Παιδοδοντιατρείο στην Κηφισιά

Το έργο αφορά στη μετατροπή ενός ισόγειου χώρου γραφείου σε παιδοδοντιατρείο, αποτελούμενο από δύο έδρες και έναν χώρο υποδοχής με αναμονή.
Ζητούμενο υπήρξε η διαμόρφωση ενός χώρου λειτουργικού, στον οποίο τα παιδιά θα αισθάνονται οικεία. Ένας χώρος στον οποίο τα παιδιά ενημερώνονται για τη στοματική υγιεινή, εξετάζονται από τον οδοντίατρο και παράλληλα ένας χώρος που προκαλεί για εξερεύνηση και παιχνίδι, χωρίς να έχει τα κλινικά χαρακτηριστικά του ιατρείου.
Κατά την είσοδο ο επισκέπτης αντικρίζει ένα καμπύλο στοιχείο σε έντονο κίτρινο χρώμα που αρχικά λειτουργεί ως πάγκος υποδοχής, στη συνέχεια συναντά το δάπεδο και μετατρέπεται σε τσουλήθρα καταλήγοντας σε μία ξύλινη κερκίδα στο τέλος του χώρου. Η κερκίδα ως κλιμακωτή συνέχεια και απόληξη του ξύλινου δαπέδου χρησιμοποιείται για παιχνίδι και καθιστικό από τα παιδιά και τους συνοδούς τους.
Στην κερκίδα γίνονται επίσης μαθήματα για τη στοματική υγιεινή σε ομάδες παιδιών, σχολεία κτλ. Το ξύλο του δαπέδου συνεχίζεται και στο διαχωριστικό τοίχο - παραβάν που δημιουργήθηκε μεταξύ των χώρων αναμονής και υποδοχής, με εγχάρακτα σχέδια δέντρων, σε μία αφαιρετική - γεωμετρική εκδοχή τους. Στον απέναντι τοίχο προς τα ιατρεία παραστάσεις δέντρων με φυλλωσιά από μοριοσανίδα λακαριστή και κορμούς από το ξύλο του δαπέδου διαμορφώνουν ένα ενδιαφέρον περιβάλλον εμπνευσμένο από τη χαρακτηριστική βλάστηση της περιοχής με τα μεγάλα πλατάνια και πεύκα που περιβάλλουν το ιατρείο. Ανάμεσα στις παραστάσεις των δέντρων ένα ξύλινο παγκάκι και μία κούνια που λειτουργούν ως καθίσματα, συμπληρώνουν το σκηνικό στο χώρο της εισόδου.
Στα ιατρεία, στα οποία οι λειτουργικές απαιτήσεις επικρατούν, τα διακοσμητικά στοιχεία των άλλων χώρων περιορίζονται κυρίως γύρω από την ειδικά διαμορφωμένη γωνιά των γονιών που συνοδεύουν τα παιδιά κατά την εξέταση. Πάνω από την οδοντιατρική έδρα αντί φωτιστικού οροφής αναρτήθηκε ταβάνι από γυψοσανίδα σε σχήμα σύννεφου με χωνευτά προβολάκια και περιμετρικό φωτισμό LED.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Aρχιτεκτονική μελέτη:
hhharchitects - Νικήτας Χατζημιχάλης, Ιωάννα Χολέβα
Eπίβλεψη:
Νικήτας Χατζημιχάλης, Ιωάννα Χολέβα
Tοποθεσία:
Κηφισιά
Συνολικό εμβαδό κτιρίου:
73 m²
Xρόνος μελέτης:
2013
Xρόνος κατασκευής:
2013
Φωτογραφίες:
Νίκος Δανιηλίδης

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

"Kagas Hairdressing Salon" στη Λευκωσία

Βασικοί στόχοι του σχεδιασμού είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου χώρου, ο οποίος αποτελείται από καθαρούς άξονες, εκφράζοντας ένα μινιμαλιστικό χαρακτήρα και δίνοντας παράλληλα έμφαση στη λειτουργικότητα και στη μέγιστη αξιοποίηση…
Το κτίριο της Cosmote TV HQ & Studios στην Κηφισιά

Το κτίριο της Cosmote TV HQ & Studios στην Κηφισιά

To νέο κτίριο της Cosmote TV αποτελεί παράδειγμα μεταμόρφωσης ενός υφιστάμενου εγκαταλειμμένου βιομηχανικού κτιρίου και μετατροπής του σε ένα υπερσύγχρονο κτίριο γραφείων και τηλεοπτικών στούντιο. Στόχος των μελετητών ήταν να…
''Aurora'' κέντρο αισθητικής και κατάστημα στην Καλαμάτα

''Aurora'' κέντρο αισθητικής και κατάστημα στην Καλαμάτα

Το κατάστημα είναι το αποτέλεσμα του οράματος των εμπνευστών του, να προσφέρουν στην πόλη της Καλαμάτας ένα χώρο αφιερωμένο στην εξυπηρέτηση υψηλών προδιαγραφών της σύγχρονης γυναίκας. Περιλαμβάνει χώρο πώλησης ενδυμάτων,…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.