"Τhe Orbit", αναμόρφωση κτιρίου γραφείων με πιστοποίηση "leed platinum"

Το "Orbit" είναι ένα εννιαώροφο κτίριο γραφείων και καταστημάτων με έξι υπόγεια χώρων στάθμευσης συνολικής επιφάνειας περίπου 40.000 m2 και καλύπτει ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο.
Το έργο αφορούσε στην αναμόρφωση ενός κτιρίου, που είχε σχεδιαστεί με το όραμα να αξιοποιηθεί εν δυνάμει από ένα μόνο μισθωτή –πλην των καταστημάτων. Λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος του κτιρίου, αυτό ήταν εξαιρετικά δύσκολο. Ο φέρων οργανισμός και το κέλυφος υλοποιήθηκαν μεταξύ 2004 - 2010, αλλά δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ. Το 2018 ανασχεδιάστηκε πλήρως.
Αξιοποιώντας και τις δυνατότητας του Ν.Ο.Κ., οι δύο κτιριακές πτέρυγες συνδέθηκαν και ο πυρήνας μεταφέρθηκε στο κέντρο, απελευθερώνοντας χώρους από τις πτέρυγες και προσδίδοντας ευελιξία στη λειτουργική οργάνωση και εκμετάλλευση των γραφειακών χώρων των ορόφων.
Άλλο βασικό μέλημα ήταν να γίνει αξιοποίηση των δωμάτων και προσθήκη υπαίθριων χώρων εκτόνωσης στο κτίριο. Σ’ αυτό το πλαίσιο, σχεδιάστηκαν εναλλάξ καθ’ ύψος μεγάλοι τριγωνικοί εξώστες και ημιυπαίθριοι χώροι που, εν είδει "skygardens", γεφύρωσαν και συνέδεσαν τις δύο πτέρυγες, μακριά από την πολύβουη λεωφόρο Κηφισίας. Μ’ αυτόν τον τρόπο, σχηματίστηκε μια σημαντική πύλη εισόδου από την οδό Λουίζης Ριανκούρ, κύρια πρόσβαση των χρηστών του μετρό. Οι νέοι εξώστες, με 8 m πρόβολο, και οι ημιυπαίθριοι χώροι – γέφυρες, με άνοιγμα 22 m, είναι ίσως από τις πιο τολμηρές παρεμβάσεις σε υφιστάμενο κτίριο από στατική άποψη.
Δύο στοιχεία προσδίδουν τη νέα ταυτότητα του κτιρίου: τα λευκά πτερύγια σκίασης, τα οποία καλύπτουν περιμετρικά τους εξώστες συντήρησης των όψεων, και το πράσινο. Φυτεμένα δώματα και φυτεμένοι τοίχοι από αναρριχόμενα φυτά πάνω σε πετάσματα από δικτυωτή λαμαρίνα, τα οποία κάλυψαν τα εξωτερικά κλιμακοστάσια, συμπληρώνουν το σύνολο.
Η μελέτη φωτισμού είχε ως στόχο την οργανική ένταξη του φωτισμού στην αρχιτεκτονική και το landscape, για τη δημιουργία ενός οπτικού περιβάλλοντος υψηλής άνεσης. Στόχος ήταν η οργανική ένταξη στην αρχιτεκτονική και στις διαμορφώσεις τοπίου, με ανάδειξη της σύνθεσης και των λεπτομερειών με περιβαλλοντικά υπεύθυνο τρόπο.
Το κτίριο αναμένεται να πιστοποιηθεί με την ανώτατη περιβαλλοντική διάκριση "platinum" σύμφωνα με το πρότυπο LEED, συνδυάζοντας υψηλή ποιότητα στους εσωτερικούς χώρους, ενεργειακή αποδοτικότητα με περιορισμένο οικολογικό αποτύπωμα. Σ’ αυτό το πλαίσιο εντάχθηκε και ο σχεδιασμός τοπίου και πρασίνου, με στόχο τη δημιουργία ενός αειφόρου περιβάλλοντος μεσογειακής φύτευσης με μεγάλη ποικιλία αυτοφυών ειδών, που προσδίδουν ένα διαρκές αισθητικό και περιβαλλοντικό ενδιαφέρον. Όλα αυτά, σε μια διαμόρφωση που "συνομιλεί" με το κτίριο, καθοδηγεί τους πεζούς και τους επισκέπτες και προσφέρει φιλόξενους υπαίθριους χώρους με τις ειδικά σχεδιασμένες, κτιστές διαμορφώσεις. Σε αυτές εντάχθηκαν και διάσπαρτες κουπόλες, για την εισαγωγή διάχυτου φυσικού φωτισμού προς τον υπόγειο χώρο του γυμναστηρίου με πισίνα.
Οι εκτεταμένες φυτεύσεις τόσο ως προς τον οριζόντιο όσο και ως προς τον κατακόρυφο άξονα του συγκροτήματος, καλύπτουν συνολική επιφάνεια, που ισοδυναμεί με το 80% της επιφάνειας του οικοπέδου, συνθέτοντας έτσι την πλήρη ανάπτυξη ενός πραγματικά "πράσινου" κτιρίου, ενός οικοσυστήματος μέσα στην πόλη.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη όψεων:
Lianou Chalvatzis Architects
Αρχιτεκτονική μελέτη (εκτός όψεων):
Lianou Chalvatzis Architects, Vikelas Architects
Στατική μελέτη:
Μελετητική Γ. Λάμπρου & Συνεργάτες Ε.Ε.
Στατικός σύμβουλος μεταλλικών κατασκευών όψεων:
Δομός σύμβουλοι μηχανικοί - Χ. Παπαδόπουλος
H/M μελέτη:
LDK σύμβουλοι μηχανικοί Α.Ε.
Κυκλοφοριακή - περιβαλλοντική μελέτη:
Δρόμος σύμβουλοι μελετητές Ε.Π.Ε.
Μελέτη φωτισμού:
Danilof Light + Visual Perception Studio
Φυτοτεχνική μελέτη:
Ecoscapes
Σύμβουλος αειφορίας:
Dcarbon συμβουλευτική μελετητική
Τεχνικός σύμβουλος:
ΑΔΚ σύμβουλοι μηχανικοί Α.Ε.
Eπίβλεψη:
Τέρνα Α.Ε.
Tεχνική εταιρεία κατασκευής:
Τέρνα Α.Ε.
Iδιοκτήτης:
Noval property Α.Ε.Ε.Α.Π.
Tοποθεσία:
Λεωφόρος Κηφισίας 115, Πάγκα, Λ. Ριανκούρ & Λασκαρίδου
Συνολικό εμβαδό κτιρίου:
40.000 m2
Xρόνος μελέτης:
2016 - 2018
Xρόνος κατασκευής:
2018 – 2020
Παρουσίαση:
Αλέξης Βικέλας
Φωτογραφίες:
Spyros hound photography, Πυγμαλίων Καρατζάς, Νίκος Δανιηλίδης

