Τρεις κατοικίες στην Κέα

Οι τρείς βίλλες βρίσκονται στο Βουρκάρι τις Κέας. Οι δυο από αυτές σχεδιάστηκαν ως βίλλες φιλοξενίας και η τρίτη ως wellness house. Εντάσσονται και οι τρείς αρμονικά στο φυσικό τοπίο, καθώς και στα χρώματα του νησιού. Με θέα τη θάλασσα, τα κτίρια σχεδιάστηκαν έτσι ώστε να αφήνουν το μικρότερο δυνατό αποτύπωμα στο φυσικό περιβάλλον.
Αν και οι λειτουργίες των κτιρίων είναι διαφορετικές, οι ίδιες αρχές σχεδίασης αποτέλεσαν βάση για τη δημιουργία τους. Παρόλο που τα κτίρια είναι υπόσκαφα, το φυσικό φως εισέρχεται μέσω ανοιγμάτων στους εσωτερικούς χώρους και παράλληλα διασφαλίζεται η ιδιωτικότητα των φιλοξενούμενων. Τοποθετημένα σε κεκλιμένo έδαφος, συνδέονται από μια περιφερειακή διαδρομή και παράλληλα μέσω μιας σειράς υπόγειων πέτρινων σηράγγων, που αποτελούν τις προσβάσεις των κατοικιών.
Η είσοδος σε κάθε κατοικία αποτελεί ένα στοιχείο αντίθεσης και έκπληξης για τους φιλοξενούμενους, καθώς μεταφέρονται από τις υπόσκαφες διαδρομές σε έναν εσωτερικό χώρο με θέα τη θάλασσα. Διασπαρμένα στον περιβάλλοντα χώρο, έχουν σχεδιαστεί υπαίθρια καθιστικά, καθώς και ένα μικρό αμφιθέατρο για προβολές κινηματογράφου κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Στους εσωτερικούς αλλά και στους εξωτερικούς χώρους, έχει δοθεί έμφαση στη φύση. Κάθε κτίριο είναι κατασκευασμένο από τοπική πέτρα, έτσι ώστε οι προσόψεις τους να εναρμονίζονται με το ευρύτερο περιβάλλον. Οι στέγες είναι σκεπασμένες με χώμα και κυκλαδίτικη φύτευση, ώστε να εξασφαλίζεται η ολιστική προσέγγιση σχεδιασμού. Στον υπόλοιπο περιβάλλοντα χώρο συνεχίζεται η ίδια φύτευση εμπλουτισμένη με δέντρα, κυρίως ελιάς. Στο εσωτερικό, όλοι οι κύριοι χώροι – σαλόνι, κουζίνα αλλά και κάθε υπνοδωμάτιο έχουν θέα προς τη θάλασσα. Επίσης κάθε κτίριο έχει εσωτερικές αυλές, οι οποίες είναι προστατευμένες από τους ανέμους και επιτρέπουν το φως να εισχωρήσει στα κτίρια. Όλες οι βίλλες περικλείονται από πέτρινους τοίχους, καθώς και από βραχώδεις φυσικούς "τοίχους".

 

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη:
Bobotis+Bobotis Architects
Στατική μελέτη:
Blue-Unique
Η-Μ μελέτη:
Blue-Unique
Κατασκευή:
Blue-Unique
Μελέτη φωτισμού:
Site Specific
Εργοταξιάρχης:
Δρελιώζης Ιωάννης
Μελέτη εξωτερικού χώρου:
Βίκυ Γροσομανίδου – Εύα Παπαδημητρίου
Φωτογραφίες:
Ιωάννα Ρουφοπούλου

 

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

"Hidden hill", δυο ανεξάρτητες κατοικίες στη Νάξο

Σε γήπεδο με ήπια κλίση και εντυπωσιακή θέα προς τη Δύση και το νησί της Πάρου, στην περιοχή Όσκελος της Νάξου, δημιουργούνται δυο ανεξάρτητες κατοικίες. Η πρόσβαση σε αυτές γίνεται…

"St. Moritz", πολυκατοικία στη Λεμεσό

Το κτίριο βρίσκεται σε μια κεντρική οικιστική γειτονιά της Λεμεσού. Αναπτύσσεται σε 3 ορόφους και περιλαμβάνει συνολικά 7 διαμερίσματα, εκ των οποίων τα 6 είναι ενός υπνοδωματίου και το έβδομο…

"Υφαίνοντας με το τοπίο" κατοικία στον Κώστο Πάρου

Η ιδιοκτησία βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα το νησιού, που βλέπει τη Νάξο. Το αγροτεμάχιο είναι ένας ελαιώνας με μεγάλη κλίση. Ξερολιθιές, που διατρέχουν κατά μήκος σαν νήματα το οικόπεδο, συγκρατούν…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.