"Galata Summer House" ολική ανακαίνιση εξοχικής κατοικίας στην Κύθνο

  • Polisgram Architects

Η εξοχική κατοικία βρίσκεται στην περιοχή Γαλατάς, στο χωριό Δρυοπίδα της Κύθνου. Η Δρυοπίδα είναι παραδοσιακός οικισμός της Κύθνου και βρίσκεται στο νότιο μέρος του νησιού, ανάμεσα σε δύο λόφους, προστατευμένη από τους ισχυρούς ανέμους. Το κύριο χαρακτηριστικό της Δρυοπίδας -και αυτό που την κάνει να ξεχωρίζει από τα τυπικά χωριά των Κυκλάδων- είναι οι κεραμοσκεπές, που καλύπτουν τις πετρόκτιστες κατοικίες. Σε αυτό έχει συμβάλλει η παράδοση των κατοίκων του χωριού στην κεραμική.
Η κατοικία, δύο επιπέδων και 60 m2, κτίστηκε την δεκαετία του 1890. Στόχος της πλήρους ανακαίνισής της ήταν η μετατροπή της σε μια σύγχρονη εξοχική κατοικία. Το κτίσμα αποτελείται από σαλοκουζίνα, υπνοδωμάτιο και μπάνιο στο επίπεδο του ισογείου και από εσωτερικό εξώστη και αίθριο με ανεξάρτητη πρόσβαση στο επίπεδο του ορόφου. Βασική επιδίωξη ήταν αφενός να διατηρηθούν και να αναδειχθούν όλα τα παραδοσιακά στοιχεία του κτίσματος, αφετέρου να δημιουργηθεί μια παραθεριστική κατοικία, η οποία θα διέπεται από λιτότητα και θα δίνει έμφαση στην απόλαυση της φύσης, του τόπου και του τοπίου. Εσωτερικά, η κατοικία καταφέρνει να συνδυάσει την τοπική αρχιτεκτονική με το σύγχρονο σχεδιασμό, τόσο σε επίπεδο κάτοψης όσο και στη χρήση υλικών. Το παλαιό δάπεδο από τσιμεντοπλακίδια, το οποίο συντηρήθηκε και διατηρήθηκε μετά την ανακαίνιση, προσδίδει μία ιδιαίτερη ταυτότητα στην κατοικία. Έτσι, οι αρχιτέκτονες "δανείστηκαν" τη χρωματική παλέτα, που υπήρχε ήδη στο χώρο, και την ενίσχυσαν με τα νέα πράσινα παραθυρόφυλλα, το φυσικό ξύλο, τις λεπτομέρειες πέτρας και τις γκρι αποχρώσεις του τσιμεντοκονιάματος. Με αυτό τον τρόπο δημιουργήθηκε μια διάχυτη απλότητα, η οποία τονίζεται μέσα από το φυσικό αλλά και τεχνητό φωτισμό του χώρου.
Η κάτοψη της κατοικίας χαρακτηρίζεται από εξωστρέφεια και αυτό γίνεται ιδιαίτερα εμφανές στο χειρισμό του αιθρίου, το οποίο συνιστά το βασικό χώρο συνάθροισης, αλλά ταυτόχρονα αποτελεί και μία άμεση συσχέτιση του "μέσα" με το "έξω". Η χτιστή ζαρντινιέρα εκφράζει έμπρακτα αυτή την πρόθεση. Ανοίγεται ένα "παράθυρο" προς τα έξω και δημιουργείται μία πρόσκληση του φυσικού τοπίου μέσα στην κατοικία. Αξίζει να σημειωθεί πως αυτός ο χώρος παλαιότερα λειτουργούσε ως το βασικό υπνοδωμάτιο της κατοικίας, και επομένως η μετατροπή του σε αίθριο χώρο είναι μία τελείως καινούργια συνθήκη, η οποία ξεδιπλώνει νέες δυνατότητες χρήσης. Όπως σε όλα τα νησιά των Κυκλάδων, έτσι και στην Κύθνο, οι ισχυροί άνεμοι είναι χαρακτηριστικό του νησιού. Ακόμα και αν η Δρύοπιδα είναι ένας σχετικά προστατευμένος οικισμός λόγω της τοπογραφίας του, όταν τα φαινόμενα είναι πολύ έντονα, προκύπτει η ανάγκη της "κάλυψης". Έτσι, αυτό το αίθριο λειτουργεί σαν ένα κέλυφος, προστατευμένο από τον ήλιο και τους ισχυρούς κυκλαδίτικους ανέμους προσφέροντας ταυτόχρονα πολλαπλές θεάσεις.
