Διαδικτυακό ταξιδιωτικό γραφείο

Στην Πλατεία Συντάγματος, σε ένα εμβληματικό κτίριο γραφείων της δεκαετίας του 1960, που σχεδίασε ο αρχιτέκτων Εμμανουήλ Βουρέκας, στους ορόφους όπου στεγαζόταν μέχρι πρότινος το Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδος, επέλεξε να εγκαταστήσει τα γραφεία της μία νέα και καινοτόμος επιχείρηση, η οποία παρά την οικονομική κρίση, γνωρίζει μεγάλη ανάπτυξη στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Τα γραφεία αναπτύσσονται σε τρεις ορόφους. Οι βασικές λειτουργίες της εταιρείας διαιρούνται σε τέσσερις ενότητες, που καλύπτονται αντίστοιχα από τους εξής χώρους:
α) Αμιγώς εργασιακούς σε διάταξη ανοικτού χώρου, χωρίς διαχωριστικά,
β) χώρους συναντήσεων, περισσότερο "κλειστών" όπως αίθουσες συσκέψεων, σεμιναρίων, γραφείων διευθυντών κτλ.,
γ) χώρους αναψυχής των εργαζόμενων, κουζίνα, τραπεζαρία, γυμναστήριο, αίθουσα παιχνιδιών και
δ) βοηθητικούς χώρους, αρχείο, ιατρείο και χώρους υγιεινής.

Οι αμιγώς εργασιακοί χώροι αναπτύσσονται και στους τρεις ορόφους, καταλαμβάνοντας το μεγαλύτερο μέρος της επιφάνειας.
Διαμορφώνονται σε ύφος "βιομηχανικό", με ελεύθερη και ανεπίχριστη την οροφή στο χρώμα του σκυροδέματος, βιομηχανικό δάπεδο στο ίδιο χρώμα, ενώ όλες οι Η/Μ εγκαταστάσεις είναι εμφανείς, όπως τα κανάλια εξαερισμού, οι συσκευές και οι αγωγοί του κλιματισμού και των συμπυκνωμάτων, οι ηλεκτρολογικές καλωδιώσεις, που "τρέχουν" μέσα σε διαμήκεις σχάρες και τα φωτιστικά σώματα, που αναρτώνται ελεύθερα από την οροφή.
Αυτή η αισθητική ενισχύεται από τις σιδηροκατασκευές από κοιλοδοκούς σχήματος "Π", που τοποθετούνται κάτω από ορισμένες δοκούς, στα σημεία που προηγουμένως υπήρχαν τοίχοι. Μερικά από τα "Π" ενισχύονται με χιαστί αντηρίδες, επίσης από κοιλοδοκούς.

Τέλος, οι επιπλώσεις σ' αυτούς τους χώρους χαρακτηρίζονται από το πορτοκαλί χρώμα, που αποτελεί το κύριο χρώμα του λογότυπου της εταιρείας.
Οι χώροι των συναντήσεων, τα γραφεία των διευθυντών, στελεχών κτλ. είναι επίσης διασκορπισμένα και στους τρεις ορόφους.
Είναι σχεδιασμένα με λιτό ύφος και σε πιο "ήπια" μορφή. Οι οροφές εδώ είναι γύψινες, με κρυμμένες τις Η/Μ εγκαταστάσεις, οι τοίχοι βάφονται με λευκό χρώμα και επιδέχονται εικαστικές επεμβάσεις. Το δάπεδο παραμένει βιομηχανικό.
Τέλος, οι υπόλοιποι χώροι αναψυχής και υγιεινής ακολουθούν τις σύγχρονες τάσεις, καθώς χρησιμοποιούνται στοιχεία μετάλλου, γυαλιού, μελαμίνης και φυσικού ξύλου και πατητά τσιμεντοκονιάματα.
Τα διαχωριστικά στοιχεία των "κλειστών" γραφείων και των χώρων γενικά είναι γυάλινα, διαφανή, ώστε να υπάρχει απόλυτη οπτική διαπερατότητα και διάχυση του φωτός σε όλους τους χώρους.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη - επίβλεψη: APOSTOLAKOS ARCHITECTS / Γιώργος Αποστολάκος, Γιάννα Παυλίδου - Αποστολάκου
Συνεργάτης αρχιτέκτων: Μαρίνα - Ινώ Τζάννες
Σύμβουλος πολιτικός μηχανικός: Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος
Σύμβουλος Η/Μ: Θάνος Δουγέκος
Μελέτη φωτισμού: Γιάννα Παυλίδου - Αποστολάκου
Σύμβουλος εικαστικών επεμβάσεων: Αθανασία Σμαραγδή
Τοποθεσία: Καραγεώργη Σερβίας 4, Πλ. Συντάγματος, Αθήνα
Ιδιοκτήτης: TRAVELPLANET24.com
Συνολικό εμβαδό: 1.500,00 m²
Χρόνος μελέτης: Σεπτ. - Δεκ. 2012
Χρόνος κατασκευής: Οκτ. 2012 - Φεβρ. 2013
Φωτογραφίες: Χαράλαμπος Λουιζίδης

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Κτίριο γραφείων στην Aθήνα

Κτίριο γραφείων στην Aθήνα

Το κτίριο αποτελεί την έδρα της εταιρείας αρχιτεκτονικών μελετών Bobotis architects.Περιλαμβάνει πέντε υπέργειους ορόφους με χώρους γραφείων, χώρους συναντήσεων και προβολών και χώρους υποστήριξης και δύο υπόγειους ορόφους. Στο α’…
Κτίριο γραφείων στην Αθήνα

Κτίριο γραφείων στην Αθήνα

Πρόκειται για ένα επταώροφο κτίριο γραφείων με καταστήματα στο ισόγειο και 3 υπόγειους χώρους στάθμευσης. Στο κτίριο υπάρχει ένας νοητός άξονας περίπου στο κέντρο της πρόσοψης, ο οποίος χωρίζει το κτίριο…
Γραφεία πληροφορικής στο κέντρο της Αθήνας

Γραφεία πληροφορικής στο κέντρο της Αθήνας

Το έργο βρίσκεται στην περιοχή της πλατείας Ομονοίας, στην παραδοσιακή περιοχή συγκέντρωσης χώρων εργασίας του κέντρου της Αθήνας. Αφορά στην αναδιαμόρφωση δύο αυτοτελών ορόφων, εμβαδού 500 m2 έκαστος, επί οκταώροφου…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.