Κτίριο γραφείων και βιομηχανικών εγκαταστάσεων ναυτιλιακής εταιρείας στην Ελευσίνα

Σημαντική πρόκληση για την αρχιτεκτονική ομάδα αποτέλεσε η κατανόηση του τρόπου λειτουργίας μιας τόσο εξειδικευμένης εταιρείας, η οποία λειτουργεί παράλληλα στην επιφάνεια της στεριάς, στην επιφάνεια της θάλασσας, αλλά και στον πυθμένα των θαλασσών και να σχεδιάσει ένα βιομηχανικό συγκρότημα, το οποίο να συνενώνει αρμονικά όλα της τα τμήματα σε ένα εύρυθμο σύνολο. 

Το ακίνητο, το οποίο βρίσκεται στην θέση "Καλυμπάκι" της Ελευσίνας, ακριβώς δίπλα στη θάλασσα σε συνέχεια μιας προβλήτας για τις ανάγκες της εταιρείας, περιλαμβάνει χώρους γραφείων και βιομηχανικούς χώρους συνολικής επιφάνειας 10.930 m². Μέσα σ’ αυτό το συγκρότημα, το τμήμα έρευνας και ανάπτυξης και το τεχνικό τμήμα σχεδιάζουν και υλοποιούν καινοτόμα μηχανήματα, που χρησιμεύουν στην πόντιση ηλεκτρικών καλωδίων σε μεγάλα βάθη της θάλασσας, τα οποία έπειτα φορτώνονται στα πλοία της εταιρείας μαζί με τον αντίστοιχο εξοπλισμό για να μεταφερθούν στα σημεία των επί μέρους έργων. Επιθυμία της εταιρείας και συνειδητή επιλογή των αρχιτεκτόνων ήταν η δημιουργία ενός ενιαίου συνθετικά γραμμικού όγκου, με φορά από βορρά προς νότο, ο οποίος να διαχωρίζεται όμως διακριτά στο κομμάτι των χώρων γραφείων (βόρεια) και στο κομμάτι των βιομηχανικών εγκαταστάσεων (νότια) σε πιο άμεση επαφή με τη θάλασσα.

Κυρίαρχο συνθετικό στοιχείο αποτελούν τα μεγάλα διάτρητα πετάσματα αλουμινίου διαστάσεων 6,20 × 9,40 (m),
τα οποία τοποθετούνται στη δυτική και ανατολική όψη μπροστά από τα υαλοπετάσματα τύπου curtain wall, ώστε να δημιουργήσουν ένα δεύτερο νοητό κέλυφος προστασίας από τον ήλιο και ιδιωτικότητας. Αυτά τα σκίαστρα αποσκοπούν στη βελτίωση της βιοκλιματικής συμπεριφοράς του κτιρίου, προσφέροντας καλύτερους χώρους εργασίας στο εσωτερικό και μειώνοντας σημαντικά την κατανάλωση της ενέργειας που απαιτείται για την ψύξη των χώρων κατά τη θερινή περίοδο. Τα πετάσματα αλουμινίου λευκού χρώματος, τα οποία κρύβουν και ένα σύστημα σχαρών πρόσβασης καθαρισμού των υαλοπετασμάτων, έχουν τοποθετηθεί με μία απόκλιση 10 μοιρών σε σχέση με τη γυάλινη όψη του κτιρίου, για να δώσουν μια αίσθηση κίνησης στο κτίριο και να το συνδέσουν εννοιολογικά με τη ναυτιλία και τη θάλασσα. 

Η βόρεια όψη του κτιρίου διαφοροποιείται από τις υπόλοιπες και λόγω του προσανατολισμού της υιοθετεί μια κλειστή, συμπαγή λογική, αξιοποιώντας έναν τοίχο νοητού πάχους 75 cm, με ελάχιστα γραμμικά ανοίγματα και έναν γραμμικό ημιδιάφανο όγκο από u-glass. Αυτός ο όγκος φιλοξενεί ένα μεγάλο τμήμα της εταιρείας σε διάταξη ανοιχτής κάτοψης, προεξέχει του κτιρίου και μοιάζει να έχει κρεμαστεί από τα δύο στιβαρά τοιχία που εκτείνονται σε όλο το ύψος του κτιρίου, δημιουργώντας ένα σημαντικό κενό 5,70 x 9,60 (m) στο ισόγειο για να υποδεχτεί το συγκρότημα τον επισκέπτη και τον εργαζόμενο, προστατευμένους από τους ισχυρούς ανέμους της περιοχής.

Σε ό,τι αφορά στο κτίριο των γραφείων, το κέλυφος στις δυο πλευρές του (ανατολική και δυτική) κλείνει με αναρτημένο σύστημα αλουμινίου (υπό μορφή curtain wall), ενώ στη βορινή όψη διαμορφώνεται επένδυση από πλάκες ινοπλισμένης τσιμεντοσανίδας, χρώματος γκρί ανοιχτού. Αυτό το υλικό συναντάται και στη δυτική πλευρά, στο τέλος του κτιρίου γραφείων, σηματοδοτώντας την είσοδο του προσωπικού.

