Κατοικία στη Νότια Κρήτη

Σε αυτό το σημείο μπορώ να σας μιλήσω για την κύρια κατοικία της Βερονίκης και του Oλιβιέ από τη Γαλλία, που αποφάσισαν να ζήσουν μόνιμα στη νότια Κρήτη λίγο έξω από τον οικισμό Κεραμές του νομού Ρεθύμνου. Η απόφαση αυτή δεν ήταν τυχαία μιας και ο Ολιβιέρ από μικρό παιδί επισκεπτόταν τα καλοκαίρια με τους γονείς του αυτή την περιοχή.
Η εξαιρετική θέα προς το Λιβυκό Πέλαγος, που περιλαμβάνει τα νησιά "Παξιμάδια" και την "Τριόπετρα" (μια θέση μεγάλου φυσικού κάλλους με έναν σχηματισμό τριών πέτρινων όγκων που εισχωρεί στη θάλασσα), το πανέμορφο μεσογειακό τοπίο σε μεγάλο βαθμό ανέγγιχτο από τον άνθρωπο και η επιθυμία τους να γίνουν καλλιεργητές οικολογικών γεωργικών προϊόντων γυρίζοντας σελίδα στην μέχρι τότε ζωή τους, τους οδήγησε να αγοράσουν το συγκεκριμένο κομμάτι γης.

Η νότια Κρήτη έχει σαν χαρακτηριστικό τους ισχυρότατους βορειοδυτικούς ανέμους και την αυστηρότητα του μεσογειακού τοπίου της, οπού ευδοκιμεί συγκεκριμένη χλωρίδα (χαρουπιές, πρινάρια, χαμηλοί θάμνοι και αρωματικά φυτά και βεβαίως η πανταχού παρούσα ελιά).
Το φως είναι πολύ δυνατό. Τα χρώματα του τοπίου είναι το γκρίζο των βράχων, οι γαιώδεις αποχρώσεις του χώματος και οι φαιοπράσινες πινελιές της κρητικής χλωρίδας.
Η κλίση του εδάφους στη συγκεκριμένη ιδιοκτησία είναι στο υψηλότερο σημείο της αρκετά απότομη, ενώ γίνεται ηπιότερη πλησιάζοντας στο δρόμο. Επίσης υπάρχουν σε αυτήν βραχώδεις σχηματισμοί με φυσική βλάστηση εξαιρετικού κάλλους.

Η προσπάθεια του αρχιτέκτονα μετά από την ερμηνεία των φυσικών δεδομένων της περιοχής ήταν να καταλάβει το σενάριο ζωής του ζευγαριού σ’ αυτόν τον τόπο με τις ιδιαιτερότητές του, όπως η ύπαρξη μεγαλύτερων παιδιών, συγγενών και πολυάριθμων φίλων που θα επισκεπτόντουσαν την κατοικία ως φιλοξενούμενοι ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και η ανάγκη τους για μια ήσυχη και "εσωτερική" ζωή σε στενή επαφή με τη φύση, συντροφιά με τους αγαπημένους τους σκύλους μιας σπάνιας αιγυπτιακής ράτσας.

Η ανάγνωση των δεδομένων αυτών οδήγησε στην κατασκευή μιας κατοικίας σε δυο επίπεδα, τα οποία ακολουθούν πιστά τη φυσική κλίση του εδάφους στο υψηλότερο τμήμα της ιδιοκτησίας, με άπλετη θέα προς το Λιβυκό Πέλαγος, αλλά και με προστασία από τους ισχυρότατους βορειοδυτικούς ανέμους.
Στο υψηλότερο επίπεδο αναπτύσσονται οι κύριοι χώροι κατοίκησης (καθιστικό, κουζίνα-τραπεζαρία, κύριο υπνοδωμάτιο με ensuite λουτρό, WC, γραφείο και κελάρι). Στο χαμηλότερο τοποθετούνται δυο υπνοδωμάτια-ξενώνες με τους χώρους υγιεινής τους, αποθηκευτικοί χώροι, το μηχανοστάσιο της πισίνας και η αγροτική αποθήκη.
Η πισίνα τοποθετήθηκε σε ένα ενδιάμεσο επίπεδο χαρίζοντας κατ’ αρχήν μια εύκολη πρόσβαση και από τα δυο επίπεδα, αλλά και διαβάθμιση της ιδιωτικότητας κατά τη χρήση της τους καλοκαιρινούς μήνες.
Επίσης είναι εφοδιασμένη με ράμπα για Α.με.Α.

