Συγκρότημα οκτώ εξοχικών κατοικιών στη Ρόδο

Το οικόπεδο έχει εμβαδό 10 στρέμματα και βρίσκεται στη νότια Ρόδο. Το έργο περιλαμβάνει οκτώ κατοικίες, καθεμία από τις οποίες διαθέτει το δικό της περιβάλλοντα χώρο και τη δική της πισίνα. Η αρχιτεκτονική σύνθεση και η χωροθέτηση των κατοικιών βασίστηκε στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του οικοπέδου, της υψομετρικής κλίσης, της θέας, του προσανατολισμού και του τοπικού κλίματος, αλλά και στις λειτουργικές ανάγκες των ανθρώπων που διαμένουν στις κατοικίες κυρίως κατά τους θερινούς μήνες. Το συγκρότημα έχει τον δικό του ιδιωτικό δρόμο που επικοινωνεί με την κεντρική λεωφόρο Ρόδου-Λίνδου.
Οι πέντε υπόσκαφες κατοικίες είναι χωροθετημένες στο δυτικό μέρος του οικοπέδου. Οι αρχιτέκτονες εκμεταλλεύτηκαν την κλίση το φυσικού εδάφους έτσι ώστε οι πέντε υπόσκαφες κατοικίες να παρουσιάζουν μόνο μια ορατή όψη. Η κατασκευή τους έγινε κάτω από τη στάθμη του φυσικού εδάφους, με επέμβαση σε αυτό και πλήρη επαναφορά στην αρχική του μορφή.
Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται η καλύτερη δυνατή ένταξη τους στο φυσικό περιβάλλον και η αποφυγή μεγάλων εκσκαφών.
Οι υπόσκαφες κατοικίες αποτελούνται μόνο από έναν όροφο. Αυτό δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους χώρους, υπνοδωμάτια και κοινόχρηστοι χώροι να έχουν άμεση πρόσβαση στην πισίνα και στον περιβάλλοντα χώρο, καθώς και θέα προς τη θάλασσα και το γραφικό κόλπο.
Οι εσωτερικοί χώροι των υπόσκαφων κατοικιών διακρίνονται από καθαρότητα και απλότητα τόσο στην επιλογή υλικών και χρωμάτων όσο και στην επιλογή των επίπλων. Όλοι οι χώροι διαθέτουν μεγάλα ανοίγματα που αφήνουν το φως να διαχέεται ενισχύοντας τη σχέση εσωτερικού και εξωτερικού χώρου.
Κάθε πισίνα μοιάζει να προεκτείνεται έως τη θάλασσα χάρη στο επικλινές έδαφος και τον απέριττο σχεδιασμό της, ενώ γύρω της, επιλεγμένα στοιχεία, όπως το κτιστό καθιστικό και η ξύλινη πέργκολα σε λευκό χρώμα, διαμορφώνουν ιδανικές συνθήκες συνεύρεσης και χαλάρωσης.
Οι υπόλοιπες τρεις κατοικίες (δυο διώροφες και μία υπόσκαφη) βρίσκονται στο ανατολικό μέρος του οικοπέδου και χωροθετούνται αμφιθεατρικά εκμεταλλευόμενες την κλίση του φυσικού εδάφους. Με αυτό τον τρόπο διασφαλίζεται η θέα στη θάλασσα από όλες τις κατοικίες.
Οι δυο κατοικίες είναι διώροφες. Στο ισόγειο αναπτύσσεται η κουζίνα με το καθιστικό κι ένα λουτρό, ενώ στον όροφο έχουν σχεδιαστεί τα υπνοδωμάτια με τα λουτρά για να διασφαλίζεται η ιδιωτικότητα των χώρων αυτών.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου:

Αρχιτεκτονική μελέτη: Νικολιδάκη Ισμήνη, Νικολιδάκης Μάνος, Βασιλείου Χάρης
Η/Μ μελέτη: Στεργενάκης Παναγιώτης
Στατική μελέτη: Λυμπέρης Νίκος, Ατσίδης Γεώργιος
Κατασκευή: ΓΕΚΑΡ ΑΤΕ - ΚΤΙΡΙΟ ΑΕ
Κείμενο:Νικολιδάκης Ιωάννης
Φωτογραφίες: Καλησπέρης Στέλιος

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Κατοικία στη Νέα Αρτάκη Ευβοίας

Κατοικία στη Νέα Αρτάκη Ευβοίας

Η κατοικία έχει ανεγερθεί σε οικόπεδο εμβαδού 425m² και βλέπει προς τον Ευβοϊκό Κόλπο. Βρίσκεται στο βόρειο άκρο του ρυμοτομικού σχεδίου της Νέας Αρτάκης, όπου κυριαρχεί η χαμηλή δόμηση.Η μεγάλη…

"IS House" στη Ναύπακτο

Η κατοικία προορίζεται για μια πενταμελή οικογένεια. Το οικόπεδο 1.000,00 m², παράγωνο, με τη μεγάλη πλευρά προς τη θέα και το νότο, βρίσκεται στον οικισμό Παλαιοπαναγιά, προάστιο της Ναυπάκτου.Ζητούμενο ήταν…
Κατοικία στη Σιθωνία Χαλκιδικής

Κατοικία στη Σιθωνία Χαλκιδικής

Οι επιθυμίες των πελατών για αυτή την μικρή θερινή κατοικία στη Σιθωνία Χαλκιδικής ήταν για ένα σπίτι διακοπών με χαμηλές απαιτήσεις για συντήρηση, σε οικόπεδο με ελαιώνα και  θέα προς…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.