Μελέτη ιατρείου στο Μαρούσι

Το ιατρείο βρίσκεται στην περιοχή του Αμαρουσίου, καταλαμβάνοντας τον δεύτερο όροφο κτιρίου, ανοιχτής κάτοψης, 150 m2, ακολουθώντας το πολυγωνικό περίγραμμα του οικοπέδου.
Κατά τη μελέτη, καθορίστηκαν οι προγραμματικοί χώροι με σκοπό να εξυπηρετήσουν τις βασικές λειτουργικές καθώς και τις εξατομικευμένες ανάγκες ενός σύγχρονου ιατρείου.
Η υποδοχή και αναμονή τοποθετούνται κεντρικά του χώρου, ενώ εκατέρωθέν τους κατανέμονται οι υπόλοιποι χώροι σε δύο ζώνες λειτουργιών. Στο νότιο προσανατολισμό, τοποθετείται το γραφείο του ιατρού με τον χώρο εξέτασής του, ενώ το κύριο εξεταστήριο επικοινωνεί απ’ ευθείας τόσο με το γραφείο του ιατρού όσο και με το χώρο της αναμονής. Στο βόρειο προσανατολισμό αναπτύσσονται οι υποστηρικτικοί χώροι. Το γραφείο της γραμματείας και ένα δευτερεύον γραφείο σε σειρά. Εν συνεχεία τοποθετείται ο χώρος της κουζίνας, το λουτρό του προσωπικού και το w.c. των ασθενών με πρόσβαση από τον χώρο αναμονής.
Οι δύο ζώνες λειτουργιών επικοινωνούν μέσω ενός εσωτερικού διαδρόμου δίνοντας τη δυνατότητα μιας παράλληλης επικοινωνίας του προσωπικού πέρα από τον βασικό άξονα κίνησης, αυτόν του χώρου της αναμονής. Ο διάδρομος ορίζεται από τον εξωτερικό τοίχο του κτιρίου και από ένα ημιδιάφανο όριο επιτρέποντας στο φως, φυσικό και τεχνητό, να διαχέεται αμφίδρομα στους δύο χώρους.
Ο χώρος συνολικά, αντιμετωπίστηκε ως ένα υπόβαθρο ανάπτυξης εναλλακτικών διαδρομών και πολλαπλών στάσεων. Υποδοχή, Αναμονή, Εξέταση, Κίνηση, Στάση, Αποφυγή, Απομόνωση, Συνάντηση. Οι χωρικές ποιότητες που δημιουργούνται είναι αποτέλεσμα της πολυπλοκότητας που ορίζει ο χειρισμός των ορίων της κάτοψης αλλά και της υλικότητας του χώρου. Με αυτό τον τρόπο το ιατρείο γίνεται θύλακας ετερόκλιτων και παράλληλων δραστηριοτήτων.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη:
v+k architects / Vagelis Papandreou + Katerina Tsakmaki
Τοποθεσία:
Μαρούσι
Επιφάνεια:
150 m2
Έτος Μελέτης:
2020-2021
Φωτογραφίες:
Δημήτρης Κλεάνθης

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Ελαιουργείο στην Πύλο

Ελαιουργείο στην Πύλο

Το οικόπεδο της μελέτης βρίσκεται σε μια ημιορεινή αγροτική έκταση της Πύλου, περιτριγυρισμένο από ελαιώνες και αμπελώνες. Ζητούμενο πρόγραμμα από τους εργοδότες υπήρξε ο σχεδιασμός ενός κτιρίου, που θα στεγάσει…
Cafe Bar

Cafe Bar "Πύργος" στο Αίγιο Αχαίας

Ο Πύργος στην πλατεία Ψηλών Αλωνίων είναι ένα ιστορικό τοπόσημο του Αιγίου. Μια από τις δύο κεντρικές πλατείες της πόλης που διαμορφώθηκε γύρω στο 1920-30 και προσφέρει πανοραμική θέα στον…
Εστιατόριο – μπαρ

Εστιατόριο – μπαρ "LOONEY BEAN" στη Θεσσαλονίκη

Ο χώρος του μπαρ - εστιατορίου βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, σε μια ιδανική τοποθεσία στον τελευταίο όροφο ενός κτιρίου με πανοραμική θέα στο εμπορικό λιμάνι και στο χαρακτηριστικό βιομηχανικό skyline. Για…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.