"Summer villa arcadia" κατοικία σε επέκταση ξενοδοχείου, στη Σαντορίνη

Η θερινή κατοικία αποτελεί τη νέα επέκταση του ξενοδοχείου Arcadia στην Οία της Σαντορίνης. Η villa χωροθετείται στα όρια του συγκροτήματος, προσφέροντας άπλετη θέα προς τη δύση και το Αιγαίο Πέλαγος και διασφαλίζοντας ιδιωτικότητα. Το κτίριο, με συνολικό εμβαδό 600 m2, αποτελείται από ισόγειο, όροφο και ένα χαμηλότερο επίπεδο, που αναπτύσσεται κάτω από το έδαφος.
Στο ισόγειο διατάσσονται η κουζίνα, η τραπεζαρία, ο κύριος χώρος του καθιστικού, καθώς και τρία υπνοδωμάτια -το ένα προσανατολισμένο δυτικά και τα άλλα δύο νότια. Τα υπνοδωμάτια προσφέρουν πρόσβαση στην αυλή, ενώ ένα υπνοδωμάτιο βρίσκεται σε άμεση επαφή με την εξωτερική πισίνα. Συρόμενα ανοίγματα, τα οποία υποχωρούν και "εξαφανίζονται" μέσα στους τοίχους, δίνουν τη δυνατότητα ενοποίησης εσωτερικού και εξωτερικού χώρου. Μία κεντρική εσωτερική σκάλα συνδέει κατακόρυφα τα τρία ξεχωριστά επίπεδα της κατοικίας, ενώ το φυσικό φως διαχέεται στο χώρο του κλιμακοστασίου μέσω του φεγγίτη στην οροφή. Στον όροφο οργανώνονται το καθιστικό, καθώς και ένα κυρίως υπνοδωμάτιο με ιδιωτικό λουτρό. Μία επιμήκης, προστατευμένη πισίνα οδηγεί τον ένοικο από το εσωτερικό του υπνοδωματίου προς την απρόσκοπτη θέα της θάλασσας.

Ο περιβάλλοντας χώρος διαμορφώνεται με μία μεγάλη πισίνα, φύτευση και χώρο για ηλιοθεραπεία, ενώ η εξωτερική τραπεζαρία τοποθετείται κάτω από μία πέργκολα από ξύλο και μέταλλο. Ο εξωτερικός χώρος του ισογείου συνδέεται με το επίπεδο του ορόφου με μία εξωτερική σκάλα, που χωροθετείται στη νότια πλευρά του οικοπέδου. Οι χρήσεις που φιλοξενούνται στο υπόγειο είναι ένα μικρό καθιστικό, ένα γυμναστήριο, χώρος για μασάζ και δύο υπνοδωμάτια με en-suite μπάνια, ενώ ο φυσικός φωτισμός του συγκεκριμένου επιπέδου πραγματοποιείται μέσω μιας κεκλιμένης επιφάνειας φύτευσης.

Κύριο στόχο του έργου αποτέλεσε ο σχεδιασμός μιας τουριστικής κατοικίας, η οποία να ακολουθεί τη σχεδιαστική φιλοσοφία του υπόλοιπου ξενοδοχείου. Η ογκοπλαστική σύνθεση λειτουργεί ως μία σύγχρονη μετάφραση της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής της Σαντορίνης, ενσωματώνοντας επιρροές από το μοντερνισμό. Η διάταξη των λευκών όγκων προσφέρει πολυπλοκότητα στην αντίληψη του χώρου, μέσα από γεωμετρικές χαράξεις, ενώ το φυσικό φως εισέρχεται στο εσωτερικό μέσα από φεγγίτες, αυλές και εκτεταμένα ανοίγματα.
Η κατοικία διακοπών ενσωματώνει φυσικά υλικά, υφές και χρώματα σε ένα σύγχρονο αρχιτεκτονικό λεξιλόγιο, βασισμένο στην ιδιαίτερη μορφολογία της κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής, υπογραμμίζοντας την αίσθηση αναψυχής και χαλάρωσης. Υπόλευκες επιφάνειες, τσιμεντοκονίαμα στο δάπεδο, δρύινα έπιπλα, κεραμικά πλακίδια, καθώς και λεπτομέρειες από μάρμαρο, υφάσματα και έργα αγγειοπλαστικής, προσδίδουν κομψή αισθητική σε ένα φιλόξενο χώρο, που συμβαδίζει με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του νησιού.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη:
KAPSIMALIS ARCHITECTS
Στατική & Η/Μ μελέτη:
KAPSIMALIS ARCHITECTS
Eπίβλεψη:
KAPSIMALIS ARCHITECTS
Iδιοκτήτης:
ANDRONIS ARCADIA HOTEL
Tοποθεσία:
ΟΙΑ, ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
Συνολικό εμβαδό κτιρίου:
600 m2
Xρόνος μελέτης:
2018
Xρόνος κατασκευής:
2018 - 2019
Φωτογράφος:
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΡΔΑΚΗΣ

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Κατοικία στην Εκάλη

Κατοικία στην Εκάλη

Το κτίριο, συνολικού εμβαδού 680 m², εδράζεται στέρεα στη γη και αποπνέει μια λυρική αυστηρότητα. Η σύνθεση ξεκινά από τις “ανάγκες”, από το περιεχόμενο του κτιρίου. Επιλέγοντας χειρισμούς οικονομίας και…
Κατοικία στην Τήνο

Κατοικία στην Τήνο

Ένα σπίτι εκατό χρόνων, xτισμένο στην καρδιά ενός παραδοσιακού οικισμού, ασκεί πάντα μια γοητεία και στον αρχιτέκτονα που θα το μελετήσει και στον ιδιοκτήτη που θα το χρησιμοποιήσει. Η πρόκληση…
Κατοικία

Κατοικία "Prism House, Single Family"

Σε ένα οικόπεδο με εφόδια τον άριστο προσανατολισμό και την εκπληκτική θέα, η αρχιτεκτονική πρόκληση προέκυψε από το πρισματικό σχήμα του! Έτσι αυτό το απλό τετράπλευρο κτίριο, διατηρώντας αυτήν ακριβώς…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.