Στο επίπεδο του ισογείου, απ' όπου γίνεται και η πρόσβαση στο κτίριο γραφείων, συναντάται ένας χώρος υποδοχής, ένας χώρος πολλαπλών χρήσεων (meeting room) και ο χώρος της εστίασης και του φαγητού. Στο βιομηχανικό κτίριο, που συνδέεται με το κτίριο γραφείων μέσω διαδρόμου στην ανατολική πλευρά του κτιρίου, βρίσκονται ο κύριος χώρος παραγωγής / μηχανημάτων, χώροι εργαλειομηχανών και κάποιοι λειτουργικά εξαρτημένοι χώροι. Στο ίδιο επίπεδο συναντάται και αποθηκευτικός χώρος διπλού ύψους –μέσα στον όγκο του κτιρίου γραφείων– με πρόσβαση από τη δυτική πλευρά του κτιρίου. 

Στον 1ο και 2ο όροφο του κτιρίου γραφείων διαμορφώνονται οι χώροι γραφείων και τα επί μέρους τμήματα της εταιρείας. Σε κάθε στάθμη συναντάται υπαίθριος χώρος εκτόνωσης και στον δεύτερο όροφο, προβλέπεται αίθριο, κεντροβαρικά στον χώρο των γραφείων.

Ο σχεδιασμός των χώρων επικεντρώθηκε στην ευελιξία και στη λειτουργικότητα, καθώς προορίζονται για την ενασχόληση πολυάριθμου προσωπικού. Η χρήση υλικών, όπως το φυσικό ξύλο, το γυαλί, οι μεταλλικές διάτρητες επιφάνειες, καθώς και οι λεπτομέρειες σε έπιπλα και φωτισμό συνθέτουν το μοτίβο της διαμόρφωσης ενός πλήρως ανανεωμένου βιομηχανικού κτιρίου με μια πιο σύγχρονη αισθητική. 

Το βιομηχανικό κτίριο καλύπτεται περιμετρικά με θερμομονωτικά πετάσματα πλαγιοκάλυψης, με χρωματική εναλλαγή του γκρι με το λευκό, που ορίζουν τις κατακόρυφες ζώνες των ανοιγμάτων. Τα πλευρικά ανοίγματα του ισογείου και του πρώτου ορόφου καλύπτονται με κουφώματα αλουμινίου προβαλλόμενα προς τα έξω, ενώ των ανώτερων σταθμών καλύπτονται με σταθερά κουφώματα αλουμινίου. Στην οροφή του κτιρίου τοποθετήθηκαν θερμομονωτικά πετάσματα οροφής, κάποια εκ των οποίων διάφανα, για τον φωτισμό του υποκείμενου χώρου.

Στο βιομηχανικό κτίριο υπάρχουν τρεις είσοδοι (μία φορτοεκφόρτωσης & δύο μηχανημάτων), εκ των οποίων οι δύο καλύπτονται με συρόμενες δίφυλλες πόρτες και η τρίτη με αυτόματο βιομηχανικό ρολό βαρέος τύπου. Ομοίως, με ρολό βαρέος τύπου καλύπτεται και η είσοδος της αποθήκης στη δυτική όψη του κτιρίου γραφείων.

Στατική μελέτη

Ο φέρων οργανισμός διαμορφώθηκε με δύο στατικώς ανεξάρτητους φορείς, έναν για το κτίριο γραφείων και έναν για το βιομηχανικό κτίριο. Οι δύο φορείς χωρίζονται μεταξύ τους με αρμό διαστολής στην ανωδομή, ενώ η θεμελίωση είναι ενιαία. Η ανωδομή και των δύο στατικώς ανεξάρτητων τμημάτων μορφώθηκε με υποστυλώματα και δοκούς από δομικό χάλυβα ποιότητας S355 και σύμμεικτες πλάκες. Το βιομηχανικό κτίριο είναι δύο φατνωμάτων και προβλέπεται η λειτουργία έξι γερανογεφυρών. Το κτίριο γραφείων αποτελείται από τρία ίσα φατνώματα των 9,80 m περίπου, με δύο ορόφους στις στάθμες +3,45 m και +6,75 m. 

Οι φορείς και των δύο κτιρίων διαμορφώθηκαν με επίπεδα κύρια πλαίσια κατά την εγκάρσια έννοια, ανά περίπου 6 m, και με κατακόρυφους κεντρικούς διαγώνιους συνδέσμους δυσκαμψίας στη διαμήκη διεύθυνση. Η διαφραγματική λειτουργία της στέγης του βιομηχανικού κτιρίου εξασφαλίζεται με κεντρικούς διαγώνιους συνδέσμους δυσκαμψίας, ενώ στη στέγη του κτιρίου γραφείων και στα ενδιάμεσα δάπεδα μέσω των σύμμεικτων πλακών. 