Η ευελιξία ήταν πολύ σημαντική έννοια στο σχεδιασμό αυτής της παραθεριστικής κατοικίας. Στόχος ήταν η δημιουργία χώρων φιλόξενων και άνετων, παρά το μικρό μέγεθος του κτίσματος. Διαθέτοντας μεγάλο ύψος στο επίπεδο του ισογείου, προκύπτει η δυνατότητα εσωτερικού εξώστη, ο οποίος μπορεί να λειτουργήσει είτε ως δεύτερο υπνοδωμάτιο είτε ως χώρος γραφείου. Έχοντας αυτή την πολλαπλή λειτουργία, ο εξώστης ταυτόχρονα παρέχει οπτικές συσχετίσεις τόσο με το ισόγειο αλλά και με το αίθριο, μέσω από το παράθυρο που έχει δημιουργηθεί στον ενδιάμεσο τοίχο τους, "ανοίγοντας" έτσι ένα διάλογο ανάμεσα στους δύο αυτούς ενδιάμεσους χώρους. Η κατοικία είναι σχεδιασμένη κυρίως με κτιστά έπιπλα και ειδικές κατασκευές, έτσι ώστε να αξιοποιηθεί στο μέγιστο ο διαθέσιμος χώρος, αλλά και να τονιστεί η κυκλαδίτικη αισθητική. Ήταν σημαντική επιδίωξη, ο χώρος της κατοικίας να προσφέρει άνεση στους χρήστες, απαιτώντας από αυτούς την ελάχιστη ενασχόληση.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη:
Polisgram Architects
H/M μελέτη & επίβλεψη:
Polisgram Architects
Τεχνική εταιρεία κατασκευής:
Κατασκευές Βασάλος
Τοποθεσία:
Δρυοπίδα Κύθνου, Κυκλάδες
Συνολικό εμβαδό κτιρίου:
60 m2
Χρόνος μελέτης & κατασκευής:
2017
Παρουσίαση:
Στέλλα Παπάζογλου, Λουίζα Βαρελίδη
Φωτογραφίες:
Ιωάννα Φωτιάδου

 

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Εξοχική κατοικία  στη Μονεμβασιά

Εξοχική κατοικία στη Μονεμβασιά

Η κατοικία είναι χτισμένη σε οικόπεδο με έντονη κλίση και πανοραμική θέα προς τη θάλασσα. Μια από τις βασικές απαιτήσεις του ιδιοκτήτη ήταν κάθε κύριος χώρος της κατοικίας να έχει…
Κατοικία στην Πολιτεία

Κατοικία στην Πολιτεία

Σε ένα στενόμακρο προαστιακό οικόπεδο το χάλκινο κέλυφος με πράσινα οξειδωμένα φύλλα έδωσε τη μονιμότητα της κατοικίας. Το χρώμα είναι διαυγές και παραλλάσσεται με το χρόνο, δίνοντας την εντύπωση της…
Καλοκαιρινή κατοικία στη Σαντορίνη

Καλοκαιρινή κατοικία στη Σαντορίνη

Η καλοκαιρινή κατοικία βρίσκεται στο όριο του οικισμού της Μεσσαριάς στη Σαντορίνη. Το οικόπεδο είναι σχεδόν τετράγωνο με μικρή υψομετρική κλίση και έχει θέα βόρεια και ανατολικά προς τη θάλασσα…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.