Κατάστημα & καφέ "TOM'S" στη Θεσσαλονίκη

Το Toms Flagship Store & Cafe βρίσκεται στο ισόγειο διατηρητέου κτιρίου γνωστού και ως "Παλιό Ταχυδρομείο" στο Ιστορικό Κέντρο της Θεσσαλονίκης. Η ιδιαιτερότητά του είναι ότι, η εμπειρία της αγοράς για έναν επισκέπτη εμπλουτίζεται και ολοκληρώνεται με την εμπειρία του cafe, στον ίδιο χώρο, σε απόλυτη αρμονία.
Το κατάστημα στήνεται κάτω από την φιλοσοφία προσφοράς (giving) της εταιρείας, με βασική αρχή την επανάχρηση υλικών, την αποφυγή σπατάλης καινούριων και την ανάδειξη της ιστορίας του χώρου. Το παλαιό δάπεδο ντύνει τους τοίχους, οι πόρτες επαναχρησιμοποιούνται, τα παλαιά επιχρίσματα και το τούβλο εμφανίζονται, τα παλαιά έπιπλα επιδιορθώνονται και χρησιμοποιούνται με τελείως διαφορετικό τρόπο, ενώ οι λαμαρίνες προέρχονται από μια παλιά στάνη. Ο επισκέπτης αναγνωρίζει στοιχεία του κτιρίου που είχαν ξεχαστεί με τα χρόνια.
Η βασική αρχή σύνθεσης της σχεδιαστικής ιδέας είναι η οργάνωση του χώρου με ένα εμφανές ξύλινο πλέγμα κάθετων και οριζόντιων διατομών, που άλλοτε εμφανίζεται στην πλήρη ανάπτυξή του (όψη ορόφων), άλλοτε μετατρέπεται σε ένα λειτουργικό στοιχείο του καταστήματος (ραφιέρες) και τέλος υπαινίσσεται ότι υπάρχει, αφήνοντας να φανεί ότι λειτουργεί ως στήριξη των επενδύσεων (βάση σκάλας).
Ό,τι νέο πρέπει να σέβεται το παλαιό και να είναι διακριτό. Μεταλλικά κουφώματα, ξύλο και επένδυση σκυροδέματος για το μπαρ, τα έπιπλα του καφέ συνδυάζονται με αντίκες (vintage) και τα ειδικά σχεδιασμένα (custom made) φωτιστικά ολοκληρώνουν τη σχεδιαστική ιδέα.
Η γυάλινη οροφή στο αίθριο, λόγω του ύψους και της διαφάνειας, δίνει έναν επιβλητικό φωτισμό στο χώρο. Τα φωτιστικά σχεδιάστηκαν με τη χρήση του μετάλλου, ώστε να ταιριάζουν στην αισθητική των καταστημάτων Toms, στο συνολικό αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, αλλά και στο χαρακτήρα του κτιρίου.
Τα κύρια στοιχεία του κτιρίου, η στοά και το αίθριο, ζωντανεύουν με φώτα και με φυτεύσεις, για να δημιουργήσουν μια νέα "πλατεία" στον ιστό της πόλης. Ο χώρος είναι δυναμικός, συνεχώς εξελίσσεται και διαμορφώνεται ανάλογα με τα δρώμενα που φιλοξενούνται, ενώ ο επισκέπτης νιώθει ελεύθερος να τον ανακαλύψει.
To Toms House άνοιξε το Δεκέμβριο, στον υπόγειο χώρο του κτιρίου. Μια λειτουργική επέκταση του χώρου του καφέ. Ακολουθώντας το βέλος και την παλαιά σκάλα βλέπει κανείς αρχικά το χώρο της καντίνας. Το δάπεδο είναι από παλαιές μαρμάρινες πλάκες για να δίνει την αίσθηση εξωτερικής αυλής.
Περνώντας στο ξύλινο δάπεδο μπαίνει κανείς στον κύριο χώρο του. Οι τοίχοι είναι μαύροι ενώ κυριαρχεί το μαντεμένιο μπαρ, κομμάτι του παλαιού λέβητα που υπήρχε στο χώρο αυτό. Στη δεύτερη αίθουσα το κέντρο του χώρου είναι το τζάκι, η εστία. Η αίσθηση του σπιτιού είναι κυρίαρχη σε ολόκληρο το χώρο του καταστήματος με χαλιά και έπιπλα αντίκες ή ειδικά κατασκευασμένα.
Οι επεμβάσεις είναι ελάχιστες, επιχρίσματα, τούβλα και πέτρα προδίδουν την ιστορία του κτιρίου αφού διατηρήθηκαν ως είχαν, με ελάχιστες επεμβάσεις καθαρισμού και ενίσχυσης. Ο χώρος φωτίζεται μέσα από τον ξύλινο κάναβο στην οροφή, ενισχύοντας την αίσθηση αυτή της εσωτερικής αυλής.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη:
FORMrelated
Αρχιτεκτονική ομάδα:
Κωνσταντίνος Θεοδωρίδης, Ελένη Παπαευαγγέλου,
Χριστίνα Τσιραγγέλου (Toms Flagship Store & Cafe),
Κωνσταντίνος Θεοδωρίδης, Ελένη Παπαευαγγέλου
(Toms House)
Κατασκευή:
FORMrelated
Σχεδιασμός φωτιστικών:
157+173 designers
Φυτοτεχνική μελέτη:
Vitaverde
Τοποθεσία:
Θεσσαλονίκη
Φωτογραφίες:
studiovd.gr / N. Vandinoudis - C. Dimitriou

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

"il buco" εστιατόριο & deli στου Ψυρρή

Οι αρχιτέκτονες Διονύσης Σοτοβίκης και Κίρκη Μαριολοπούλου του workshop και οι Αναστάσης Σοτοβίκης και Κωνσταντίνα Μπάτζιου του SOTOVIKIS+B ένωσαν τις δυνάμεις τους και δημιούργησαν τα il buco_deli και το εστιατόριο…
Μεζεδοπωλείο στη Χαλκίδα

Μεζεδοπωλείο στη Χαλκίδα

Το εστιατόριο κατασκευάστηκε σε υπάρχον κέλυφος, στο κέντρο της Χαλκίδας και διαμορφώθηκε σε δύο επίπεδα. Το πρώτο περιλαμβάνει την υποδοχή και την κεντρική μπάρα εξυπηρέτησης, ενώ το δεύτερο συμπληρωματικά τραπέζια.Το…
Κομμωτήριο - πολυχώρος ανδρικής περιποίησης στη Θεσσαλονίκη

Κομμωτήριο - πολυχώρος ανδρικής περιποίησης στη Θεσσαλονίκη

Η αρχιτεκτονική μελέτη πραγματοποιήθηκε σε ένα κατάστημα συνολικού εμβαδού 300 m2, διαμοιρασμένο σε δύο επίπεδα, με σκοπό τη δημιουργία ενός πολυχώρου ανδρικής περιποίησης στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.Πρόθεση του σχεδιασμού ήταν…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.