Η επιθυμία του ζευγαριού για μια όσο το δυνατόν μεγαλύτερη οπτική επαφή με το θαυμάσιο κρητικό τοπίο και το Λιβυκό Πέλαγος με τα νησιά Παξιμάδια και την Τριόπετρα, οδήγησε στη χρήση μεγάλων υαλοστασίων στους χώρους διημέρευσης, τα οποία προστατεύτηκαν με τη σειρά τους από το δυνατό κρητικό ήλιο με μεγάλους προβόλους από οπλισμένο σκυρόδεμα, αποφεύγοντας κάθετα στοιχεία (κολώνες) που θα διατάρασσαν αυτήν την επαφή.

Η χρήση των προβόλων προστατεύει επίσης αυτούς τους χώρους από τους ισχυρότατους βορειοδυτικούς ανέμους, οι οποίοι οδηγούνται μακριά από το κτίριο. Οι εξωτερικοί χώροι για το BBQ και το parking αποτελούν προέκταση της κατοικίας.
Το BBQ με την εξωτερική τραπεζαρία του σκεπάζεται από μια προέκταση της πλάκας της κουζίνας-τραπεζαρίας και γίνεται ένα σώμα με αυτήν. Μια συρόμενη πόρτα καταργεί τη αντίθεση εσωτερικού-εξωτερικού τους καλοκαιρινούς μήνες.
Το σκεπασμένο υπόσκαφο parking προστατεύει την κύρια πρόσβαση της κατοικίας και είναι εφοδιασμένο με μια συστοιχία από κολώνες, η οποία φιλτράρει το φως και τον αέρα, χαρίζοντας στην κατοικία έναν ιδιαίτερο αρχιτεκτονικά χώρο με άμεση εξωτερική πρόσβαση στο BBQ.
Τα ανοίγματα ποικίλουν σε διάσταση ανάλογα και με τη χρήση τους από τα πιο μικρά για την αγροτική αποθήκη και τους βοηθητικούς χώρους, στα μεσαία για τα υπνοδωμάτια και στα μεγάλα για το καθιστικό και την κουζίνα-τραπεζαρία.

Δόθηκε μεγάλη προσοχή στις σχέσεις υφής-χρώματος-υλικού. Οι επιφάνειες των τοίχων αφέθηκαν αδρές και συμμετέχουν χρωματικά στην παλέτα του κρητικού τοπίου. Το χρώμα είναι ενιαίο εσωτερικά και εξωτερικά με πιο ανοιχτή απόχρωση στις οροφές.
Τα δάπεδα εσωτερικά και εξωτερικά είναι όλα από κρητικό πωρόλιθο, όπως και οι κάθετες επενδύσεις στα μπάνια μαζί με τους πάγκους.
Παντού τα κουφώματα είναι από ξύλο iroco, ενώ η βιβλιοθήκη του σαλονιού κατασκευάστηκε από κρητικό κυπαρίσσι, που χαρίζει την όμορφη μυρωδιά του σε όλη την κατοικία.

