Το συγκρότημα κατοικιών "Legea" αναπτύσσεται στην περιοχή Καλλιράχη της Θάσου, σε ένα εκτός σχεδίου αγροτεμάχιο, που αποτελεί μέρος ενός ιδιαίτερου φυσικού τοπίου, με έντονη κλίση εδάφους και πυκνή βλάστηση.
Το έργο αποτελείται από τρεις κατοικίες, οι δυο από τις οποίες είναι πανομοιότυπες και αναπτύσσονται σε δύο επίπεδα. Στο επίπεδο του ισογείου διατάσσονται μια ενιαία σαλοκουζίνα, ένα υπνοδωμάτιο και ένα λουτρό, ενώ στον όροφο δύο ακόμη υπνοδωμάτια και ένα λουτρό. Η τρίτη κατοικία διαφοροποιείται, καθώς είναι ισόγεια, με σοφίτα και υπόγειο. Στο ισόγειο οργανώνονται η σαλοκουζίνα, ένα υπνοδωμάτιο κι ένα λουτρό, ενώ στη σοφίτα άλλο ένα υπνοδωμάτιο με λουτρό.
Η σημαντικότερη πρόκληση που αντιμετωπίστηκε κατά το σχεδιασμό ήταν η ενσωμάτωση του συνολικού όγκου του έργου στο φυσικό τοπίο, με στόχο την ανάδειξη και όχι την αλλοίωση της ταυτότητας του. Στο επίπεδο του ισογείου, αυτό επιτυγχάνεται με τη χρήση της πέτρας, που εναρμονίζεται απόλυτα με το φυσικό έδαφος και δίνει την αίσθηση ότι τα κτίρια αποτελούν συνέχεια του, διαρρηγνύοντας τα όρια μεταξύ φυσικού και δομημένου χώρου. Οι όγκοι των ορόφων, με το λευκό τους χρώμα και την αυστηρή γεωμετρία, έρχονται να ανατρέψουν αυτή τη συνθήκη. Μοιάζουν με πρίσματα, με έντονη διαφάνεια, που αιωρούνται πάνω από το φυσικό έδαφος, προσθέτοντας δυναμισμό στη συνολική σύνθεση.
Ο συνολικός όγκος κάθε κατοικίας βρίσκεται σε διαφορετικό επίπεδο και έχει ελαφρώς διαφορετικό προσανατολισμό, ώστε να εξασφαλίζεται η καλύτερη δυνατή θεά προς τη θάλασσα αλλά και η ιδιωτικότητα των ενοίκων. Έτσι οι χώροι διημέρευσης και οι ημιυπαίθριοι χώροι των κατοικιών δεν έχουν άμεση οπτική επαφή μεταξύ τους. Το ίδιο συμβαίνει και με το επίπεδο της πισίνας, που διαφοροποιείται τόσο σε σχέση με τον εξωτερικό χώρο φαγητού, όσο και ανάμεσα στις κατοικίες.
Η σχέση των χώρων διημέρευσης με τον εξωτερικό χώρο της πέργκολας είναι άμεση, χωρίς αυστηρά όρια, πράγμα που επιτυγχάνεται με τα μεγάλα ανοίγματα και τις χαράξεις των υλικών του δαπέδου. Υλικά όπως το μάρμαρο γλιστρούν από κατακόρυφες επιφάνειες στο εσωτερικό και στη συνέχεια στο εξωτερικό δάπεδο υπογραμμίζοντας τη ροϊκότητα των χώρων και προσδίδοντας μια αίσθηση καθαρότητας και πολυτέλειας. Η πέτρα, το ξύλο και το λευκό χρώμα τονίζουν αυτά τα στοιχεία και συνεργάζονται με το φως στην ανάδειξη της αρχιτεκτονικής σύλληψης.

 

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη:
Ark4lAb Of Architecture
Ομάδα μελέτης:
Γιώργος Τυροθουλάκης, Ευδοκία Βουδούρη
Στατική μελέτη:
Αλέξανδρος Θεολόγου
Η/Μ μελέτη:
EMDC
Κατασκευή:
Novalis Terra properties
Χρόνος κατασκευής:
2019
Φωτογραφίες:
N. Βαβδινούδης, Χ. Δημητρίου, studiovd

 

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Κατοικία στην Εκάλη

Κατοικία στην Εκάλη

H αρχιτεκτονική της κατοικίας είναι “καθαρή” και υποδειγματική, απαλλαγμένη από υπερβολές αλλά και με τις απαραίτητες κατασκευαστικές λεπτομέρειες που της δίνουν μια υπερβατική διάσταση.Στην Eκάλη, που ως περιοχή δεν έχει…
Κατοικία σε αμπελώνα, στην Πάρο

Κατοικία σε αμπελώνα, στην Πάρο

Η κατοικία βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του νησιού, στον οικισμό Καμάρες. Έχει μικρή κλίση και βρίσκεται σε έναν ευρύτερο αμπελώνα, με θέα το λιμάνι της Παροικιάς.Η περιοχή χαρακτηρίζεται από τη…
Σύμμεικτη κατασκευή με βιοκλιματικές αρχές σχεδιασμού σε μονοκατοικία στην Κατερίνη

Σύμμεικτη κατασκευή με βιοκλιματικές αρχές σχεδιασμού σε μονοκατοικία στην Κατερίνη

Η κατοικία βρίσκεται στην επέκταση της συνοικίας των Ευαγγελικών στην Κατερίνη. Η θέση, καθώς και το μέγεθος του οικοπέδου, αποτέλεσαν, κατά την αρχή της σχεδιαστικής διαδικασίας, τα βασικά στοιχεία προβληματισμού.…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.