"Mountain P- House" μονοκατοικία στην Πάρνηθα με θέα στο βουνό και στη θάλασσα

Η κατοικία βρίσκεται σε γωνιακό οικόπεδο σε ανατολική πλαγιά της Πάρνηθας και σχεδιάστηκε για να στεγάσει οικογένεια με δυο παιδιά.
Η τοποθέτηση του κτιρίου έγινε στο υψηλότερο σημείο του οικοπέδου, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η καλύτερη δυνατή θέα και ο νότιος προσανατολισμός. Οι χώροι διατάσσονται σε δύο ορόφους, στο ισόγειο οι χώροι διημέρευσης, ενώ στον όροφο τα υπνοδωμάτια. Ο όγκος του κτηρίου έχει σχήμα Γ για προστασία του άμεσου αύλιου χώρου και της πισίνας από τους βορεινούς ανέμους. Αυτός είναι και ο λόγος που η βορεινή πλευρά του κτιρίου είναι κατασκευασμένη από φέρουσα λιθοδομή , προϊόν της εκσκαφής του οικοπέδου και έχει τα μικρότερα δυνατά ανοίγματα. Αντίθετα στη νότια και δυτική πλευρά υπάρχουν μεγάλα υαλοστάσια που επιτρέπουν το φώς και τις θέες προς το βουνό και το δάσος να διεισδύουν στους εσωτερικούς χώρους. Η στέγη του κτιρίου έχει μια κλίση και προς τον βορά για την προστασία από τις έντονες χιονοπτώσεις που επικρατούν στην περιοχή.
Η είσοδος του κτιρίου για τους πεζούς γίνεται από την κεντρική οδό, ενώ για τα αυτοκίνητα από τον κάθετο χωματόδρομο, μέσω ράμπας που οδηγεί στο υπόγειο γκαράζ. Το ισόγειο εξελίσσεται σε δύο επίπεδα ακολουθώντας την κλίση του εδάφους , με το πιο ψηλό αυτό της εισόδου, της κουζίνας και των βοηθητικών χώρων, ενώ το πιο χαμηλό αυτό της τραπεζαρίας και του καθιστικού. Ανάμεσα στα δύο επίπεδα τοποθετήθηκε ο ανελκυστήρας ώστε εκτός από την κεντρικά λειτουργική του θέση δημιουργεί ένα διαχωριστικό που κρύβει εν μέρει τις λειτουργίες της κουζίνας και δημιουργεί δυο διαδρομές προς την κουζίνα και την έξοδο της κατοικίας. Η σκάλα που οδηγεί προς τον όροφο σχεδιάστηκε ώστε να είναι ανάλφρη στον χώρο, χωρίς ρίχτια και εμφανή μεταλλικό σκελετό ώστε να επιτρέπει τις θεες προς τον ανατολικό κήπο της κατοικίας αλλά και να δημιουργεί ένα διάλογο με τα καΐτια του μεγάλου υαλοστασίου που συνορεύει.
Στον όροφο διατάσσονται τρία υπνοδωμάτια με τέτοιο τρόπο ώστε να έχουν θέες προς το βουνό και την θάλασσα που φαίνεται προς τον νότο. Το κεντρικό υπνοδωμάτιο έχει εξώστη που δημιουργεί στέγαστρο στο καθιστικό του ισογείου και διακόπτεται από γωνιακή τζαμαρία που αφαιρεί την αίσθηση των ορίων προς το δάσος και το βουνό. Η σύνδεση του με τα αλλά δυο υπνοδωμάτια και τον ανελκυστήρα γίνεται μέσω γέφυρας πάνω από το κεντρικό αίθριο της τραπεζαρίας που εννοποιεί οπτικά τους χώρους του ισογείου και του ορόφου.
Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή της κατοικίας όπως το ξύλο η πέτρα και το μπετό παρέμειναν στη φυσική τους μορφή, ώστε να υπάρχει όσο το δυνατόν σύνδεση με το φυσικό περιβάλλον που την περικλείει.

 

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη:
Whitebox Architects
Στατική μελέτη:
Αγγελος Ηλιόπουλος
Η/Μ μελέτη:
Δημήτρης Παντελάκης
Επίβλεψη:
Whitebox Architects
Τοποθεσία:
Ιπποκράτειος Πολιτεία
Συνολικό εμβαδό κτιρίου:
260 m2
Χρόνος μελέτης:
2020
Χρόνος κατασκευής:
2022
Φωτογραφίες:
Γιώργος Φάκαρος

 

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Κατοικία στο Ψυχικό

Κατοικία στο Ψυχικό

Η κατοικία βρίσκεται σε ένα επίμηκες κι επικλινές οικόπεδο στο Ψυχικό, με θέα στην πόλη της Αθήνας και γειτνιάζει με κατοικία που ανήκει σε συγγενική οικογένεια.Βασικό ζητούμενο ήταν η διερεύνηση…

"The Open - Plan Living", μετατροπή βιομηχανικού χώρου σε κατοικία

Στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης ένας παλιός βιοτεχνικός χώρος αλλάζει χρήση και μετατρέπεται σε κατοικία. Η αρχιτεκτονική προσέγγιση οργανώθηκε μέσα από την "αταξία" της υφιστάμενης κατάστασης. Τη δεκαετία του 1960…
Πολυτελής κατοικία

Πολυτελής κατοικία "Desert Jewel" στην Αριζόνα

Παρατηρώντας από μακριά, η δομή του κτιρίου είναι κρυμμένη πίσω από έναν βράχο που ξεπροβάλλει κατά μήκος της νότιας περιοχής του οικοπέδου. Ακολουθώντας τον ελικοειδή δρόμο, αυτό το "κρυμμένο κόσμημα"…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.