνου) -  Κ.Α.Π.Ε. (ενεργειακή μελέτη) – Dr. G.Schubert (ακουστική μελέτη)
Kατασκευή: Κοινοπραξία “Δάμων Α.Τ.Ε. – Ήρων Α.Τ.Ε.”
Iδιοκτήτης: Δήμος Γέρακα
Tοποθεσία: Γέρακας Αττικής
Συνολικό εμβαδό κτιρίου: 3280 m²
Χρόνος μελέτης: 2003-2004
Χρόνος κατασκευής: 2004-2006
Φωτογραφίες: Χ. Λουιζίδης

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη

Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη

Στο νέο αυτό Mουσείο, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, θα διαφυλάσσονται, θα συντηρούνται και θα παρουσιάζονται αυθεντικά αντικείμενα του Bυζαντινού Πολιτισμού από το χώρο της Mακεδονίας. Στις οκτώ μεγάλες αίθουσες έκθεσης…
Προσκυνητάρι σε εργοστάσιο, στο Ηράκλειο

Προσκυνητάρι σε εργοστάσιο, στο Ηράκλειο

Το προσκυνητάρι βρίσκεται μέσα στο εργοστάσιο των "Πλαστικών Κρήτης", στη Βιομηχανική Περιοχή του Ηρακλείου. Το γεγονός ότι θα αποτελούσε κομμάτι ενός βιομηχανικού κτιρίου ήταν μια σημαντική παράμετρος που οδήγησε στο…
Ερευνητικό κέντρο με τοιχοποιία από αχυρόμπαλες

Ερευνητικό κέντρο με τοιχοποιία από αχυρόμπαλες

Το κτίριο στεγάζει ένα διεθνές διδακτικό και ερευνητικό κέντρο στον τομέα της δεοντολογίας, της βιώσιμης επιχείρησης και της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και γι' αυτό το λόγο σχεδιάστηκε έτσι, ώστε να…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.