"Monocabin" μια μονόχωρη κατοίκια στη Ρόδο

Η ιδέα της κατοικίας "monocabin" συνελήφθη μέσα από τη διερεύνηση του εσωτερικού χώρου σε ένα μονόχωρο διαμέρισμα με σκοπό το σχεδιασμό της ιδανικής καλοκαιρινής απόδρασης. Με στόχο τη δημιουργία ενός αρχιτεκτονικού πρωτότυπου με προοπτική μελλοντικής αναπαραγωγής, η πρώτη "monocabin" κατασκευάστηκε στη Ρόδο.
Οι σχεδιαστές, κουρασμένοι από την τάση της μαζικής κατανάλωσης ζητούν την επιστροφή σε μία απλοϊκή βάση, ένα διαφορετικό τρόπο χαλάρωσης και αναψυχής. Το σχέδιο της ομάδας στοχεύει στην αναθεώρηση της φιλοσοφίας των διακοπών και ανάγει την απλουστευμένη απόδραση σε μία μεγαλύτερη ιδέα.
Η κατοικία αποτελεί σημείο σύνδεσης της αισθητικής, της λειτουργικότητας αλλά και της έμπνευσης. Προσφέρει διαμονή σε ένα αρχιτεκτονικά σχεδιασμένο οίκημα, εξοπλισμένο με τις δημιουργίες του Mandalaki, και περιλαμβάνει στο εσωτερικό του και μία συλλεκτική γκαλερί από σύγχρονα αντικείμενα σχεδιασμένα από άλλους καλλιτέχνες. Η ενοποίηση αυτών των στοιχείων δημιουργεί ένα χώρο που χαρακτηρίζεται ως "χώρος - εργαστήριο", αφιερωμένο σε κάθε μορφής τέχνη και ζωή. Ένας χώρος όπου το design υπογράφει κάθε λειτουργικό σημείο του σπιτιού, ώστε να προφέρει στον επισκέπτη μία αξέχαστη εμπειρία.
Η "monocabin" δημιουργεί μία εναρμονισμένη αντιπαράθεση μεταξύ του λείου και γραμμικού σχεδιασμού της μοντέρνας δομής και του φυσικού περιβάλλοντος που είναι γεμάτο καμπύλες. Μια αντιπαράθεση που αποτελεί δείγμα της ιδανικής συνοχής και σύνδεσης με τη φύση. Η πρόταση είναι ένας χώρος που οι τοίχοι και τα παράθυρα είναι το μόνο διαχωριστικό μεταξύ του υπαίθριου και του εσωτερικού χώρου, προσφέροντας έτσι την επιλογή της προστασίας από τον εξωτερικό χώρο ή την απευθείας επαφή. Μένοντας κανείς στο "monocabin" αντιλαμβάνεται τη ζωή στη φύση σε όλη της την ένταση, καθώς συνδέεται με ένα μοναδικό τρόπο ο εσωτερικός με τον εξωτερικό χώρο, δίνοντας τη δυνατότητα να βιώσει κανείς το να κοιμάται με το φως της νύχτας, όπως και να ξυπνάει με το γαλάζιο ουρανό.
Κάθε κομμάτι επίπλωσης έχει δημιουργηθεί βασισμένο στη σκέψη να σχεδιαστεί ένα μέρος διαμονής, απόλυτα λειτουργικό. Τίποτα περιττό, απλώς μια πρόταση με οπτική για τον επισκέπτη, ώστε να αποφύγει τους αντιπερισπασμούς και να μπορέσει να στραφεί αποκλειστικά στον εαυτό του.
Το μπάνιο είναι προσαρμοσμένο στις ιδανικές διαστάσεις και απεικονίζει τη συνοχή των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν στη "monocabin", συγκεντρώνοντας τη φύση σε κάθε σημείο του χώρου. Έξω από την κατοικία, προσεκτικά σχεδιασμένοι χώροι και αντικείμενα γύρω από τον κήπο κάνουν τον επισκέπτη να εκτιμήσει ακόμη περισσότερο την εμπειρία του εξωτερικού χώρου. Ο σχεδιασμός εκμεταλλεύεται τα δέντρα που περιβάλλουν το κτίσμα ώστε να διατηρεί μία δροσερή θερμοκρασία, αξιοποιώντας τη σκιά που προσφέρει η βλάστηση. 

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη: Mandalaki Studio
Στατική μελέτη: Χρυσόστομος Μαρουλλάκης
H/M μελέτη: Χρυσόστομος Μαρουλλάκης
Επίβλεψη: Χρυσοστομος Μαρουλλακης
Τοποθεσία: Ιαλυσός, Ροδος
Εμβαδό: Monocabin 26 m² (Συνολικά: 160 m²)
Διάρκεια μελέτης: 1 μήνας
Διάρκεια κατασκευής: 3 μήνες
Παρουσίαση: Mandalaki Studio
Φωτογραφίες: Mandalaki Studio

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Εξοχική κατοικία στην Άνδρο

Εξοχική κατοικία στην Άνδρο

Η εξοχική κατοικία φιλοξενεί μια τετραμελή οικογένεια με δύο μικρά παιδιά και βρίσκεται σε ένα οικόπεδο ιδιαίτερο, κρυμμένο από ψηλά κυπαρίσσια στο βορρά για να κόβουν τους δυνατούς ανέμους και…
Πολυκατοικία στο Καραμπουρνάκι  Θεσσαλονίκης

Πολυκατοικία στο Καραμπουρνάκι Θεσσαλονίκης

Σε γωνιακό οικόπεδο εμβαδού 488 m² στο Καραμπουρνάκι Θεσσαλονίκης, στη συμβολή των οδών Αργοναυτών και Κούσκουρα, με απεριόριστη θέα στη θάλασσα και το λιμάνι της πόλης, κατασκευάσθηκε εξαώροφη οικοδομή με…
Κατοικία στη Λεμεσό - Συμπαγείς όγκοι σε πλαίσιο από εμφανές σκυρόδεμα

Κατοικία στη Λεμεσό - Συμπαγείς όγκοι σε πλαίσιο από εμφανές σκυρόδεμα

Έναυσμα για το σχεδιασμό αυτής της βιοκλιματικής κατοικίας στη Λεμεσό, αποτέλεσε η θέληση της δημιουργίας μίας συμπαγούς μορφής, η οποία να χαρακτηρίζει το κτίριο μορφολογικά. Έτσι, οι λειτουργίες και οι…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.