Κατοικία διακοπών σε ελαιώνα στη Νάξο

  • Spyridon Architecture

Στην ανατολική πλευρά της Νάξου, σε ένα παρθένο τόπο που ακόμη αντιστέκεται στον υπερτουρισμό, κατασκευάστηκε μια μικρή, ισόγεια κατοικία διακοπών σε έναν εγκαταλελειμμένο ελαιώνα.
Η σύνθεση αποτελείται από μια απλή ορθογωνική μορφή που προσπαθεί να χωρέσει σε μια γραμμική διάταξη ένα λιτό κτιριολογικό πρόγραμμα που να καλύπτει τις καθημερινές ανάγκες διακοπών της εργοδότριας και της οικογένειάς της. Μόνη διακοπή στη γραμμική μορφή, η κόγχη του εξωτερικού ντουζ, που δημιουργεί ένα όριο ανάμεσα στο δημόσιο και το ιδιωτικό, προστατεύοντας τα υπνοδωμάτια από τις πιο εξωστρεφείς δραστηριότητες του καθημερινού.
Κεντρικό στοιχείο της κατοικίας, η σχέση του μέσα με το έξω, η οποία παραμένει ρευστή παρά τη κλίση του εδάφους, πράγμα που επιτυγχάνεται με την ένταξη μιας διευρυμένης πλατφόρμας που προτάσσεται του τοπίου και δημιουργεί ένα χώρο σαφώς προσδιορισμένο από σκληρά όρια όπου οι ένοικοι απολαμβάνουν τον μεσογειακό ήλιο υπό τη διακριτική προστασία μιας ξύλινης πέργκολας.
Το κτίριο και τα συστήματα που το πλαισιώνουν σχεδιάστηκαν με το τοπικό μικρο-κλίμα ψηλά στις προτεραιότητες, τυπικό γνώρισμα της ανώνυμης αρχιτεκτονικής στην περιοχή, προσαρμοσμένη στο σύγχρονο τρόπο ζωής. Ένα πλήρως μονωμένο κέλυφος, μαζί με μια στρατηγική διάταξη των ανοιγμάτων και ένα αυτόνομο σύστημα συλλογής των όμβριων καθιστούν τη διημέρευση άνετη και με μικρό ενεργειακό αποτύπωμα.
Η παλέτα των υλικών είναι περιεκτική και οι υφές στο εξωτερικό λιγοστές, κινούμενες στις διαβαθμίσεις του λευκού, ενώ στο εσωτερικό – παρότι αφαιρετική – λίγο πιο κοντά στο φυσικό στοιχείο που περιβάλλει το κτίριο.

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη:
Spyridon Architecture / Σπυρίδων Π. Κουτάντζης

Επίβλεψη:
Spyridon Architecture

Στατική μελέτη:
Γιάννης Σπ. Πρωτονοτάριος

Η/Μ μελέτη:
Aegean Energy Solutions

Μελέτη φωτισμού:
Spyridon Architecture

Μελέτη εσωτερικού χώρου:
Spyridon Architecture

Τοποθεσία:
«Κανάκη», Τ.Κ. Απειράνθου, Νάξος

Συνολικό εμβαδόν κτιρίου:
110 m2

Χρόνος μελέτης:
2021

Χρόνος κατασκευής:
2023

Φωτογραφίες:
Ιάκωβος Θεόδωρος Απειρανθίτης

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Κατοικία στο παλαιό ψυχικό

Κατοικία στο παλαιό ψυχικό

Η κατοικία δεν ανήκει στην ομάδα των έργων της KLab Architecture, στα οποία υπάρχει μια αναζήτηση στην υλοποίηση στόχων και σεναρίων, διαμορφωμένων σε ερμηνείες αρχιτεκτονικών πειραμάτων. Ούτε στην κατηγορία των…

"White cubes" Σχεδιασμός τεσσάρων παραθεριστικών κατοικιών στη Νάξο

Το έργο αφορά το σχεδιασμό τεσσάρων αυτοτελών διώροφων κατοικιών στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα στην Νάξο. Το σχήμα του οικοπέδου και ο προσανατολισμός του καθορίζουν τις βασικές συνθετικές αποφάσεις για…

"Pocket apartments", μετατροπή πετρόκτιστης κατοικίας στον Πειραιά σε 4 διαμερίσματα "small living"

 Η υφιστάμενη πετρόχτιστη κατοικία στα Μανιάτικα του Πειραιά αγοράστηκε εξαρχής από ιδιώτη προς εκμετάλλευση. Ζητήθηκε ο σχεδιασμός τεσσάρων αυτόνομων οικιστικών ενοτήτων (micro-apartments) 30 - 45 m2, αναφερόμενων κατά βάση σε…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.