“Οίκος Τσαγιού Madras”

Το κατάστημα βρίσκεται σε μια κεντρική στοά πλησίον της πλατείας Συντάγματος και φιλοξενεί το λιανικό εμπόριο μιας μεγάλης εταιρίας επεξεργασίας και εμπορίας τσαγιού. Πρόκειται για το πρώτο κατάστημα μιας αλυσίδας αντίστοιχων χώρων που θα κατασκευαστούν μελλοντικά.

Το περιορισμένο εμβαδό του καταστήματος, η ανάπτυξή του σε τρία επίπεδα (υπόγειο - ισόγειο - πατάρι) καθώς και ο μεγάλος αριθμός προϊόντων τσαγιού προς πώληση, οδήγησε στην πλήρη εκμετάλλευση των περιμετρικών κατακόρυφων επιφανειών. Η οργάνωσή τους βασίζεται σε κατακόρυφο μεταβλητό κάναβο μεγεθών πολλαπλάσιων της βασικής μονάδας αποθήκευσης του τσαγιού.

Η είσοδος του καταστήματος υποχωρεί κατά ένα μέτρο απο την οικοδομική γραμμή, ενώ παράλληλα η κάτοψη του παταριού και των περιμετρικών ραφιών αποτέμνονται σφηνοειδώς στην όψη, δημιουργώντας έναν χώρο που έλκει στο εσωτερικό του καταστήματος τον περαστικό. Ο πάγκος εξυπηρέτησης διαπερνά την πρόσοψη επιτρέποντας την υπο συνθήκες δημιουργία ενός ημιυπαίθριου καταστήματος.

Τα υλικά κατασκευής που επιλέχθηκαν, συνειδητά αποφεύγουν την άμεση συσχέτιση με τους στερεοτυπικούς τόπους παραγωγής του τσαγιού, καθώς οι προς πώληση ποικιλίες προέρχονται από πληθώρα χωρών.

 

 

Στοιχεία έργου:

Αρχιτέκτων:  Δημήτρης Θωμόπουλος
Ομάδα μελέτης:  Μίνα Ρούσσου, Στέλλα Παπασπύρου
Φωτογραφίες:  Λεωνίδας Καλπαξίδης
Κατασκευή:  Μπαλλιάν Τεχνική Α.Ε.
Έτος κατασκευής: 2016

 

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Μετατροπή διαμερίσματος σε ιατρείο στο Μαρούσι

Μετατροπή διαμερίσματος σε ιατρείο στο Μαρούσι

Ένα τυπικό διαμέρισμα μιας πολυκατοικίας στην περιοχή του Αμαρουσίου στην Αθήνα, μετατράπηκε σε γναθοχειρουργικό ιατρείο. Διαμορφώθηκε χώρος υποδοχής και αναμονής, εξεταστήριο - εργαστήριο και ένα γραφείο.Στόχος ήταν με τις λιγότερες…
Εστιατόριο STK στην Τσεχία

Εστιατόριο STK στην Τσεχία

Το STK δίνει έμφαση στην απλότητα και την ποιότητα, τόσο στο φαγητό όσο και στον εσωτερικό του χώρο. Αντί να προσπαθεί να διαγράψει την κληρονομιά του κτιρίου ως καταστήματος επισκευής…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.