Η λεωφόρος Μαραθώνος είναι ένας από τους πιο επιβαρυμένους οπτικά άξονες της Αττικής. Η οπτική όχληση αποτρέπει τη ματιά του περαστικού από το να παραμείνει σε κάποιο από τα εμπορικά κτίρια.
Αυτή η παράμετρος ώθησε τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό του εμπορικού κέντρου να υιοθετήσει την οπτική εντύπωση μιας πρωτότυπης γεωμετρικής φόρμας, αυτή της πλώρης ενός επιβατηγού καταμαράν. Αυτή η επιλογή είχε στόχο τη δημιουργία ενός νέου τοπόσημου στην περιοχή των Μεσογείων.
Το εμπορικό κέντρο περιλαμβάνει εμπορικά καταστήματα συνολικής επιφάνειας 1.400 m2. Η διαρρύθμισή του γίνεται γύρω από ένα κεντρικό αίθριο, στόχος του οποίου είναι ο φυσικός φωτισμός των καταστημάτων και η δημιουργία ενός σημείου συνάντησης και στάσης για τους επισκέπτες. Σ' αυτό το χώρο προβλέπεται μελλοντικά η τοποθέτηση εμπορικών πινακίδων, καθώς και αιωρούμενων έργων τέχνης και ψηλών δέντρων.
Τον κατακόρυφο άξονα περικλείουν ένα εντυπωσιακό στρογγυλό γυάλινο δάπεδο και μία κινούμενη οροφή που σκεπάζει την άτυπη πλατεία που δημιουργείται. Τα καταστήματα αναπτύσσονται σε δύο επίπεδα, επιτρέποντας την επιλογή διαφορετικών χωρικών συνδυασμών και παρέχοντας ιδιαίτερη εμπορική προβολή σε αυτές τις χρήσεις. Τέλος, ο υπόγειος χώρος στάθμευσης αποφορτίζει την περιοχή από τη μετωπική στάθμευση αυτοκινήτων.
H επιλογή των υλικών όπως και ο σχεδιασμός της γεωμετρίας, έχουν βασιστεί στην εικόνα ενός σύγχρονου σκάφους. Έτσι, τα εξωτερικά επιχρίσματα έχουν χρώμα γκρι ενώ οι κατ’ ακμή εναλλαγές μεταξύ γκρίζων εξωτερικών επιφανειών και λευκών εσωτερικών, προσδίδουν στο κτίριο δυναμική που συμπληρώνεται με την εναλλαγή του φυσικού φωτισμού. Για την κατασκευή των κουπαστών και κιγκλιδωμάτων επιλέχθηκε ο ανοξείδωτος χάλυβας. Στην κύρια όψη του κτιρίου ή αλλιώς στη "πλώρη" βρίσκεται μια ρηχή υπαίθρια δεξαμενή νερού για το φυσικό δροσισμό των καταστημάτων. Τέλος, οι υπόγειοι χώροι έχουν παραμείνει ανεπίχριστοι, αναδεικνύοντας τις μεγάλες επιφάνειες εμφανούς σκυροδέματος.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου:
Aρχιτεκτονική μελέτη: Νάσος Ε. Χαμηλοθώρης, R.C.TECH
Στατική μελέτη: Ηλίας Γιαζλάς
H/M μελέτη: Βασίλης Λυκοσκούφης
Eπίβλεψη: Βασίλης Δουρίδας, Ευρυβιάδης Τουλάτος, Νάσος Ανδρουτσόπουλος
Συνεργάτες: Ηλίας Κυριαζής, Δημήτρης Νερούτσος, Αναστασία Παπαδοπούλου
Tεχνική εταιρεία κατασκευής: R.C.TECH
Tοποθεσία: Πικέρμι, Αττική
Συνολικό εμβαδό κτιρίου: 1.400 m2
Xρόνος μελέτης: 2009
Xρόνος κατασκευής: 2010 - 2012
Φωτογραφίες: Cathy Cunliffe & R.C.TECH

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Συγκρότημα κτιρίων γραφείων στην Kηφισιά

Συγκρότημα κτιρίων γραφείων στην Kηφισιά

Tα δυο από τα τρία κτίρια είναι πενταώροφα. Στο ισόγειό τους λειτουργούν καταστήματα, τράπεζες και εστιατόριο και στους ορόφους γραφεία.Tο τρίτο είναι τετραώροφο και γειτνιάζει με το νοσοκομείο KAT. Γι’αυτό…
Κτίριο γραφείων στην Κηφισιά

Κτίριο γραφείων στην Κηφισιά

Πρόκειται για ανακαίνιση και επέκταση ενός μονώροφου κτίριου γραφείων,το οποίο βρίσκεται σε ένα πευκόφυτο οικόπεδο στην Κάτω Κηφισιά.Αποτελείται από ένα τριώροφο τμήμα το οποίο στεγάζει τους χώρους γραφείων και ένα…
Τα γραφεία taxibeat στο Κολωνάκι

Τα γραφεία taxibeat στο Κολωνάκι

Η ανάθεση του έργου είχε ζητούμενο εκτός από την κάλυψη των αυξανόμενων αναγκών της εταιρείας, σε χώρους γραφείων, την ταυτόχρονη παρουσία της στο επίπεδο της πόλης. Διέθετε ήδη γραφεία σε…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.