Κατοικία "Hidden Cross" στη Χαλκίδα

  • Βασίλειος Ντόβρος

H κατοικία βρίσκεται στην απόληξη ενός μικρού λόφου, σε προάστιο της Χαλκίδας με θέα τη θάλασσα. Τα χαρακτηριστικά της τοποθεσίας και της κλίσης του οικοπέδου, μαζί με την ύπαρξη ενός κύριου δρόμου στη βορινή πλευρά οδήγησαν στη δημιουργία ενός σχετικά συμπαγούς και αδιαπέραστου όγκου από το βορρά. Αντίθετα, στη νότια πλευρά βρίσκονται τα κύρια ανοίγματα με συνδέσεις στον προαύλιο χώρο, στους ημιυπαίθριους και στα μπαλκόνια.
Εσωτερικά, η σύνθεση διαρθρώνεται γύρω από έναν κατακόρυφο και έναν οριζόντιο άξονα στο χώρο, που στην τομή τους σχηματίζουν έναν ορατό σταυρό στο χώρο του καθιστικού. Ο κατακόρυφος άξονας διακρίνει τους χώρους κίνησης (σκάλα, ανελκυστήρας) από τους λειτουργικούς χώρους (κουζίνα, τραπεζαρία, υπνοδωμάτια, WC), ενώ ο οριζόντιος άξονας διαχωρίζει αντιληπτικά τους κοινόχρηστους χώρους από τους πιο ιδιωτικούς.

Βιοκλιματική προσέγγιση
Το κτίριο έχει σχεδιαστεί με τις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού, αξιοποιώντας τόσο παθητικά, όσο και ενεργητικά συστήματα ηλιακής θέρμανσης και φυσικού δροσισμού. Συνοπτικά, στο σχεδιασμό των παθητικών συστημάτων ηλιακής θέρμανσης και δροσισμού, συγκαταλέγονται η τοποθέτηση των ανοιγμάτων και του μεγάλου στεγάστρου στο νότιο προσανατολισμό, ηλιακό θερμοκήπιο σε επαφή με την κουζίνα, κατακόρυφος αερισμός μέσω ανοικτού κλιμακοστασίου, διαμπερής αερισμός με βορινό φεγγίτη, ελαχιστοποίηση απωλειών μέσω ενισχυμένης θερμομόνωσης, κατάλληλη περιμετρική φύτευση με φυλλοβόλα δέντρα. Στα ενεργητικά συστήματα έχουν χρησιμοποιηθεί ηλιακοί συλλέκτες νερού, σε συνδυασμό με τη χρήση αντλίας θερμότητας και σύστη μα εξαναγκασμένης κυκλοφορίας αέρα (fancoil), ενώ όλοι οι χώροι διαθέτουν ανεμιστήρες οροφής. Τέλος, υπάρχουν αυτόματοι εξαεριστήρες σε κατάλληλα σημεία, οι οποίοι είτε εισάγουν το ζεστό αέρα του ηλιακού θερμοκηπίου εντός του σπιτιού είτε εξάγουν το ζεστό αέρα στην απόληξη του κλιμακοστασίου.

Φως
Δομικό στοιχείο της σύνθεσης αποτέλεσε τόσο το φυσικό, όσο και το τεχνητό φως. Μέσω προσομοίωσης της κίνησης του ήλιου, ανάλογα με την εποχή, καθορίστηκαν η θέση και το μέγεθος των ανοιγμάτων με σκοπό τόσο το βέλτιστο φυσικό ηλιασμό, όσο και τη δημιουργία διαφορετικών αισθήσεων. Το φυσικό φως από το μεσημέρι και μετά εισέρχεται από τον υψηλότερο φεγγίτη, δημιουργώντας μια αίσθηση εξαΰλωσης του κεντρικού χώρου, ενώ τις απογευματινές ώρες εισβάλλει από τη γωνιακή τζαμαρία, φιλτράρεται μέσω περσίδων και συναντά το κλιμακοστάσιο με αποτέλεσμα μία σύνθεση χρωμάτων και σκιάς.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη:
Βασίλειος Ντόβρος
Στατική μελέτη:
Βασίλης Πατερίτσας
H/M μελέτη:
Renewable / Κραββαρίτης Κλεάνθης & συνεργάτες
Επίβλεψη:
Βασίλειος Ντόβρος, Βασίλης Πατερίτσας, Μαρία Γάτου
Συνεργάτες εσωτερικών διαμορφώσεων:
Hiboux Architecture
Αρχιτεκτονική τοπίου:
Βασίλειος Ντόβρος
Μελέτη φωτισμού:
Βασίλειος Ντόβρος
Τοποθεσία:
Χαλκίδα, Εύβοια
Συνολικό εμβαδό κτιρίου:
164 m2
Χρόνος μελέτης:
2011 - 2013
Χρόνος κατασκευής:
2014 - 2017
Φωτογραφίες:
Δημήτρης Σωτηρόπουλος

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Κατοικία στην Αντίπαρο

Κατοικία στην Αντίπαρο

H κατοικία βρίσκεται στον Κάμπο της Αντίπαρου, σε περιβάλλον αγροτικού χαρακτήρα, με ήπια τοπογραφία και αραιή δόμηση μικρής κλίμακας, περιτριγυρισμένη από φυσική βλάστηση και καλλιέργειες ελιών και αμπελιών. Η κατοικία εξελίχθηκε …
Κατοικία στην Πολιτεία

Κατοικία στην Πολιτεία

Σε ένα στενόμακρο προαστιακό οικόπεδο το χάλκινο κέλυφος με πράσινα οξειδωμένα φύλλα έδωσε τη μονιμότητα της κατοικίας. Το χρώμα είναι διαυγές και παραλλάσσεται με το χρόνο, δίνοντας την εντύπωση της…
Πολυκατοικία στο Γκάζι

Πολυκατοικία στο Γκάζι

Η πολυκατοικία βρίσκεται στην περιοχή του Γκαζιού, που γειτνιάζει με τον Κεραμεικό. Η πρόταση γεννήθηκε από τη διάλυση των ισχυρών ορίων του στοιχειώδους κατοικήσιμου "κουτιού" και τη συγκρότηση μιας ανοιχτής,…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.