''Cosmos Luxury Villa'' στη Σταλίδα Ηρακλείου Κρήτης

Το κτίριο βρίσκεται στη Σταλίδα Ηρακλείου Κρήτης, σε ένα αστικό περιβάλλον επηρεασμένο έντονα από την συνεχώς αναπτυσσόμενη τουριστική βιομηχανία της Ελλάδας τη δεκαετία του '90. Μια εποχή κατά την οποία, η Σταλίδα και η Κρήτη γενικότερα επέκτεινε ραγδαία το δομημένο περιβάλλον της, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες της.
Ως αποτέλεσμα, ο κύριος στόχος αυτού του έργου ήταν ο εκσυγχρονισμός του κτιρίου, ώστε να ανταποκρίνεται στα σημερινά πρότυπα σχεδιασμού φιλοξενίας, και η δημιουργία ενός φίλτρου, μεταξύ του κτιρίου και του αστικού σκηνικού του. Η πρόθεση του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού είναι η δημιουργία μιας εμπειρίας για τους χρήστες, διαχωρίζοντάς τους από το πολυσύχναστο περιβάλλον τους και παρέχοντας μια ιδιωτική όαση.
Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, δημιουργήθηκαν δύο κάθετοι τοίχοι σε κάθε πλευρά του κτιρίου, που αντιμετωπίζονται ως αυστηρά όρια και λειτουργούν ως οπτικό φράγμα, επεκτεινόμενοι από το χωριό προς το οικιακό περιβάλλον.
Η γεωμετρική δομή του υπάρχοντος κτιρίου δεν συμβάδιζε με τις σημερινές απαιτήσεις χρήσης, καθώς δεν προοριζόταν για οικιστική χρήση. Η κλίμακα του ήταν ένα από τα κύρια ζητήματα καθώς ήταν ένα διώροφο κτίριο με μία πρόσθετη εξωτερική κυλιόμενη σκάλα, δημιουργώντας μία στενή και ψηλή μορφή πύργου.
Ο εξωτερικός πύργος της κυλιόμενης σκάλας αφαιρέθηκε για να δημιουργηθεί χώρος για την ιδιωτική αυλή. Προκειμένου να ξεπεραστούν οι δυσκολίες της δομής του κτιρίου, το ανώτερο επίπεδο διαχωρίστηκε οπτικά. Στο κάτω επίπεδο του κτιρίου επεκτάθηκαν δοκάρια στους κατακόρυφους τοίχους της αυλής για τη δημιουργία ιδιωτικών εξωτερικών χώρων.
Με αυτόν τον τρόπο η δομή του κατώτερου επιπέδου επεκτάθηκε στα όρια του χώρου, δημιουργώντας μια ισχυρή βάση για το ανώτερο επίπεδο. Ταυτόχρονα ενίσχυσε το φίλτρο μεταξύ του κτιρίου και του αστικού σκηνικού του, παρέχοντας παράλληλα σκιά στους εξωτερικούς χώρους της αυλής. Οι υπαίθριοι χώροι της αυλής, αποτελούνται από τον χώρο της πισίνας, ένα καθιστικό, ένα μπαρ, ένα χώρο μπάρμπεκιου και ένα υπαίθριο γυμναστήριο.
Προκειμένου να διαχωριστεί περαιτέρω το πάνω και το κάτω επίπεδο του κτιρίου επιλέχθηκαν δύο διαφορετικοί χρωματισμοί. Για τη βάση, τα δοκάρια και τους τοίχους της αυλής χρησιμοποιήθηκε πιο βαθύ χάλκινο χρώμα, ενώ στο πάνω επίπεδο πιο φωτεινό ζεστό μπεζ χρώμα.
Οι κύριοι χώροι καθιστικού της βίλας βρίσκονται στο ισόγειο μαζί με ένα κύριο υπνοδωμάτιο επισκεπτών και μπάνιο. Ο πρώτος όροφος αποτελείται από τρία κύρια υπνοδωμάτια, με λιτό εσωτερικό σχεδιασμό, με υλικά όπως ξύλο και ζεστές μπεζ αποχρώσεις.
Όλες οι βοηθητικές χρήσεις όπως οι αποθηκευτικοί χώροι βρίσκονται στο υπόγειο, μαζί με μια σάουνα και ένα επιπλέον master υπνοδωμάτιο, με ιδιωτική εξωτερική αυλή και πισίνα.
Με καθαρό μινιμαλιστικό αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, το cosmos luxury villa καταφέρνει να ξεχωρίζει στο περιβάλλον της και να ανταποκρίνεται στα τρέχοντα πρότυπα φιλοξενίας, παρέχοντας παράλληλα ιδιωτικότητα στους επισκέπτες.

 

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη:

SER Architects
Ομάδα σχεδιασμού:
Έντουαρντ Σερίφης, Ραφαήλ Σέργιος, Δάφνη Μανουσογιάννη
Κατασκευή:
Dias Galerakis Construction
Εμβαδό:
300 m2
Τοποθεσία:
Σταλίδα, Κρήτη
Έτος ολοκλήρωσης:
2023
Φωτογραφίες:
Γιώργος Αναστασάκης / SOUTH space for photography

 

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

"Ο πύργος", κατοικία στη Σάντα Μαρία

Το ακίνητο βρίσκεται στη Βόρειο Ανατολική πλευρά του νησιού με θέα τη Νάξο. Το υπάρχον ξενοδοχείο της δεκαετίας του ’90 αποτελούνταν από δωμάτια με ανεξάρτητες εισόδους όλα συγκεντρωμένα σε ένα…

"White Elegance Residence" στο Λουτράκι

Η ιδιωτική κατοικία στη τοποθεσία του Λουτρακίου μελετήθηκε και κατασκευάστηκε προκειμένου να εξυπηρετήσει τις ανάγκες και τις επιθυμίες μιας σύγχρονης οικογένειας.Η προνομιακή θέση του οικοπέδου, με την εντυπωσιακή θέα έπαιξε…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.