''Kastella House'' Σύγχρονη μονοκατοικία στον Πειραιά

Η πρόκληση του συγκεκριμένου έργου ήταν η διαμόρφωση μιας αυτοτελούς κατοικίας στον πυκνό ιστό του λόφου της Καστέλλας, της ομορφότερης γειτονιάς του Πειραιά. Το μικρό εμβαδόν του οικοπέδου σε συνδυασμό με την έντονη κλίση και τους πολεοδομικούς περιορισμούς έκανε το εγχείρημα ιδιαίτερα δύσκολο αλλά και εξαιρετικά ενδιαφέρον. Η γενική ογκοπλασία της κατοικίας διαμορφώνεται σε επίπεδα που ακολουθούν την κλίση του φυσικού εδάφους στην νοτιοανατολική μεριά και ένα αυστηρό όριο στην βορειοδυτική πλευρά, από την οποία γίνεται η πρόσβαση απο την δημόσια κλίμακα, ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της Καστέλλας.
Κεντρικά του κτιρίου, σηματοδοτείται με υποχώρηση η είσοδος στην κατοικία. Περνώντας το ξύλινο κατώφλι της εισόδου χωροθετούνται οι χώροι διημέρευσης όπου ανοίγεται η μοναδική θέα του Σαρωνικού κόλπου και το παραλιακό μέτωπο της Αττικής. Τα μεγάλα ανοίγματα επιτρέπουν στο καθιστικό με την τραπεζαρία και την κουζίνα, να ακροβατούν στο όριο μεταξύ μέσα και έξω. Την βορειοδυτική όψη προς τον δρόμο συμπληρώνει ένας λευκός παραλληλεπίπεδος όγκος που στηρίζεται στην πέτρινη βάση του ισογείου στεγάζοντας την είσοδο. Ο όγκος αυτός φαίνεται πλήρως κλειστός από την πλευρά του δρόμου έχοντας μόνο ένα κατακόρυφο άνοιγμα σαν σχισμή, που δίνει στον περαστικό μία ένδειξη για την ζωή που εμπεριέχει. Το επίπεδο αυτό, που είναι και το υψηλότερο της κατοικίας, φιλοξενεί ένα ανεξάρτητο καθιστικό που χαρίζει στον ένοικο ένα ιδιωτικό belvedere με ανεμπόδιστη θέα 180 μοιρών.
Τα δύο άνω επίπεδα της κατοικίας καλύπτουν τους χώρους διημέρευσης, ενώ τα δύο χαμηλότερα επίπεδα που δεν είναι ορατά από το επίπεδο του δρόμου, φιλοξενούν τους χώρους διανυκτέρευσης και τις βοηθητικές χρήσεις. Τα υπνοδωμάτια με τα απαραίτητα λουτρά, εκτείνονται πέρα από το όριο του ισογείου και ανοίγονται προς την θέα της θάλασσας έχοντας πρόσβαση στην αυλή και την πισίνα. Χαμηλότερα, βρίσκεται το υπόγειο με τις βοηθητικές χρήσεις, laundry, χώρους μηχανοστασίων και playroom. Η νοτιοανατολική πλευρά της κατοικίας διαμορφώνεται σε επίπεδα με τις μεγάλες βεράντες να κυριαρχούν και να ενοποιούν το μέσα με το έξω. Μέσω των μεγάλων διαφανειών προσφέρεται άπλετη θέα προς την θάλασσα, σε αντίθεση με την βορειοδυτική όψη στο δρόμο που είναι κλειστή χαρίζοντας πολύτιμη ιδιωτικότητα στους ενοίκους. Συνολικά πρόκειται για μια κατοικία που έχει προσαρμοστεί διακριτικά στο ανάγλυφο τοπίο της Καστέλλας. Αξιοποιεί όλα τα θετικά δεδομένα του οικοπέδου, περιορίζει τις αρνητικές συνιστώσες και καλύπτει όλες τις ανάγκες μιας σύγχρονης κατοικίας.
Ακολουθώντας τις επιτακτικές ανάγκες της εποχής, το κτίριο σχεδιάστηκε και εξοπλίσθηκε με πληθώρα “έξυπνων” συστημάτων που συμβάλουν καθοριστικά στην λειτουργικότητα και βιοκλιματική διαχείριση του κτιρίου.

 

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη:
PLINTHOS Architects
Ομάδα μελέτης:
Φάνης Ρούσσος, Μιχάλης Σμήνας
Interior design:
PLINTHOS Architects
Στατική μελέτη:
Λυκούργος Πολυχρονόπουλος
Η/Μ μελέτη:
Ηλίας Κοσματόπουλος
Μελέτη φωτισμού:
Κατερίνα Κατσιγιάννη
Αρχιτεκτονική τοπίου:
Κήπευσις
Project management:
Πέτρος Ακριτίδης
Κατασκευή:
WellDome
Κείμενο:
PLINTHOS Architects
Φωτογραφίες:
Νίκος Καραμπίνης

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Πέτρινη κατοικία στο Κατηχώρι Πηλίου

Πέτρινη κατοικία στο Κατηχώρι Πηλίου

Περπατώντας κανείς στο καλντερίμι του χωριού, τον υποδέχεται η νέα κατοικία. Μια ξύλινη λιτή πόρτα οδηγεί στον ανατολικό κήπο όπου βρίσκονται η κύρια είσοδος της κατοικίας καθώς και η ανεξάρτητη…

"Edge Family Home" στη Θεσσαλονίκη

Το "Edge Family Home" είναι ένα διαμέρισμα 200 m2 και βρίσκεται επάνω στο παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης. Ανακαινίζεται πλήρως προκειμένου να στεγάσει τις ανάγκες μιας οικογένειας. Οι χώροι οργανώνονται εκ…

"P3 flats" Κτίριο διαμερισμάτων στην Ηλιούπολη

Η νέα αυτή πολυκατοικία βρίσκεται στα νότια προάστια της Αθήνας στους πρόποδες του Υμηττού, σε μια περιοχή αμιγώς οικιστική, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της οποίας είναι ανεμπόδιστες οπτικές φυγές από τα…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.