Πολυ/μονοκατοικία στη Νέα Φιλοθέη

Το κτίριο, 623 m², βρίσκεται σε μια προαστιακή περιοχή κατοικίας, στην οποία οι πολυκατοικίες συνυπάρχουν ελεύθερα με τις μονοκατοικίες. Αυτή η απρόβλεπτη “συμβίωση” των δύο κύριων κτιριακών τύπων της ελληνικής πόλης υποκίνησε το σχεδιασμό, ο οποίος προτείνει μια υβριδική κατασκευή που συνδυάζει μια διώροφη προαστιακή μονοκατοικία με την κατασκευαστική δομή μιας πολυκατοικίας.
Η μονοκατοικία είναι προσδεμένη στο έδαφος, κλείνεται ως προς το δρόμο και ανοίγεται στον κήπο που την περιβάλλει. Ένα μεταλλικό πατάρι μέσα στο διώροφο χώρο του καθιστικού λειτουργεί ως χώρος ύπνου.
Η πολυκατοικία ανασηκώνεται από το έδαφος και προσφέρει τρεις επαναλαμβανόμενους ορόφους όμοιων διαμερισμάτων με ανοικτές θέες. Τα διαμερίσματα έχουν πρόσβαση μέσω μιας ελεύθερης κατασκευής από γυαλί και μέταλλο που περιέχει το κλιμακοστάσιο και τον ανελκυστήρα.
O κενός, ισόγειος χώρος εισόδου της πιλοτής της τυπικής ελληνικής πολυκατοικίας έχει μετατεθεί στον πρώτο όροφο. Ο κενός αυτός ενδιάμεσος χώρος, με πρόσβαση από μια μεγάλη σκάλα, αποτελεί ταυτόχρονα οροφή και δάπεδο, υπερυψωμένη είσοδο και κήπο από βότσαλα. Διαχωρίζει τους δύο κτιριακούς όγκους και εγχέει κίνηση και δράση ακριβώς στην καρδιά του κτιρίου.
Ο ισόγειος όγκος της μονοκατοικίας κατασκευάστηκε από γκρι αρτιφισιέλ σοβά, ενώ ο όγκος της πολυκατοικίας από απλό σοβά χρωματισμένο λευκό. Στα δάπεδα των εξωτερικών χώρων χρησιμοποιήθηκε αμμοβολημένο γκρι μάρμαρο Ιωαννίνων. Στους εσωτερικούς χώρους τα δάπεδα κατασκευάστηκαν από ξύλο (δρυ ή ιρόκο) και λευκό μάρμαρο Θάσου. Τα κουφώματα κατασκευάστηκαν από διατομές αλουμινίου γκρι χρώματος, ενώ τα κάγκελα των μπαλκονιών από πράσινο αμμοβολημένο γυαλί.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη: Γιάννης Αίσωπος
Στατική μελέτη: Γεώργιος Χρήστου (οπλισμένο σκυρόδεμα), Μαίρη Κωνσταντακοπούλου (μεταλλική κατασκευή)
Η/Μ μελέτη: Θωμάς Ευθυμιόπουλος
Επίβλεψη: Αλέκος Αίσωπος, Βασίλης Δουρίδας, Σωτήρης Γιαννούκαρης, Βασίλης Ρίζος
Κατασκευή: ΑΡΙΣ Α.Τ.Ε.
Xρόνος κατασκευής: 2000 - 2003
Φωτογραφίες: Εριέττα Αττάλη, Χαράλαμπος Λουιζίδης

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Καλοκαιρινή κατοικία 4, στη Βουρβουρού

Καλοκαιρινή κατοικία 4, στη Βουρβουρού

Το νέο κτίριο κατασκευάστηκε σε οικόπεδο, εμβαδού περίπου 2,5 στρεμμάτων, στον οικοδομικό συνεταιρισμό του διδακτικού προσωπικού του Α.Π.Θ. στη Βουρβουρού Σιθωνίας Χαλκιδικής. Στο οικόπεδο υπήρχε ήδη μία κατοικία, κατασκευασμένη στις…
Κατοικία στην Κέρκυρα

Κατοικία στην Κέρκυρα

Στην πανέμορφη Κέρκυρα, στο εσωτερικό ανάγλυφο του νησιού, τριγυρισμένη από λόφους και ελαιώνες, κτίστηκε αυτή η κατοικία για μια οικογένεια καλλιτεχνών. Επιλέχθηκε το υψηλότερο σημείο μιας έκτασης 26 στρεμμάτων με…
Μονοκατοικία στην Κερατέα Αττικής

Μονοκατοικία στην Κερατέα Αττικής

Πρόκειται για μονοκατοικία δύο ορόφων με υπόγειο σε μακρόστενο οικόπεδο εκτός σχεδίου, περιοχής με αραιή δόμηση όπου διατηρείται ακόμη το αττικό τοπίο, ελιές, αμπέλια, κωνοφόρα σε επίπεδα και χαμηλές εξάρσεις…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.