"Atrium Villas II", τρεις κατοικίες στην Κεχριά Σκιάθου

Το συγκρότημα αφορά τρεις κατοικίες κτισμένες σε μια κατάφυτη βουνοπλαγιά της Σκιάθου προσανατολισμένη προς τις δυτικές ακτές του νησιού και το ανατολικό Πήλιο. Η προσαρμογή στην έντονη κλίση του εδάφους και η θέα προς τη θάλασσα μας οδήγησαν σε μια παράλληλη, κλιμακωτή διάταξη των κτιρίων, εξασφαλίζοντας άπλετη θέα από όλα τα επίπεδα. Η κάθε κατοικία αποτελείται από έναν μονολιθικό πέτρινο όγκο με ένθετη μονόρριχτη στέγη, σε παράλληλη απόσταση προς τις άλλες δύο. Η μεταξύ τους απόσταση δημιουργεί ενδιάμεσους χώρους, όπως οι αυλές εισόδου και οι βεράντες προς τη θάλασσα στις οποίες εντάσσονται οι υπάρχουσες επιβλητικές Αριές, λειτουργώντας και ως διαχωριστικό των κατοικιών προς το δρόμο.
Οι κατοικίες τοποθετούνται κατά μία στάθμη χαμηλότερα από το δρόμο πρόσβασης. Ο επισκέπτης προσεγγίζοντας αντικρίζει μόνο τις μονόρριχτες στέγες των κτιρίων. Στη συνέχεια μία εξωτερική κλίμακα τον οδηγεί στο επίπεδο της εισόδου και μέσω μιας εσωτερικής αυλής εισέρχεται στην κατοικία. Από την αυλή ένα διαμπερές άνοιγμα με θέα προς τη θάλασσα και την βεράντα της πισίνας, εξασφαλίζει την οπτική σύνδεση των βασικών υπαίθριων χώρων διημέρευσης μεταξύ των οποίων είναι τοποθετημένη η κατοικία. Το δίπολο των δύο βασικών χώρων διημέρευσης και της κατοικίας στο μέσον αποτέλεσε βασικό θέμα στο σχεδιασμό των χώρων. Δύο αυλές για τις διαφορετικές ώρες της ημέρας, σε οπτική και λειτουργική συνέχεια με το εσωτερικό του σπιτιού, με θέα τη θάλασσα. Η πρώτη, μια εσωστρεφής αυλή εισόδου στην οποία τοποθετείται η εξωτερική τραπεζαρία - κουζίνα, και η δεύτερη η βασική αυλή – βεράντα με χαμηλή επίπλωση, στην οποία βρίσκεται και η ιδιωτική πισίνα της κάθε κατοικίας. Η σκίαση επιτυγχάνεται μέσω των Αριών και ενός αναρτημένου μεταλλικού στεγάστρου με ξύλινη πλήρωση. Από το επίπεδο της βεράντας, μια υπαίθρια μεταλλική κλίμακα εν μέρει σε πρόβολο και ανάμεσα από τα πέτρινα τοιχία, καταλήγει στον κήπο και συνδέει εξωτερικά τα δύο επίπεδα της κατοικίας.
Εσωτερικά η κατοικία αναπτύσσεται σε 3 επίπεδα, ακολουθώντας την κλίση του εδάφους. Στο βασικό επίπεδο εισόδου, βρίσκεται ο ενιαίος χώρος του καθιστικού – κουζίνας, στο κέντρο του οποίου τοποθετείται στοιχείο κλίμακας ανόδου προς τη σοφίτα για τις κατοικίες 1 και 2, το οποίο λειτουργεί και ως οπτικό διαχωριστικό μεταξύ των χώρων, αλλά και ως καναπές – αποθηκευτικός χώρος. Η κατασκευή αυτή αποτελείται από κατακόρυφες ξύλινες διατομές 4Χ6 εκ και μεταλλικές βέργες 2 cm, πάνω στις οποίες εδράζονται τα πατήματα της σκάλας προς τη σοφίτα. Για την κατοικία 3 το διαχωριστικό μεταξύ κουζίνας και καθιστικού κατασκευάστηκε από τις ίδιες ξύλινες διατομές. Στο μέσο του καθιστικού τοποθετείται ενεργειακό τζάκι, με ελεύθερη μεταλλική καμινάδα. Το στοιχείο του τζακιού δεν υπερβαίνει το 1,20 m και πίσω από αυτό βρίσκεται η σκάλα προς το κάτω επίπεδο.
Επικρατέστερα υλικά η πέτρα, προϊόν εκσκαφής του συγκροτήματος, το ξύλο και οι ελαφριές μεταλλικές κατασκευές. Η αντίθεση των μεταλλικών στοιχείων και των μεγάλων γυάλινων ανοιγμάτων με τους στιβαρούς πέτρινους τοίχους αναδεικνύει τη σύνθεση και προσδίδει ελαφρότητα.

 

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη:
3harchitects / Νικήτας Χατζημιχάλης, Ιωάννα Χολέβα
Στατική μελέτη:
Φίλιππος Σαμαράς, πολιτικός μηχανικός
Επίβλεψη:
Νικήτας Χατζημιχάλης, Γεώργιος Λάζος, μηχανικός έργων υποδομής
Συνεργάτης αρχιτέκτων:
Άρτεμις Σιγαλού
Ιδιοκτήτης:
Αίθριο ΙΚΕ
Εμβαδό:
360m²
Χρόνος μελέτης:
2008 / 2018
Χρόνος κατασκευής:
2020
Φωτογραφίες:
Νίκος Δανιηλίδης

 

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Συγκρότημα τεσσάρων κατοικιών στην Άνδρο

Συγκρότημα τεσσάρων κατοικιών στην Άνδρο

Το συγκρότημα κατοικιών "Andros Tessera" βρίσκεται στο Κυπρί της Άνδρου, σε μια περιοχή με ιδιαίτερη τοπιογραφία και έντονες υψομετρικές διαφορές. Οι τέσσερις πετρόκτιστες εξοχικές κατοικίες, οι οποίες χτίστηκαν σε ύψωμα,…
Κατοικία σε ανατολικό προάστιο της Θεσσαλονίκης

Κατοικία σε ανατολικό προάστιο της Θεσσαλονίκης

Η κατοικία βρίσκεται σε οικόπεδο επτά στρεμμάτων, εκτός σχεδίου σε ανατολικό προάστιο της Θεσσαλονίκης, με απεριόριστη θέα στο Θερμαϊκό. Ο βασικός σχεδιασμός είχε σαν κύρια μέριμνα την εξασφάλιση της θέας,…

"Praise of the Shadow", τριώροφη κατοικία στην Κηφισιά

Η μονοκατοικία βρίσκεται στη βόρεια πλευρά μεγάλου οικοπέδου, οκτώ περίπου στρεμμάτων, που διαθέτει πρόσωπο σε τρεις δρόμους. Η σύνθεση, αν και ουσιαστικά αναπτύσσεται γύρω από έναν κλειστό πυρήνα με διπλό…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.