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Κτίριο γραφείων στο Μαρούσι

Κτίριο γραφείων στο Μαρούσι

Η στέγαση ενός οράματος και όχι απλώς ενός αρχιτεκτονικού γραφείου, ήταν η αρχική κινητήρια ιδέα για τη δημιουργία ενός χώρου στο Μαρούσι, με την ονομασία workshop. Βασικό στοιχείο για την…
Εμπορικό & επιχειρηματικό κέντρο στη Θεσσαλονίκη

Εμπορικό & επιχειρηματικό κέντρο στη Θεσσαλονίκη

Tο νέο Eμπορικό & Eπιχειρηματικό Kέντρο βρίσκεται σε ένα από τα κεντρικότερα οικοδομικά τετράγωνα της Θεσσαλονίκης. Tο κτίριο αναπτύχθηκε μεταξύ των δύο διατηρητέων όψεων του συγκροτήματος αποθηκών καπνού της Aυστροελληνικής…
Πρισματικές παραθέσεις στην όψη κτιρίου γραφείων με αρχές βιωσιμότητας

Πρισματικές παραθέσεις στην όψη κτιρίου γραφείων με αρχές βιωσιμότητας

Η όψη διαμορφώνεται με κατακόρυφα ανοίγματα, τα οποία εναλλάσσονται με πρισματικά πλήρη με μεταλλική υποκατασκευή και εξωτερική θερμομόνωση, σε ένα κτίριο γραφείων πιστοποιημένο κατά BREEAM για το σχεδιασμό και την…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.