Όλες οι ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις (ηλιακοί συλλέκτες, εξωτερικές μονάδες air condition, αφαλατωτές) είναι χωροθετημένες εκτός της κατοικίας σε ένα προφυλαγμένο από τοιχοποιία τεχνικό πάρκο, αφήνοντας τα δώματα ελεύθερα.
Τα στηθαία της μεγάλης βεράντας μπροστά από το καθιστικό είναι από γυαλί που επιτρέπει την απρόσκοπτη θέα του Λιβυκού Πελάγους.
Όλα σχεδόν τα ανοίγματα προστατεύονται με προβόλους από οπλισμένο σκυρόδεμα ενώ ειδικά αυτά της βορειοδυτικής πλευράς προστατεύονται επιπλέον με κάθετα στοιχεία από οπτοπλινθοδομή, τα οποία λειτουργούν ως ανεμοθραύστες.
Η πισίνα γειτνιάζει με μια φυσική "βραχώδη" έξαρση της ιδιοκτησίας όπου έχει φυτρώσει μια αγριελιά, η οποία λειτουργεί ως τοπόσημο για όλη την κατοικία.
Ο φωτισμός, εσωτερικός και εξωτερικός, είναι ήπιος, αφήνοντας τη μεγάλη βεράντα μπροστά από το καθιστικό, εκτός τεχνητού φωτισμού, επιτρέποντας έτσι την απόλαυση του γαλαξία τις όμορφες καλοκαιρινές νύχτες.

Τέλος, το τζάκι έχει την εστία ως μοναδικό στοιχείο στο εσωτερικό του σαλονιού κρατώντας τον κορμό στο εξωτερικό του σπιτιού μαζί με την καμινάδα, γεγονός που κάνει την παρουσία του εξαιρετικά διακριτική.
Η συνολική ένταξη του έργου στο κρητικό τοπίο δίνει την αίσθηση ενός κτιρίου που "φύτρωσε" στον τόπο και όχι ενός οικοδομήματος που "προσγειώθηκε" εκεί μεταφερόμενο από τον αέρα μιας γενικόλογης νεωτερικότητας. Είναι ένα έργο φτιαγμένο πάνω από όλα για να υπηρετεί την Βερονίκη και τον Ολιβιέ.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη:
Στέφανος Σκανδάλης, αρχιτέκτονας μηχ.
Στατική μελέτη:
Ιωάννης Τζανακάκης, πολιτικός μηχ.
Η/Μ μελέτη:
Ιωάννης Πεσδεμιώτης, ηλεκτρολόγος μηχ.
Επίβλεψη:
Στέφανος Σκανδάλης
Τρισδιάστατες απεικονίσεις:
Στυλιανός Πετκίδης
Τεχνική εταιρεία κατασκευής:
Οικοδομή ΑΤΕΕ
Τοποθεσία:
Εκτός Οικισμού Κεραμές - Θέση "Άνω & Κάτω Μανωλέ" Δήμος Αγίου Βασιλείου - Νομός Ρεθύμνου
Συνολικό εμβαδό κτιρίου:
230 m2
Χρόνος μελέτης:
2017
Χρόνος κατασκευής:
2018
Παρουσίαση:
Στέφανος Σκανδάλης
Φωτογραφίες:
Ιωάννης Κανδυλάκης

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Εξοχική κατοικία στην Αίγινα

Εξοχική κατοικία στην Αίγινα

Στη βόρεια πλευρά της Αίγινας, στον οικισμό της Κυψέλης, μέσα σε ένα κτήμα με φιστικιές και με θέα στη θάλασσα σχεδιάστηκε και κτίστηκε η κατοικία αυτή, που αποτελείται από τους…
Κατοικία στη Λάρνακα

Κατοικία στη Λάρνακα

Η κατοικία βρίσκεται σε οικιστική περιοχή, στο νοτιοδυτικό όριο της πόλης της Λάρνακας και βόρεια των αλυκών που εκτείνονται σε όλο το νότιο τμήμα της πόλης. Η περιοχή έχει αναπτυχθεί…
Κατοικία στη Λάρνακα

Κατοικία στη Λάρνακα

Ζητήθηκε εσωστρεφής κατοικία, με εσωτερική αυλή όπου το υγρό στοιχείο θα αποτελούσε το κυρίαρχο του χώρου αλλά και ολόκληρου του έργου. Αξιοποίηση κατά το δυνατό των φυσικών παραμέτρων, νοτιοανατολικός ήλιος…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.