Κτίριο έκθεσης ιδιωτικής συλλογής τέχνης στο Μαρούσι

Το κτίριο βρίσκεται στον άξονα της Λεωφόρου Κηφισίας στο ύψος του Αμαρουσίου. Γειτνιάζει με μεγάλα κτίρια γραφείων και καλείται να στεγάσει μεγάλη ιδιωτική συλλογή έργων τέχνης.
Στο διώροφο χώρο του ισογείου έχει γίνει πρόβλεψη για την έκθεση μεγάλων σε ύψος γλυπτών. Στον πρώτο όροφο έχουν χωροθετηθεί μία βιβλιοθήκη τέχνης και ο χώρος με τις θέσεις εργασίας ερευνητών. Στους υπερκείμενους ορόφους εκτίθενται μικρών και μεσαίων διαστάσεων ζωγραφικοί πίνακες, ενώ στο υπόγειο βρίσκονται αποθήκες και χώροι συντήρησης των έργων.
Η αρχιτεκτονική σύνθεση του κτιρίου όφειλε να συνδυάσει δύο δεδομένα: την απαίτηση για ουδετερότητα του οικοδομικού κελύφους, ώστε να είναι κατάλληλα για εικαστική έκθεση και την ανάγκη σηματοδότησης της ιδιαίτερης χρήσης του σε μια γειτονιά μεγάλων κτιρίων γραφείων.
Η τελική μορφή του κτιρίου προέκυψε από την εξυπηρέτηση των δύο αυτών δεδομένων, καθώς και από την πρόθεση για μεγιστοποίηση της διαφάνειας και της καλής συμπεριφοράς του κτιρίου σε σχέση με το φυσικό φως. Έτσι, η διάνοιξη μεγάλων μεσημβρινών υαλοστασίων συνδυάστηκε με μεγάλους προβόλους. Τα δε δυτικά ανοίγματα με ένα κατακόρυφο αντιηλιακό διάφραγμα.
Το τελευταίο κατασκευασμένο από διπλά διάτρητα φύλλα αλουμινίου λειτουργεί με την ιδιαίτερη εικαστική μορφή του και ως σηματοδότηση της παρουσίας του χώρου έκθεσης προς τον άξονα της λεωφόρου. Όλες οι άλλες εξωτερικές επιφάνειες του κτιρίου καλύπτονται από φαιόχρωμο λίθο.
Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε στη νυχτερινή παρουσία του κτιρίου. Ο φωτισμός του εσωτερικού αναδεικνύει τη διαφάνεια του κελύφους και φανερώνει την εσωτερική ζωή του κτιρίου. Φωτισμοί ανάδειξης τόσο στους εξώστες, όσο και στο διάκενο των διάτρητων φύλλων του δυτικού διαφράγματος ενισχύουν την παρουσία του κτιρίου κατά τη διάρκεια της νύχτας. 

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη: 
ISV ARCHITECTS
Υπεύθυνος μελέτης:
Αργύρης Μουγιάκος
Κατασκευή:
ISV CONSTRUCT
Υπεύθυνος κατασκευής:
Γιάννης Καραμήτρος
Στατική μελέτη:
Χρύσανθος Καλλίγερος
Η/Μ μελέτη:
Αλέξανδρος Καμαρινός
Φωτογραφίες:
Αργύρης Μουγιάκος

 

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Επέκταση κτιρίου γραφείων

Επέκταση κτιρίου γραφείων

Το νέο κτίριο γραφείων σχεδιάστηκε ως ένα αυτόνομο κτίριο, προσθήκη όμως κατ’ επέκταση ενός υπάρχοντος κτιρίου γραφείων της δεκαετίας του ’70 στο ίδιο οικόπεδο. Καταλαμβάνει 1.545 m2 σε τρια επίπεδα…
Εμπορικό κέντρο στο Πικέρμι

Εμπορικό κέντρο στο Πικέρμι

Η λεωφόρος Μαραθώνος είναι ένας από τους πιο επιβαρυμένους οπτικά άξονες της Αττικής. Η οπτική όχληση αποτρέπει τη ματιά του περαστικού από το να παραμείνει σε κάποιο από τα εμπορικά…
Eκθεσιακός χώρος  στη Θεσσαλονίκη

Eκθεσιακός χώρος στη Θεσσαλονίκη

Η διαμόρφωση των εσωτερικών χώρων του τριώροφου κτιρίου είναι “open plan”, έτσι ώστε να επιτρέπεται η ελεύθερη διάταξη και προβολή των επίπλων της ιδιόκτητης εταιρίας SATO.Βασικό συνθετικό στοιχείο της μελέτης…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.