Η γραμμικότητα στον σχεδιασμό ενός διαμερίσματος στην Κηφισιά

Το έργο αφορά την ανακαίνιση ενός διαμερίσματος 136 m2 κατασκευής του 1990. Επιθυμία των ιδιοκτητών προς το γραφείο μας ήταν να στεγάσουν τη νέα τους οικογένεια σε ένα μοντέρνο, λειτουργικό διαμέρισμα που θα επικρατούν οι λιτές γραμμές και παράλληλα θα είναι φιλικό για παιδιά. Η γεωμετρία του διαμερίσματος είναι ένα μακρόστενο παραλληλόγραμμο με τις δύο κεντρικές όψεις -μπαλκονόπορτες στραμμένες προς το βορρά και τον νότο. Οι άλλες δύο πλευρές, η δυτική είναι μεσοτοιχία, ενώ στην ανατολική υπάρχουν μικρά ανοίγματα που συμμετέχουν στον αερισμό των χώρων. Η είσοδος του διαμερίσματος γίνεται στο κέντρο του μεγάλου μήκους του.
Όταν εισέρχεται ο επισκέπτης στο διαμέρισμα, δεξιά και προς το βορρά αποκαλύπτεται ο χώρος διημέρευσης του καθιστικού και της κουζίνας με τις μεγάλες μπαλκονόπορτες ενώ αριστερά και προς τον νότο αναπτύσσεται ένας διάδρομος ραχοκοκαλιά πάνω στον οποίο αρθρώνονται τα υπνοδωμάτια και τα λουτρά του διαμερίσματος. Ο κεντρικός χώρος διημέρευσης στην προυπάρχουσα διάταξη ήταν χωρισμένος σε τρία δωμάτια: κουζίνας -τραπεζαρίας και καθιστικού. Στα πλαίσια των επιθυμιών της οικογένειας, να ζει όλη την καθημερινότητα και τη δραστηριότητα του νοικοκυριού, ο χώρος ενοποιήθηκε και ανακαινίσθηκε ριζικά. Η κουζίνα είναι κεντρικό σημείο του σπιτιού και σε συνεχή διάλογο με το καθιστικό, ενώ η τραπεζαρία έρχεται σε φυσική συνέχεια με την κουζίνα έχοντας ρόλο καθημερινού πόλου συνάθροισης της οικογένειας.
Ο χώρος της κουζίνας-τραπεζαρίας και του καθιστικού ακολουθούν την γραμμικότητα της αρχικής δομής του διαμερίσματος και αναπτύσσονται το ένα απέναντι απο το άλλο. Τα στοιχεία που υπογραμμίζουν αυτή τη γραμμικότητα είναι η μεγάλη νησίδα που καταλήγει να γίνεται τραπέζι και απέναντι στο καθιστικό , το τζάκι που καταλήγει να γίνεται βιβλιοθήκη. Όλο το διαμέρισμα έχει ξύλινο δάπεδο, στη κουζίνα επικρατεί το λευκό γυαλιστερό υλικό επένδυσης σε συνδυασμό με την καρυδιά της νησίδας, ενώ απέναντι με αρχική αφορμή το μαύρο της εστίας του τζακιού, όλη η γραμμική σύνθεση του καθιστικού και της βιβλιοθήκης έγινε στο χρώμα του σκούρου γκρι. Αριστερά από την είσοδο αναπτύσσονται τα τρία υπνοδωμάτια στα οποία συνεχίζει το ξύλινοι δάπεδο προσδίδοντας ζεστασιά και ενότητα σε όλο το διαμέρισμα. Σε αυτήν την πλευρά βρίσκονται και τα δύο λουτρά εκ το οποίον το ένα δημιουργήθηκε εξαρχής, καθώς το διαμέρισμα διέθετε μόνο ένα λουτρό. Τα υλικά που επιλέχτηκαν στο master λουτρό είναι η λευκή λάκα και το ξύλο με την μορφή πλακιδίων, στόχος να ενισχυθεί η ενοποίηση των χώρων. Σε αυτόν τον κανόνα εξαίρεση αποτελεί το WC όπου δάπεδο και τοίχοι επενδύθηκαν με τσιμεντοκονία σκούρου χρώματος. Στα υπνοδωμάτια κυριαρχεί το ξύλο και οι λευκές ματ επιφάνειες των ντουλαπών, ενώ το παιδικό δωμάτιο έχει το δικό του παιχνιδιάρικο χαρακτήρα πάλι κρατώντας τους τόνους του λευκού και του ξύλου.

 

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη:
iy SYNAPSIS ARCHITECTS
Η/Μ μελέτη:
Κωνσταντίνος Σουρίλας
Διαχείριση έργου και κατασκευή:
iy SYNAPSIS ARCHITECTS
Τοποθεσία:
Κηφισιά, Αττική
Συνολικό εμβαδό κτιρίου:
136 m2
Χρόνος μελέτης:
2020
Χρόνος κατασκευής:
2021 (6 μήνες)
Φωτογραφίες:
Γιώργος Σφακιανάκης

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Μονοκατοικία στο Κεφαλάρι

Μονοκατοικία στο Κεφαλάρι

Το κτίσμα οργανώνεται σε απλή κάτοψη "σχήματος Π", εσωτερικά του οποίου αναπτύσσεται  μια διώροφη γυάλινη κατασκευή που ενοποιεί σε ύψος και σε πλάτος όλους τους χώρους της μονοκατοικίας. Η επιλογή…
Κατοικία στη Ρόδο

Κατοικία στη Ρόδο

Το οικόπεδο, έκτασης 2 στρεμμάτων, βρίσκεται στην Ιξιά, μια αραιοδομημένη οικιστική περιοχή κοντά στην πόλη της Ρόδου. Χαρακτηρίζεται από την έντονη κλίση του εδάφους και τη βορινή θέα προς τη…
Κατοικία στην Πολιτεία

Κατοικία στην Πολιτεία

Σε ένα στενόμακρο προαστιακό οικόπεδο το χάλκινο κέλυφος με πράσινα οξειδωμένα φύλλα έδωσε τη μονιμότητα της κατοικίας. Το χρώμα είναι διαυγές και παραλλάσσεται με το χρόνο, δίνοντας την εντύπωση της…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.