Παιδοδοντιατρείο στην Κηφισιά

Το έργο αφορά στη μετατροπή ενός ισόγειου χώρου γραφείου σε παιδοδοντιατρείο, αποτελούμενο από δύο έδρες και έναν χώρο υποδοχής με αναμονή.
Ζητούμενο υπήρξε η διαμόρφωση ενός χώρου λειτουργικού, στον οποίο τα παιδιά θα αισθάνονται οικεία. Ένας χώρος στον οποίο τα παιδιά ενημερώνονται για τη στοματική υγιεινή, εξετάζονται από τον οδοντίατρο και παράλληλα ένας χώρος που προκαλεί για εξερεύνηση και παιχνίδι, χωρίς να έχει τα κλινικά χαρακτηριστικά του ιατρείου.
Κατά την είσοδο ο επισκέπτης αντικρίζει ένα καμπύλο στοιχείο σε έντονο κίτρινο χρώμα που αρχικά λειτουργεί ως πάγκος υποδοχής, στη συνέχεια συναντά το δάπεδο και μετατρέπεται σε τσουλήθρα καταλήγοντας σε μία ξύλινη κερκίδα στο τέλος του χώρου. Η κερκίδα ως κλιμακωτή συνέχεια και απόληξη του ξύλινου δαπέδου χρησιμοποιείται για παιχνίδι και καθιστικό από τα παιδιά και τους συνοδούς τους.
Στην κερκίδα γίνονται επίσης μαθήματα για τη στοματική υγιεινή σε ομάδες παιδιών, σχολεία κτλ. Το ξύλο του δαπέδου συνεχίζεται και στο διαχωριστικό τοίχο - παραβάν που δημιουργήθηκε μεταξύ των χώρων αναμονής και υποδοχής, με εγχάρακτα σχέδια δέντρων, σε μία αφαιρετική - γεωμετρική εκδοχή τους. Στον απέναντι τοίχο προς τα ιατρεία παραστάσεις δέντρων με φυλλωσιά από μοριοσανίδα λακαριστή και κορμούς από το ξύλο του δαπέδου διαμορφώνουν ένα ενδιαφέρον περιβάλλον εμπνευσμένο από τη χαρακτηριστική βλάστηση της περιοχής με τα μεγάλα πλατάνια και πεύκα που περιβάλλουν το ιατρείο. Ανάμεσα στις παραστάσεις των δέντρων ένα ξύλινο παγκάκι και μία κούνια που λειτουργούν ως καθίσματα, συμπληρώνουν το σκηνικό στο χώρο της εισόδου.
Στα ιατρεία, στα οποία οι λειτουργικές απαιτήσεις επικρατούν, τα διακοσμητικά στοιχεία των άλλων χώρων περιορίζονται κυρίως γύρω από την ειδικά διαμορφωμένη γωνιά των γονιών που συνοδεύουν τα παιδιά κατά την εξέταση. Πάνω από την οδοντιατρική έδρα αντί φωτιστικού οροφής αναρτήθηκε ταβάνι από γυψοσανίδα σε σχήμα σύννεφου με χωνευτά προβολάκια και περιμετρικό φωτισμό LED.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Aρχιτεκτονική μελέτη:
hhharchitects - Νικήτας Χατζημιχάλης, Ιωάννα Χολέβα
Eπίβλεψη:
Νικήτας Χατζημιχάλης, Ιωάννα Χολέβα
Tοποθεσία:
Κηφισιά
Συνολικό εμβαδό κτιρίου:
73 m²
Xρόνος μελέτης:
2013
Xρόνος κατασκευής:
2013
Φωτογραφίες:
Νίκος Δανιηλίδης

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Lobby Design - Διαμόρφωση χώρου υποδοχής σε ναυτιλιακή εταιρεία

Lobby Design - Διαμόρφωση χώρου υποδοχής σε ναυτιλιακή εταιρεία

Η πρόθεση να δοθεί σημειολογική διάσταση στην αρχιτεκτονική ιδέα μιας κατασκευής, που εξυπηρετεί το χώρο υποδοχής μιας ναυτιλιακής εταιρείας, αποτυπώνεται στην εφαρμογή της μελέτης που παρουσιάζεται. Η ταυτότητα του χώρου…
Ιατρείο στην Καλαμαριά

Ιατρείο στην Καλαμαριά

Το ιατρείο φιλοξενεί τα γραφεία δύο γιατρών με διαφορετική εξειδίκευση. Πρόκειται για έναν μαιευτήρα γυναικολόγο και μία παιδοκαρδιολόγο, οπότε υπήρχε απαίτηση για σχεδιασμό ενός χώρου, ο οποίος θα δημιουργεί μία…
Ιατρείο πλαστικής χειρουργικής στη Ρόδο

Ιατρείο πλαστικής χειρουργικής στη Ρόδο

Από το Σεπτέμβριο του 2015, το νέο ιατρείο πλαστικής χειρουργικής στεγάζεται στον πρώτο όροφο διατηρητέου κτιρίου του 1912 στο κέντρο της Ρόδου.Με σκοπό την ανάδειξη του καινούργιου μέσα από το…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.