Μονοκατοικία στο Xαλάνδρι

Η μονοκατοικία, συνολικού εμβαδού 280 m², βρίσκεται στο Χαλάνδρι και στεγάζει μια τετραμελή οικογένεια. Είναι κτισμένη σ’ ένα μακρόστενο βορινό οικόπεδο, πολύ μικρού βάθους και μεγάλης πρόσοψης. Η μορφολογία της κατοικίας υπαγορεύτηκε από το μικρό εμβαδό και το σχήμα του οικοπέδου. Έτσι, η κύρια όψη της είναι παράλληλη στη βορινή πρόσοψη, ενώ η πίσω της πλευρά είναι μεσοτοιχία. Η δυσμενής αυτή παράμετρος αντιμετωπίστηκε με τη δημιουργία ενός γυάλινου χώρου διώροφου ύψους στο πίσω τμήμα του σπιτιού, που αποτελεί σημείο αναφοράς, στοιχείο διαφύλαξης της ιδιωτικής ζωής της οικογένειας και μέσο επίτευξης ηλιασμού από τη μεσημβρία. Η κάλυψη των απαιτούμενων τετραγωνικών επιτεύχθηκε με την ανάπτυξη των χώρων καθ’ ύψος σε 4 στάθμες συνολικά.
Οι χώροι διημέρευσης οργανώνονται κυρίως στο ισόγειο και στην περίπτωση του καθιστικού ενοποιούνται με ένα μέρος του παταριού (γραφείο - εσωτερικό μπαλκόνι στο καθιστικό). Το ισόγειο διαμορφώνεται σε 2 επίπεδα με μικρή υψομετρική διαφορά μεταξύ τους.
Τα υπνοδωμάτια καταλαμβάνουν τον όροφο και το υπόλοιπο πατάρι.
Στο υπόγειο βρίσκονται οι βοηθητικοί χώροι.
Στην κύρια όψη, αν και βορινή, βρίσκονται τα περισσότερα ανοίγματα της κατοικίας, επειδή αυτή αναπτύσσεται κατά μήκος ενός μικρού πάρκου, το οποίο λειτουργεί ως ανάσα στον ήδη πυκνοδομημένο αστικό ιστό.

Στοιχεία έργου:
Αρχιτεκτονική μελέτη - Επίβλεψη: Xαδιώς & Συνεργάτες
Συνεργάτες: Πέννυ Λαμπίρη, Kώστας Παπαχρήστου
Στατική μελέτη: Kώστας Παπαχρήστου
Η/Μ μελέτη: Θωμάς Ευθυμιόπουλος, Αθανάσιος Κουτσίκος
Μελέτη φωτισμού: FOSS, IFI GROUP
Κατασκευή: Xαδιώς & Συνεργάτες
Tοποθεσία: Xαλάνδρι, Aθήνα
Συνολικό εμβαδό κτιρίου: 280 m²
Χρόνος μελέτης: 2002
Χρόνος κατασκευής: 2004
Φωτογραφίες: Bασίλης Πολυχρονάκης

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Κατοικία σε αμπελώνα, στην Πάρο

Κατοικία σε αμπελώνα, στην Πάρο

Η κατοικία βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του νησιού, στον οικισμό Καμάρες. Έχει μικρή κλίση και βρίσκεται σε έναν ευρύτερο αμπελώνα, με θέα το λιμάνι της Παροικιάς.Η περιοχή χαρακτηρίζεται από τη…

"Verde Residence'' πολυκατοικία στη Λευκωσία

Βασικός άξονας του σχεδιασμού ήταν η δημιουργία όγκων που να αγκαλιάζουν το κυρίως κτίριο οδηγούμενος από την γωνιακή θέση του οικοπέδου.Οι προβαλλόμενοι όγκοι αποτελούν τις βεράντες των διαμερισμάτων και δημιουργούν…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.