''Time capsule'', ανασχεδιασμός διαμερίσματος

Είναι σύνθετο να περιγράψεις με αρχιτεκτονικούς και τεχνικούς όρους τον ανασχεδιασμό του πατρικού διαμερίσματος ενός φίλου και συνεργάτη πολλών ετών. Παρόλο που η διαδικασία είναι η ίδια και ξεκινάς να αναλύεις τις παραμέτρους, τα δεδομένα, τις ανάγκες και επιθυμίες του ιδιοκτήτη, παρεισφρέουν αυθόρμητες σκέψεις από κουβέντες που έχουν ειπωθεί, από κοινά βιώματα, στόχους και αναζητήσεις που εμπλουτίζουν την αρχική αρχιτεκτονική σύλληψη. Για τον συνεργάτη μας ήταν βασική προϋπόθεση να αλλάξει ριζικά η αίσθηση του πατρικού του σπιτιού δημιουργώντας ένα νέο εσωτερικό περιβάλλον που ενώ θα μεταφέρει αναγκαστικά τις παιδικές του μνήμες και αναμνήσεις, θα απευθύνεται ουσιαστικά στις σημερινές του επιθυμίες και ανάγκες. Πολλές φορές ο αρχιτέκτονας προκειμένου να ανανεώσει έναν εσωτερικό χώρο, θέλει να πλάσει έναν ιδανικό χώρο, ουτοπικό, σε αυτήν την περίπτωση ο στόχος της αρχιτεκτονικής προσέγγισης των Kipseli Architects είναι η δημιουργία μιας ευτοπίας που θα προκαλεί μια αίσθηση χαλαρότητας, άνεσης, πολυτέλειας και ευδαιμονίας. Αυτό επιτεύχθηκε μέσω της σύνθεσης ενός κεντρικού χωρικού στοιχείου που θα αποτελέσει τον βασικό πυλώνα σχεδιασμού του εσωτερικού χώρου. Ο βασικός αυτός χώρος που επαναπροσδιορίστηκε και που δημιουργεί την πιο έντονη αισθητική εμπειρία του διαμερίσματος δεν είναι άλλος από το χωλ, ο χρήσιμος μεταβατικός αυτός χώρος που έλειπε από την αρχική διαρρύθμιση του πατρικού διαμερίσματος του συνεργάτη μας. Το κατώφλι αυτό ενσωματώνει την είσοδο του σπιτιού, την γκαρνταρόμπα εισόδου, την πρώτη εντύπωση του επισκέπτη καθώς και τον διάδρομο κυκλοφορίας μεταξύ του χώρου διημέρευσης, της κουζίνας και των προσωπικών χώρων ύπνου του διαμερίσματος. Προκειμένου να οριοθετηθεί αυτός ο ενδιάμεσος συνδετικός χώρος αποφασίστηκε να διαφοροποιηθεί το δάπεδο του σε σχέση με τον υπόλοιπο χώρο και να επιστρωθεί με ειδικά επιλεγμένα τεμάχια μαρμάρου. Επίσης τοποθετήθηκαν στα όρια του κάθετα ορθογώνια ξύλινα πηχάκια από εμποτισμένη μαύρη μασίφ δρυ επενδεδυμένα με μπρούτζινες λάμες στις παράλληλες πλευρές τους και στηριγμένα σε μεμονωμένες μπρούτζινες βάσεις. Τα διαχωριστικά αυτά στοιχειά που αναπτύσσονται σε μορφή κάψουλας, καθώς περιστρέφονται μεταβάλλουν την αίσθηση του χώρου προσδίδοντας του τον επιθυμητό βαθμό ιδιωτικότητας και διαμπερούς φωτισμού διαχέοντας χρυσαφένιες αντανακλάσεις ανάλογα με το φως της ημέρας. Το διαμέρισμα αυτό μελετήθηκε μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια τόσο σε επίπεδο επίπλωσης όσο και διακόσμησης προσφέροντας μια ξενοδοχειακή χωρική εμπειρία στον ιδιοκτήτη. Ο ίδιος καθώς δεν έχει κατασταλάξει στον μελλοντικό τρόπο ζωής του, επιθυμούσε ένα χώρο παροντικό ξεκούραστο και ευέλικτο που θα αφυπνίζει τις αισθήσεις του και θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής του.
Συνοψίζοντας θα λέγαμε ότι ο ανασχεδιασμός αυτός δημιουργεί μια νοητή χωρική χρονοκάψουλα που εμπεριέχοντας όλες τις προσωπικές λειτουργικές και αισθητικές επιλογές του σήμερα καθώς και τις μνήμες του χθες, αποσκοπεί να γίνει μια χωρική έκπληξη του αύριο.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη:
Kipseli Architects
Αρχιτέκτονας:
Κίρκη Μαριολοπούλου
Ομάδα σχεδιασμού:
Ηλίας Ρωμανάς, Αγγελική Βενετάκη
Μελέτη επίπλωσης και επιμέλεια φωτογράφισης:
Νίνα Πετροπουλέα
Πολιτικός Μηχανικός:
Χρήστος Μπέτσης
Κατασκευαστική εταιρεία:
Betsis construction - Bcon
Ομάδα κατασκευής:
Χρήστος Μπέτσης, Παναγιώτης Κοτρώνης
Μηχανολόγος μηχανικός:
Κωνσταντίνος Σουρίλας
Τοποθεσία:
Αγία Παρασκευή , Αθήνα, Ελλάδα
Εμβαδό:
155 m2
Έτος ολοκλήρωσης έργου:
2021
Φωτογραφίες:
Βαγγέλης Πατεράκης

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Κατοικία στο Πανόραμα

Κατοικία στο Πανόραμα

Η αρχιτεκτονική σύνθεση ακολουθεί διαχρονικές συνθετικές αρχές, θεμελιωμένες από το μοντέρνο κίνημα. Καθαροί, αλληλοτεμνόμενοι γεωμετρικοί όγκοι, αναφορές σε θεμελιώδη γεωμετρικά σχήματα, είναι τα βασικά εργαλεία της σύνθεσης. Η κατοικία διαμορφώνεται…

"Avlakia House" στην Αντίπαρο

Η κατοικία "Αυλάκια" βρίσκεται ανάμεσα σε δύο ρεματιές, σε ένα τοπίο με ιδιαίτερη βλάστηση, στο κυκλαδίτικο νησί της Αντιπάρου. Η τοποθεσία έχει δυτικό προσανατολισμό, ενώ παράλληλα εκτίθεται στους ισχυρότερους ανέμους…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.