"The Gaze", κατοικία με μορφολογικά στοιχεία της κυκλαδικής αρχιτεκτονικής

Το οικόπεδο βρίσκεται στη θέση Λάγγερη, στην Πάρο. Έχει βορεινό προσανατολισμό με θέα προς τη θάλασσα.
Η κατοικία τοποθετείται, κατά μήκος, στη νότια πλευρά του οικοπέδου "εποπτεύοντας" την παραλία. Οι όγκοι παρατάσσονται προς τη θέα και δημιουργούνται αυλές προστατευμένες, καθώς και αυλές προς τη θάλασσα.
Οι αυλές διαμορφώνονται δίπλα στους χώρους διημέρευσης και σε εξάρτηση με τη φυσική κλίση του εδάφους. Οι είσοδοι βρίσκονται στη νότια πλευρά του οικοπέδου και στο υψηλότερο σημείο. Η κλειστή αυλή στη νότια πλευρά , είναι σε άμεση σχέση με το διαμορφωμένο περιβάλλον και συνδέεται άμεσα με το χώρο της κουζίνας.
Ένα δεύτερο κτιριακό συγκρότημα φιλοξενεί τους ξενώνες και συνδέεται αρχιτεκτονικά με το κυρίως κτίριο.
Η πίσω φυτεμένη αυλή δημιουργεί ένα πυρήνα σε άμεση αναφορά με τους χώρους καθημερινού και το περίκλειστο "μπλε" καθιστικό - αίθριο.
Το κτίριο δημιουργεί θεάσεις προς τη θάλασσα, διαμέσου διαμπερών ανοιγμάτων και ενοποιεί οπτικά και λειτουργικά την πίσω αυλή, την κατοικία και τις βεράντες στη βόρεια πλευρά.
Στο εσωτερικό κυριαρχούν υλικά και χρώματα, που εντείνουν τα στοιχεία του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού και ενισχύουν την ενοποίηση του εξωτερικού χώρου με τον εσωτερικό. Τα χρώματα και οι μαρμάρινες επενδύσεις δημιουργούν θεματικές ενότητες, που ορίζουν λειτουργίες και χώρους.
Χρησιμοποιώντας τα στοιχεία ανάλογων κτισμάτων της κυκλαδικής αρχιτεκτονικής, υλοποιήθηκε μία κατοικία που προσαρμόζεται στο άνυδρο τοπίο, με σκοπό το μικρότερο αποτύπωμα της επέμβασης στο περιβάλλον, καθώς βρίσκεται κοντά στην προστατευόμενη περιοχή της Λάγγερης.
Η κατοικία αναπτύσσεται κατά τα παραδοσιακά πρότυπα των "κατοικιών" με περίκλειστες αυλές με διαμπερείς οπτικές στο κόλπο. Έχει δοθεί μεγάλη έμφαση αρχιτεκτονικά, στην " πέμπτη" όψη, με στόχο να αξιοποιηθεί η ιδιαίτερη γεωμορφολογία της περιοχής ώστε τα κτίσματα να εναρμονιστούν και ν' αφομοιωθούν στο φυσικό περιβάλλον.
Η αρχιτεκτονική του τοπίου ενσωματώνεται στο έργο καλύπτοντας το μεγαλύτερο τμήμα του περιβάλλοντος χώρου του κτιρίου με βλάστηση, αφήνοντας ανέπαφο σημαντικό κομμάτι του οικοπέδου που διατηρεί την αρχική του μορφή.
Η κατοικία προσπαθεί να "ριζώσει" στο τοπίο προσαρμόζοντας όλα της τα αρχιτεκτονικά και λειτουργικά στοιχεία ανάλογα. Το κτίριο περιβάλλεται με ενδημική βλάστηση, οι όγκοι διασπώνται , η κολυμβητική δεξαμενή προσομοιάζει σε στέρνα νερού. Έντονα αρχιτεκτονικά στοιχεία ενσωματώνονται στο εσωτερικό του κτιρίου και λειτουργίες ακουμπούν στο κατώφλι των χώρων ακροβατώντας πότε εντός και πότε εκτός. ΟΙ θεάσεις εντείνονται προς τη θάλασσα και το κτίριο λειτουργεί σαν μηχανή παρατήρησης , αντίστοιχα η δομή και η διάταξη του κτιρίου αφήνει τη δυνατότητα να γίνει το ίδιο αντικείμενο παρατήρησης , αν και προφυλαγμένο, από τα γύρω σημεία.
Ο μετασχηματισμός των μορφολογικών στοιχείων της κυκλαδικής αρχιτεκτονικής με στόχο τη δημιουργία μιας μοντέρνας αρχιτεκτονικής γλώσσας αποτελεί, μαζί με την ένταξη στο φυσικό τοπίο, την κατευθυντήρια αρχή σχεδιασμού.

 

 

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη:
React Architects - Christophe Pingaud Architecture
Ομάδα μελέτης:
Νατάσα Δεληγιάννη, Γιώργος Σπυρίδωνας, Christophe Pingaud
Συνεργαζόμενοι αρχιτέκτονες:
Ανδρέας Ανδρουλακάκης, Τατιάνα Τζαναβάρα, Marion Vallerin
Συνεργαζόμενος αρχιτέκτονας - Επίβλεψη:
Γιάννης Βαγιάς
Στατική μελέτη:
Άγγελος Κόττικας
Η/Μ μελέτη:
Νίκος Χρυστοφυλλάκης
Αρχιτεκτονική τοπίου:
Outside / Εύα Παπαδημητρίου
Τρισδιάστατη απεικόνιση:
Ανδρέας Ανδρουλακάκης, Τατιάνα Τζαναβάρα, Νικόλ Γεωργόπουλου
Εμβαδό:
550 m²
Ολοκλήρωση:
2018
Φωτογραφίες:
Γιώργος Μεσσαριτάκης

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Εξοχική κατοικία στη Σύρο

Εξοχική κατοικία στη Σύρο

Η κλιμακωτή κατοικία με την πισίνα χωροθετείται ελεύθερα σε ένα ιδιαίτερα επικλινές γήπεδο 8 στρεμμάτων, σε απόσταση 7 km από την Ερμούπολη, με πανοραμική θέα στη βορειοδυτική ακτογραμμή της Σύρου…
Εξοχική κατοικία στην Πελοπόννησο

Εξοχική κατοικία στην Πελοπόννησο

Η εξοχική κατοικία βρίσκεται σ’ ένα επικλινές οικόπεδο με καταπληκτική θέα στη θάλασσα και στο νησί των Σπετσών. Πρόθεση της αρχιτεκτονικής μελέτης ήταν ο μετασχηματισμός του τοπικού ύφους και του…
Μια κατοικία με τη λιτή αρχιτεκτονική των Κυκλάδων

Μια κατοικία με τη λιτή αρχιτεκτονική των Κυκλάδων

Εμπνευσμένη από την αρχιτεκτονική των Κυκλάδων, η εξοχική κατοικία αναπτύσσεται σε μία απόμερη τοποθεσία στα βορειοανατολικά της Σίφνου, έχοντας απεριόριστη θέα στο Αιγαίο, αλλά και στην πλαγιά και στο εκκλησάκι…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.