Το οικόπεδο βρίσκεται στον οικισμό Πούντα της Πάρου, με θέα προς τη θάλασσα και την Αντίπαρο από την δυτική του πλευρά. Έχει ιδιόμορφο σχήμα, μικρή υψομετρική διαφορά και βρίσκεται σε απόσταση 120 m από τη θάλασσα.
Η τοποθέτηση των κτισμάτων απαντά στον προσανατολισμό και το πολύγωνο σχήμα του οικοπέδου με κυκλαδική ηπιότητα: η κάτοψη σε σχήμα Π, προστατευτική από τους βόρειους ανέμους, και η έμφαση στην οριζοντιότητα με εξαίρεση τον πρόβολο σε όροφο στα νοτιοδυτικά, συνδιαλέγονται με αφοπλιστική απλότητα με το περιβάλλον. Κτίσματα, αυλές, δώματα, και κολυμβητική δεξαμενή συνδέονται με δύο "περιπάτους" δίνοντας την αίσθηση μικρού οικισμού ο οποίος αναπτύσσεται σε δύο επίπεδα.
Η κεντρική αυλή λειτουργεί σαν ένας πυρήνας με άμεση αναφορά στους κλειστούς χώρους και στο περιβάλλον: είναι οργανικό μέρος ενός οικιστικού συνόλου το οποίο διατηρεί μια ιδιωτικότητα και μια διαφάνεια ταυτόχρονα. Το καθιστικό και η κουζίνα βρίσκονται στο ισόγειο με θέα προς τη θάλασσα. Το κεντρικό υπνοδωμάτιο βρίσκεται στον όροφο. Στην ανατολική πλευρά του οικοπέδου και σε απόσταση από τον κεντρικό κορμό της κατοικίας τοποθετούνται 4 ξενώνες. Οι αυλές διαμορφώνονται ανάμεσα στους χώρους διημέρευσης . Η διάσπαση της κατοικίας σε επιμέρους όγκους παραπέμπει σε δομές που συναντώνται σε μοναστήρια και παραδοσιακά συγκροτήματα κατοικιών.
Κτίσματα, αυλές, δώματα, και κολυμβητική δεξαμενή συνδέονται με δύο "περιπάτους" δίνοντας την αίσθηση μικρού οικισμού ο οποίος αναπτύσσεται σε δύο επίπεδα.
Η τοιχοποιία είναι από επιχρισμένη οπτοπλινθοδομή, τα κουφώματα από χρωματισμένο ξύλο ραμποτέ. Τα εσωτερικά και εξωτερικά δάπεδα είναι βιομηχανικά. Οι πέργκολες που είναι ενσωματωμένες στους κτιριακούς όγκους είναι βαμμένες λευκές, και οι ανεξάρτητες μεταλλικές κατασκευές με επένδυση από καλάμια είναι βαμμένες γκρι σκούρο.
Το εσωτερικό ακολουθεί την απλότητα του εξωτερικού χώρου και η επίπλωση καθώς και τα στοιχεία της διακόσμησης συμπληρώνουν τα αρχιτεκτονικά μέλη. Οι όγκοι αφήνονται ανέπαφοι στο εσωτερικό και οι χαμηλοί διαχωριστικοί τοίχοι ενισχύουν την συνέχεια μεταξύ του έξω και του μέσα χώρου.
Η σύνθεση του φυτικού υλικού συνδυάζεται διακριτικά με τα δομικά στοιχεία και τα χαρακτηριστικά του ευρύτερου τοπίου. Οι φυτεύσεις δημιουργούν ένα μεσογειακό και ξηρομορφικό τοπίο, με ποικιλία υφών, χρωμάτων και αρωμάτων που προσδίδουν στον χώρο αρμονία και εποχικότητα, ενισχύοντας τη βιοποικιλότητα της περιοχής.
Διαμπερότητες , πορείες ,περίκλειστες αυλές, αρχιτεκτονική λιτότητα, διακόσμηση στα όρια της απουσίας, κλίμακες που αλλάζουν επίπεδα ανάμεσα σε "πανέλα" λευκά, συνθέτουν ένα σύνολο όπου η χαλαρότητα των διακοπών συνδυάζεται με μια αρχιτεκτονική περιπέτεια φωτός και σχημάτων.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη - επίβλεψη:
React Architects / Νατάσσα Δεληγιάννη - Γιώργος Σπυρίδωνος
Συνεργάτες αρχιτεκτονικής μελέτης:
Ανδρέας Ανδρουλακάκης - Τατιάνα Τζαναβάρα
Συνεργάτης αρχιτέκτονας επίβλεψης:
Ιωάννης Βάγιας
Στατική μελέτη:
Άγγελος Κόττικας - Πολ. μηχανικός
Η/Μ μελέτη:
Νίκος Χριστοφυλλάκης – Μηχ. μηχανικός
Απεικονίσεις:
Νικολέττα Γεωργακοπούλου
Φυτοτεχνική μελέτη:
Landworks
Φύτευση - κατασκευή:
Absinthos LP
Μελέτη:
2019
Κατασκευή:
2020
Επιφάνεια οικοπέδου:
1.633,00 m2
Επιφάνεια κτιρίου:
312,90,00 m2
Τοποθεσία:
Πούντα, Πάρος, Κυκλάδες
Φωτογραφίες:
Παναγιώτης Βουμβάκης

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Δύο κατοικίες στη Μύκονο

Δύο κατοικίες στη Μύκονο

Στη Μύκονο, το νησί των ανέμων υλοποιήθηκε το όραμα της οικογένειας, για ένα συγκρότημα δυο κατοικιών, που χτίστηκαν πάνω στον βράχο του ξερού νησιού, με απίστευτη θέα στο Αιγαίο πέλαγος…
Eξοχική διπλοκατοικία στο Πόρτο Ράφτη Αττικής

Eξοχική διπλοκατοικία στο Πόρτο Ράφτη Αττικής

Oι δύο ανεξάρτητες κατοικίες με κοινόχρηστους εξωτερικούς χώρους και γκαράζ κατασκευάστηκαν σε ένα οικόπεδο εμβαδού 382,17 m² και διαστάσεων 32 x 12 (m) περίπου.Η διπλοκατοικία διαμορφώθηκε σε δύο υπέργεια επίπεδα…
Διώροφη κατοικία στη Λευκωσία

Διώροφη κατοικία στη Λευκωσία

Η διώροφη κατοικία “CV House” βρίσκεται σε οικόπεδο 520 m2 στη Λευκωσία. Το εμβαδό της κατοικίας ανέρχεται στα 240 m2 εσωτερικών χώρων και επιπλέον 90 m2 καλυμμένων υπαίθριων χώρων συμπεριλαμβανομένων…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.