Κατοικία του George Michael στην Πάφο Κύπρου

Η οικία βρίσκεται στη μέση μιας μπανανοφυτείας κοντά στην περιοχή Θαλασσινές Σπηλιές στην Πέγεια της Πάφου. Η σχεδιαστική ομάδα εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία να δημιουργήσει ανοιχτούς χώρους που επεκτείνονται πέρα από το εσωτερικό του κτιρίου και ανάμεσα στα δέντρα. Εξωτερικοί τοίχοι προσδιορίζουν τους εξωτερικούς χώρους και ενισχύουν την περίφραξη.
Η διάταξη του ισογείου είναι επικεντρωμένη γύρω από την στενόμακρη πισίνα. Η κουζίνα και το σαλόνι βρίσκονται στη μία πλευρά και συνδέονται με τη βιβλιοθήκη που βρίσκεται στην άλλη πλευρά της πισίνας με ένα γυάλινο διάδρομο, ο οποίος εφάπτεται με το πλάτος της πισίνας. Με αυτό τον τρόπο το νερό γίνεται κεντρικό στοιχείο της ζωής του σπιτιού.
Ο διαχωρισμός της βιβλιοθήκης από το υπόλοιπο σπίτι ξεχωρίζει τη λειτουργία της σαν πιο ήσυχο και ιδιωτικό χώρο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν γραφείο. Διατηρεί ξεχωριστή πρόσβαση στον κήπο, με τοίχους από σκυρόδεμα να αναδεικνύουν τους εξωτερικούς χώρους και να δημιουργούν χτιστούς πάγκους.
Η τοπιοτέχνηση περιλαμβάνει λασάνια για φύτευση και καταρράχτη προς την πισίνα, που ζωντανεύουν τον κήπο.
Αντίστοιχες λεπτομέρειες βρίσκονται και στο εσωτερικό, με κουφώματα σε τοίχους να δημιουργούν οριζόντιες επιφάνειες για αντικείμενα, συσκευές (τηλεόραση) ή καθίσματα, και εσωτερικά λασάνια με βότσαλα. Η χρήση σκυροδέματος σε δάπεδο, τοίχους και οροφή προσδίδει δημόσιο χαρακτήρα στους χώρους με κάποιες επιφάνειες επιλεκτικά χρωματισμένες άσπρες. Στη βιβλιοθήκη ο ένας τοίχος μετατρέπεται σε ξύλινα ράφια, σε διάταξη της οποίας η σύνθεση θυμίζει αρχιτεκτονική πρόσοψη.
Ο πρώτος όροφος αποτελείται από 2 σουίτες υπνοδωματίων, η κάθε σε ξεχωριστό όγκο, χωρίς κοινούς τοίχους. Σχεδιαστικά δεν ακολουθούν τη διάταξη του κάτω ορόφου, αλλά παίρνουν δική τους μορφή και διαφοροποιούνται σαν όγκοι στην όλη σύνθεση.
Η επιλογή των υλικών είναι προσεκτικά περιορισμένη σε σανιδωτό εμφανές σκυρόδεμα, ξύλο κόντρα πλακέ και άσπρη βαφή, με μεγάλα διπλά παράθυρα, που επιτρέπουν την εισδοχή άπλετου φωτός και επιτρέπουν θέα προς την περιοχή της πισίνας, τους κήπους και τη φυτεία μπανάνας στο βάθος.
Ο επάνω όροφος είναι ντυμένος με ξύλο και αντιτίθεται οπτικά με το σκυρόδεμα του ισογείου, δημιουργώντας μια ένταση μεταξύ μορφών και υλικών.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου:

Αρχιτεκτονική μελέτη: Vardastudio architects and designers
Στατική μελέτη: Isit Topomichaniki
Interior designer : Vardastudio architects and designers
Επίβλεψη: Vardastudio architects and designers
Tεχνική εταιρεία κατασκευής: A. IOANNOY LTD
Τοποθεσία: Θαλασσινές Σπηλιές Πάφος - Κύπρος
Χρόνος εκπόνησης μελέτης: 4 ΜΗΝΕΣ
Χρόνος κατασκευής του έργου: 2013 (11 ΜΗΝΕΣ)
Συνολικό εμβαδόν κτιρίου: 186 m²
Συνολικό εμβαδόν οικοπέδου: 1096 ΤΜ
Κείμενο: Γιώργος Χριστοδούλου
Φωτογραφίες: Creative Photo Room

 

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Κατοικία στο Χαλάνδρι

Κατοικία στο Χαλάνδρι

Σε οικόπεδο εμβαδού 411,00 m², στο Πάτημα Χαλανδρίου, ζητήθηκαν να μελετηθούν δύο κατοικίες συνολικού εμβαδού περίπου 615,00 m². Η μία κατοικία αναπτύσσεται σε δύο επίπεδα, καταλαμβάνοντας το ισόγειο και τον…
Kατοικία στην Aθήνα

Kατοικία στην Aθήνα

H κατοικία τοποθετείται σε ένα στενό οικόπεδο, στην περιοχή Παπάγου, με πρόσβαση ανατολικά και δυτικά σε δύο δρόμους με υψομετρική διαφορά 2,5 μέτρων.Aποτελείται από δύο πρίσματα, ένα διώροφο και ένα…
Κατοικία

Κατοικία "Bright House" στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης

Η κατοικία εκτείνεται σε τρία επίπεδα. Βασικό άξονα του σχεδιασμού αποτέλεσε ο συνδυασμός των φυσικών υλικών, όπως το ξύλο και το μάρμαρο, τα οποία συνδιαλέγονται αρμονικά με τις λευκές επιφάνειες…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.