Κτίριο γραφείων στο Mαρούσι

Το κτίριο βρίσκεται στην οδό Αμαρουσίου - Χαλανδρίου στο Μαρούσι, ένα δρόμο που λόγω της γειτνίασης με τη Λεωφόρο Κηφισίας και την Αττική Οδό μεταμορφώνεται ραγδαία σε αρτηρία με κτίρια γραφείων. Ένα από τα πρώτα παραδείγματα είναι αυτό του Ομίλου ΑΕΓΕΚ.
Προκειμένου να δημιουργηθεί ένα ευχάριστο ενδοστρεφές περιβάλλον και να απομονωθεί από την κίνηση και το θόρυβο του δρόμου, το κτίριο είναι απομακρυσμένο από την οικοδομική γραμμή και αποτελείται από δύο γραμμικές πτέρυγες με ένα κλειστό αίθριο ανάμεσά τους. Οι πτέρυγες είναι στενές ώστε να μεγιστοποιείται ο φυσικός φωτισμός και ο αερισμός. Η πτέρυγα προς το δρόμο είναι τριώροφη, ενώ η πίσω τετραώροφη. Ο υπόγειος χώρος (στάθμευση και βοηθητικοί χώροι) καταλαμβάνει τρία επίπεδα.
Το αίθριο χρησιμεύει ως χώρος ανάσχεσης ανάμεσα στο εξωτερικό και στο εσωτερικό περιβάλλον. Είναι καλυμμένο με μία θολωτή στέγη με υαλοπίνακες, εν μέρει ανακλαστικούς και εν μέρει διαφανείς, με ενσωματωμένες περσίδες, έτσι ώστε να επιτυγχάνεται το επιδιωκόμενο επίπεδο φωτισμού με παράλληλη μείωση των θερμικών κερδών. Το φαινόμενο της καμινάδας που δημιουργείται στο αίθριο βοηθάει στο δροσισμό του και στο διαμπερή εξαερισμό των κτιριακών πτερύγων. Ο χώρος που δημιουργείται στο ισόγειο μέσα στο αίθριο χρησιμοποιείται για κοινόχρηστες δραστηριότητες (κυλικείο, παρουσιάσεις, συναθροίσεις κτλ.). Η επικοινωνία των δύο πτερύγων γίνεται με μεταλλικές γέφυρες με γυάλινο δάπεδο, οι οποίες συνδυάζονται με ένα ελεύθερο κλιμακοστάσιο.
Η αίθουσα συνεδριάσεων στεγάζεται σε ένα διακεκριμένο όγκο, όπου το φυσικό φως εισχωρεί από φεγγίτες οροφής και συνδυάζεται με μία υποβιβασμένη αυλή. Η διαμόρφωση των ακάλυπτων χώρων συνδυάζει φύτευση, υδάτινα στοιχεία και σκληρές επιφάνειες από μάρμαρο.
Οι όψεις των δύο πτερύγων, ο όγκος της αίθουσας συνεδριάσεων και τα τοιχώματα του περιβάλλοντος χώρου είναι επενδυμένες με πωρόλιθο. Ο πρόβολος της πρόσοψης είναι επενδυμένος με φύλλα αλουμινίου και συνδυάζεται με μία μεταλλική κατασκευή που φέρει οριζόντια γυάλινα πτερύγια σκίασης. Οι εσωτερικές όψεις των πτερύγων προς το αίθριο φέρουν επένδυση με ηχοαπορροφητικά ξύλινα πετάσματα. Στους εσωτερικούς χώρους τοποθετήθηκε ανυψωμένο δάπεδο με πλακίδια από γρανίτη και βιομηχανοποιημένα χωρίσματα. Έχει αποφευχθεί η χρήση ψευδοροφής, ώστε οι φατνωματικές πλάκες από σκυρόδεμα να είναι εμφανείς και να συμμετέχουν στη θερμική αδράνεια του κτιρίου. Μεταλλικές επίσης είναι οι εξωτερικές σκάλες πυρασφάλειας.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου:
Aρχιτεκτονική μελέτη: Μελετητική - Γραφείο Mελετών A. Ν. Τομπάζη Ε.Π.Ε.: Α. Ν. Τομπάζης, Ν. Βρατσάνος, Α. Λαγοδήμου, Ν. Παπαδέδε, Ε. Σαμούρκα
Στατική μελέτη: Ι. Μυλωνάς - Σ. Τζιβανάκης
Η/Μ μελέτη: ΛΔΚ - Σύμβουλοι Τεχνικών και Αναπτυξιακών Έργων Ε.Π.Ε.
Ενεργειακή μελέτη: Β. Γέρος, Α. Τσαγκρασούλης, Μ. Σανταμούρης
Φυτοτεχνική μελέτη: ΤΟΠΙΟΔΟΜΗ - Θ. Σκλαβενίτης και Σία Ε.Ε.
Aκουστική μελέτη: Dr G. Schubert
Κυκλοφοριακή μελέτη: DROMOS Consulting
Kατασκευή: EKTEP A.E.
Συνολικό εμβαδό κτιρίου: γραφεία 8.000 m², υπόγειοι χώροι 12.000 m²
Xρόνος κατασκευής: 2002 - 2004
Φωτογραφίες: Ν. Δανιηλίδης, X. Κανάκης

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Βιομηχανικό κτίριο στην Αττική

Βιομηχανικό κτίριο στην Αττική

Το κτίριο προκύπτει από τη σύνθεση των δύο ξεχωριστών λειτουργιών, αφενός του αποθηκευτικού χώρου και αφετέρου του χώρου γραφείων δύο ορόφων, το χώρο υποδοχής, τον ημιυπαίθριο και το χώρο πρασίνου…
Συγκρότημα γραφείων στο Μαρούσι

Συγκρότημα γραφείων στο Μαρούσι

Στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για τη διαμόρφωση συγκροτήματος γραφείων στην είσοδο του Δήμου Aμαρουσίου, δόθηκε η ευκαιρία στους μελετητές να εκφράσουν τις απόψεις τους τόσο σχετικά με τη μορφή που πρέπει…
Νέος χώρος για τον Σ.Β.Ε. σε ανακαινισμένο βιομηχανικό κτίριο στη Θεσσαλονίκη

Νέος χώρος για τον Σ.Β.Ε. σε ανακαινισμένο βιομηχανικό κτίριο στη Θεσσαλονίκη

Ιστορικό: εκτελεστικός αντιπρόεδρος Σ.Β.Ε. Γιάννης Σταύρου, οικονομολόγος Πριν τρία περίπου χρόνια, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος, στο πλαίσιο της κοινωφελούς δραστηριότητας του και με σκοπό την προαγωγή των τοπικών οικονομικών συμφερόντων,…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.