Ο ευνοϊκός προσανατολισμός του οικοπέδου σε συνδυασμό με τα έντονα μορφολογικά στοιχεία της ευρύτερης περιοχής των Κυκλάδων αποτέλεσε την αφετηρία στη μελέτη. Με τη θάλασσα στο νότο, η κατοικία διαρθρώνεται γύρω από έναν κεντρικό ορθογωνικό όγκο με τρεις μικρότερους και χαμηλότερους αποκλίνοντες όγκους να προσφύονται σε αυτόν, δημιουργώντας μια απάνεμη και ηλιόλουστη αυλή με θέα το πέλαγος. Ο κεντρικός ψηλοτάβανος όγκος διατάσσεται παράλληλα στον άξονα ανατολής - δύσης δημιουργώντας πλάτη στο βορρά και προστασία από τα αιγαιοπελαγίτικα μελτέμια. Παραλαμβάνει τις κοινόχρηστες λειτουργίες του σπιτιού και αποτελεί το μεταβατικό χώρο από το ιδιωτικό στο δημόσιο, από το εσωτερικό στο εξωτερικό. Τα υπνοδωμάτια της οικογένειας στεγάζονται σε δύο μικρότερους όγκους, εφαπτόμενους στον κεντρικό, με νότιο προσανατολισμό ενώ η κουζίνα τοποθετείται στο βορρά.
Ένας πέτρινος εξωτερικός τοίχος με αφετηρία τον όγκο της κουζίνας έρχεται να "αγκαλιάσει" το σπίτι δημιουργώντας μια ήσυχη και σκιερή αυλή φαγητού στο βορρά, ένα κυκλαδίτικο σοκάκι με αναπάντεχες θεάσεις προς τη θάλασσα και την πλάτη του ανεξάρτητου όγκου που στεγάζει τους δύο αυτόνομους ξενώνες, ολοκληρώνοντας και ενοποιώντας έτσι τη σύνθεση.
Η γήινη βάση όλων των υλικών που "ντύνουν" το σπίτι σε συνδυασμό με τα παραδοσιακά φυσικά υλικά, όπως το ξύλο και η πέτρα, συνθέτουν μια χρωματική παλέτα με παραπλήσιες αποχρώσεις η οποία επιτρέπει στο κτίριο να δεθεί αρμονικά με το τοπίο. Όλα τα δάπεδα είναι στρωμένα με φυσικά υλικά, κυρίως πατητή χρωματιστή τσιμεντοκονία που διακόπτεται απο λωρίδες παλαιωμένων τούβλων και χειροποίητα πλακάκια cotto (φυσικά χρωματισμένα) σε ποικίλες διαστάσεις. Τους γαιώδεις χρωματισμούς των τοίχων και των δαπέδων έρχονται να "σπάσουν" τα χρώματα των εξωτερικών κουφωμάτων που χρησιμοποιούν σαν βάση τους τόνους του αιγαιοπελαγίτικου νερού. Ο χειροποίητος χαρακτήρας του σπιτιού συμπληρώνεται με τις ιδιαίτερες ξυλοκατασκευές κάθε χώρου, τις επιμέρους λεπτομέρειες και τα τελειώματα στο εσωτερικό και το εξωτερικό του σπιτιού.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη:
Χριστίνα Γρυμπογιάννη, Γιάννης Αυλωνίτης, Δήμητρα Μοσχονησιώτη
Στατική μαλέτη:
Λάμπρος Μπαμπίλης
Η/Μ μελέτη:
Δημήτρης Μαντάς
Μελέτη εφαρμογής και επίβλεψη: 
Χριστίνα Γρυμπογιάννη, Γιάννης Αυλωνίτης, Δήμητρα Μοσχονησιώτη
Συνολικό εμβαδό:
180 m²
Χρόνος κατασκευής:
2004-2007
Φωτογραφίες:
Γιώργος Παπαδάκης

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

"Χωμάτινο φως", κατοικία στο Καπανδρίτι

Το κτίριο σχεδιάστηκε με βασικό άξονα τη σχέση του ανθρώπου με το τοπίο και ειδικότερα με το χώμα. Βρίσκεται στην πλαγιά ενός λόφου με έντονη κλίση και έχει διαμορφωθεί σε…
Mονοκατοικία στα Γρεβενά

Mονοκατοικία στα Γρεβενά

Το κτίριο σχεδιάστηκε με διάθεση να αποφύγει τα κακέκτυπα των παραδοσιακών κατασκευών και να προσαρμοστεί στο περιβάλλον του, χωρίς να υποτάσσεται σε αυτό. Παρόλο που βρίσκεται σε ορεινή περιοχή με…
Εξοχική κατοικία στον Αποκόρωνα Χανίων

Εξοχική κατοικία στον Αποκόρωνα Χανίων

Για το σχεδιασμό αυτής της κατοικίας έπρεπε να ληφθούν υπόψη οι εξής συνθήκες:• Ένα ιδιαίτερο πολυποίκιλο τοπίο με τρεις διαφορετικές πανοραμικές θέες σε νότο, δύση και βορρά.• Η θαμνώδης χλωρίδα…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.