"XV House" σύγχρονη κατοικία στο Χαλάνδρι

Η κατοικία "XV" στο Χαλάνδρι απαντά στις ανάγκες μιας τριμελούς οικογένειας, με χώρους υποδοχής, διημέρευσης, υπνοδωμάτια, υγρούς χώρους, βοηθητικούς χώρους, αποθήκες και κλειστό χώρο στάθμευσης στο υπόγειο.
Η κεντρική ιδέα της αρχιτεκτονικής σύνθεσης είναι ο μορφολογικός διαχωρισμός του προγράμματος της κατοικίας, αφενός σε ανοικτούς και διαφανείς δημόσιους χώρους και αφετέρου σε κλειστούς και προστατευμένους ιδιωτικούς. Έτσι, το επίπεδο του ισογείου διαμορφώνεται ως ένας ενιαίος, ανοικτός χώρος με μεγάλες διαφάνειες στις όψεις, ενώ τα υπνοδωμάτια οργανώνονται σε έναν διώροφο, κλειστό, μονολιθικό όγκο που μοιάζει να αιωρείται πάνω από το ισόγειο.
Το ισόγειο διαμορφώνεται έτσι ώστε το καθιστικό (στη νοτιοδυτική άκρη του όγκου) να ενοποιείται με τον χώρο της εισόδου, την τραπεζαρία και την ανοικτή κουζίνα στο βορειοανατολικό άκρο. Ο μακρόστενος αυτός χώρος διαθέτει ένα πολύ μαλακό και διαφανές όριο στη νοτιοανατολική και νοτιοδυτική όψη, και επικοινωνεί άμεσα τόσο οπτικά όσο και λειτουργικά κατά τους θερινούς μήνες με τον κήπο και την πρασιά, μέσω μεγάλων επάλληλων υαλοστασίων. Η βόρεια όψη του ισογείου παρουσιάζεται ως πιο κλειστή, όπου και τοποθετούνται ο ανελκυστήρας, η γραμμική σκάλα για τα υπνοδωμάτια και οι βοηθητικές χρήσεις.
Στον όροφο χωροθετούνται τα δύο υπνοδωμάτια της κατοικίας: το master bedroom με ξεχωριστό χώρο ιματιοθήκης και δικό του λουτρό και το παιδικό δωμάτιο δίπλα στο κοινόχρηστο λουτρό ορόφου. Στον όροφο αυτόν προβλέπεται και ο ανοικτός χώρος του γραφείου στην απόληξη της σκάλας, σε απρόσκοπτη επαφή με το καθιστικό μέσω του χώρου διπλού ύψους που δημιουργείται στο ισόγειο. Στον όροφο επίσης ξεχωρίζουν τρία έρκερ, τα δύο στην κύρια όψη (νοτιοανατολική) και το τρίτο στην πίσω όψη (βορειοδυτική). Τα έρκερ αποτελούν λειτουργικές επεκτάσεις του παιδικού υπνοδωματίου, του master bedroom και του χώρου της ιματιοθήκης αντίστοιχα, ενώ μαζί με τις εσοχές των ημιυπαίθριων και τα ανοίγματα ποικίλων μεγεθών δίνουν μια γλυπτική διάσταση στον όγκο της κατοικίας.

 

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη:
AUDO / Κ. Σκρουμπέλος, Φ. Σκρουμπέλος και Συνεργάτες Ο.Ε.
Μελέτη φωτισμού:
IFI Group
Η/Μ μελέτη:
Τόνυ Βατσέλλας
Στατική μελέτη:
Λιόντος και συνεργάτες ΕΠΕ
Αρχιτεκτονική τοπίου:
AUDO, Architland
Κατασκευή:
1η Φάση NVP τεχνική | 2η Φάση ΕΛΕΡ ΑΕ
Φωτογραφίες:
Aggelos Detsis

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Μονοκατοικία στη Σύρο

Μονοκατοικία στη Σύρο

Η μονοκατοικία βρίσκεται στη Σύρο, σε ένα οικόπεδο 3,70 στρεμμάτων με θέα τον παραδοσιακό οικισμό και τη θάλασσα. Η αρχιτεκτονική προσέγγιση διαμορφώνει έναν κριτικό διάλογο μεταξύ της σύγχρονης αρχιτεκτονικής σκέψης…

"Πρίσμα λάξευσης" Κατοικία στην Κάντζα

Αυτή η κατοικία έχει σχεδιαστεί συμπαγώς μέσα στην πειθαρχία ενός επιμήκους ορθογωνίου, από το οποίο –εν είδει λάξευσης– έχουν αφαιρεθεί πρισματικά στερεά.Σε απόσταση λίγο μεγαλύτερη από χιλιόμετρο από την Αττική…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.