Δύο βίλες στη Σάντα Μαρία της Πάρου

  • Besko Architects Engineers Consultants

Το έργο αποτελείται από δύο βίλες και υπαίθριες εγκαταστάσεις και βρίσκεται στη Σάντα Μαρία, μια φυσικά προστατευμένη χερσόνησο που χαρακτηρίζεται ως "Natura". Στο έργο αυτό η τοπική αρχιτεκτονική συναντά το μινιμαλισμό. Οι βίλες κατασκευάστηκαν στο βορειοανατολικό άκρο της Πάρου, σε κοντινή απόσταση από τη Νάουσα, με θέα τη θάλασσα και τα νησάκια Φόνισσες, Οβριόκαστρο και Κουρονήσι, ενώ στον ορίζοντα αγναντεύει κανείς το γειτονικό νησί της Νάξου. Τοποθετημένο σε κεντρικό σημείο, οι τεράστιες αυλές και οι ευρύχωροι χώροι οδηγούν στο ελεύθερο τμήμα που εκτείνεται ανάμεσα στους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.
Το μίγμα αυτό της μινιμαλιστικής και ταυτόχρονα παραδοσιακής κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής, σε συνδυασμό με το μεσογειακό τοπίο, δημιουργεί μια μοναδική ατμόσφαιρα. Ο βασικός αρχιτεκτονικός σχεδιασμός των κατοικιών ήταν η χρήση των υπαρχόντων στοιχείων του γύρω τοπίου, όπως οι φυσικοί βράχοι, η τοπογραφία και το μικροκλίμα του χώρου.
Ακολουθώντας τη σοφία της κλασικής αρχιτεκτονικής, ο σχεδιασμός αγκαλιάζει τη φυσική πλαγιά χρησιμοποιώντας μεγάλες βεράντες, επιτρέποντας την ασύγκριτη θέα στο απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου, που βρίσκεται μόλις μερικές εκατοντάδες μέτρα μακριά. Η βόρεια πλευρά ανοίγει στην είσοδο του αίθριου και δημιουργεί εσωτερικές αυλές, προστατευμένες από τον άνεμο, ενώ η ανατολική πλευρά κυριαρχείται από τον χώρο της πισίνας και τις γύρω εγκαταστάσεις αναψυχής δίνοντας στον χρήστη μια ανεμπόδιστη αίσθηση ελευθερίας.
Το συνολικό συγκρότημα αφήνει άθικτο το φυσικό τοπίο καθώς εναρμονίζεται στην τοπογραφία του ανάγλυφου, Προσαρμόζεται στο περιβάλλον και διαλύει τα όρια μεταξύ ιδιωτικών και δημόσιων χώρων, όγκων και κενών, οικοδομής και ανοιχτού χώρου. Οι βίλες και η πισίνα έχουν τοποθετηθεί προσεκτικά στον χώρο, έτσι ώστε να μπορεί κανείς να απολαύσει πλήρως την αμφιθεατρική θέα.
Οι όγκοι χωρίζονται για να δημιουργήσουν προστατευμένες αυλές από τους βόρειους ανέμους. Επιπλέον, συνδυάστηκαν οι λευκοί σοβαντισμένοι όγκοι με τους πέτρινους τοίχους, ώστε να δημιουργηθεί μια φυσική μετάβαση μεταξύ των χώρων σύμφωνα με τη νησιώτικη αρχιτεκτονική.
Όλες οι περιοχές έχουν χειριστεί προσεκτικά προκειμένου να δημιουργηθεί ένα μινιμαλιστικό, αλλά φιλόξενο περιβάλλον. Ο χαρακτήρας του νησιού, με απλές καθαρές γραμμές, χαρακτηρίζει όλους τους χώρους, ενώ λευκοί και γήινοι τόνοι συναντώνται σε αρμονία με το κυκλαδίτικο περιβάλλον. Η οικειότητα και η άνεση αποτέλεσαν τα βασικά στοιχεία στην αρχιτεκτονική ιδέα.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη:
Besko Architects Engineers Consultants
Επίβλεψη αρχιτεκτονικής μελέτης:
Αριστείδης Μακρής
Αρχιτέκτονας:
Λουίζα Μαρία Μπελεμέζη
Κατασκευαστική εταιρεία:
141 Developers
Στατική μελέτη:
Κωνσταντίνος Χαμορούσος, Κωνσταντίνος Ματσάκης
Η/Μ μελέτη:
Hydron
Έτος κατασκευής:
2021
Τοποθεσία:
Σάντα Μαρία, Πάρος, Κυκλάδες
Φωτογραφίες:
Αντρέας Μπέκας

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Διαμέρισμα στη Νέα Σμύρνη

Διαμέρισμα στη Νέα Σμύρνη

Σε νεότευκτη πολυκατοικία στη Νέα Σμύρνη συνενώθηκαν δύο διαμερίσματα: το οροφοδιαμέρισμα του 9ου και τελευταίου ορόφου και ένα μικρότερο, υποκείμενο διαμέρισμα, του 8ου ορόφου, ώστε τα δύο μαζί να αποτελέσουν…
Εξοχική κατοικία στη Μύκονο

Εξοχική κατοικία στη Μύκονο

Η κατοικία ανήκει σε ένα σύνολο από 5 εξοχικές κατοικίες, τοποθετημένες αμφιθεατρικά στη νότια πλαγιά του λόφου, πάνω από το Αγράρι. Και οι 5 οικίες έχουν προσαρμοστεί στη μορφολογία του…
''Yves’s Blue Project'' ριζική ανακαίνιση διαμερίσματος στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης

''Yves’s Blue Project'' ριζική ανακαίνιση διαμερίσματος στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης

Πρόκειται για μια ριζική ανακαίνιση ενός διαμερίσματος 75 m2 σε πολυκατοικία στην περιοχή της Καλαμαριάς στη Θεσσαλονίκη, η οποία κατασκευάστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Στις επιθυμίες των ιδιοκτητών…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.