Για τη στήριξη των πετασμάτων στέγης και πλαγιοκάλυψης του βιομηχανικού κτιρίου προβλέφθηκαν τεγίδες και μηκίδες αντίστοιχα. Στις πλάγιες όψεις του κτιρίου γραφείων διαμορφώθηκαν υαλοστάσια και εξωτερικοί φορείς σκίασης από αλουμίνιο.

Λόγω της πολύ κακής ποιότητας του εδάφους και της εγγύτητας στη θάλασσα πραγματοποιήθηκε βελτίωσή του με κατάλληλη διαστρωμάτωση και άκαμπτα ενθέματα άοπλου σκυροδέματος. Η θεμελίωση των κτιρίων έγινε με πεδιλοδοκούς κατά τη διαμήκη διεύθυνση και με συνδετήριες δοκούς κατά την εγκάρσια.

Η/Μ εγκαταστάσεις

Για την παρασκευή του ζεστού νερού χρήσης χρησιμοποιήθηκε θερμοδοχείο χωρητικότητας 1.000 κατακόρυφου τύπου και σταθμοί παραγωγής ζεστού νερού χρήσης –σε παράλληλη λειτουργία– με δυνατότητα παροχής ανά σταθμό τα 45 /min για ΔΤ=25°C. Το θερμοδοχείο τροφοδοτείται από ηλιακά πετάσματα συνολικής επιφάνειας 30 m² και αντλία θερμότητας 14 kW, υψηλών θερμοκρασιών, η οποία είναι συνδεδεμένη σε σύστημα τύπου VRV ανάκτησης θερμότητας. Σχετικά με το σύστημα αποχέτευσης εγκαταστάθηκε βιολογικός σταθμός πρωτοβάθμιας επεξεργασίας (μηχανική απομάκρυνση) για την απομάκρυνση των στερεών, καθώς και δευτεροβάθμια επεξεργασία, (αερόβια επεξεργασία) για την επεξεργασία του λύματος. Η διαδικασία γίνεται ομοιόμορφα μέσα σε μια ενιαία μονάδα, η οποία περιέχει τα εξής στάδια: Πρωτοβάθμια καθίζηση, βιολογική επεξεργασία (αερόβια) και δευτεροβάθμια καθίζηση.

Η θέρμανση και ο κλιματισμός των χώρων γίνεται μέσω ενδοδαπέδιων θερμοπομπών (FCU), με ανεμιστήρα και κυκλοφορία νερού θερμοκρασίας 45°C - 7°C. Η παραγωγή του θερμού / ψυχρού νερού γίνεται μέσω δύο αντλιών θερμότητας 170 και 138 kW θερμαντικής ισχύος αντίστοιχα. Κάθε επίπεδο και χώρος έχει τη δυνατότητα αυτόνομης λειτουργίας με τη βοήθεια ηλεκτροβάννας / ενεργοποιητή. Για να αποφευχθεί η σπατάλη ενέργειας, η λειτουργία των Α/Θ και η θερμοκρασία του νερού ρυθμίζεται ανάλογα με την εξωτερική θερμοκρασία (αντιστάθμιση). Επίσης έχει προβλεφθεί η εγκατάσταση πρόσθετου συστήματος κλιματισμού (heat recovery - VRV) απευθείας εκτόνωσης πολυδιαιρούμενου, πολλαπλών κλιματιζόμενων ζωνών, μεταβλητού όγκου ψυκτικού μέσου. Συγκεκριμένα έχουν εγκατασταθεί στο επίπεδο του δώματος δύο μονάδες ψυκτικής ισχύος 44 & 18 ίππων.

Οι αυτόνομες κεντρικές κλιματιστικές μονάδες διαχείρισης νωπού αέρα, διαθέτουν εναλλάκτη θερμότητας και ελεγκτή εργοστασιακά τοποθετημένο, είναι διώροφου τύπου, προ-καλωδιωμένες εργοστασιακά (με αισθητήρια, παροχές ρεύματος ανεμιστήρων, οδήγηση βανών κτλ.) διαθέτουν επίσης εργοστασιακά εγκατεστημένο ελεγκτή για τον πλήρη έλεγχό τους και εναλλάκτη θερμότητας αέρα -
αέρα για εξοικονόμηση ενέργειας και υποστήριξη λειτουργίας ελεύθερης ψύξης, ενώ είναι πιστοποιημένες κατά Eurovent, ενεργειακής κλάσης H1.

Η Asso.subsea είναι εταιρεία εγκατάστασης υποθαλάσσιων υποδομών, που προσφέρει υπεράκτιες λύσεις παγκοσμίως. Είναι το τεχνικό και μηχανικό τμήμα του ελληνικού ομίλου εταιρειών ASSO, ο οποίος είναι πλήρως ιδιοκτήτης ενός στόλου εξειδικευμένων πλοίων και εξοπλισμού και μιας τεχνικής βάσης με εσωτερικό τμήμα έρευνας & ανάπτυξης για τον σχεδιασμό και την παραγωγή εργαλείων. Ο όμιλος εταιρειών ASSO παρέχει εσωτερικές και εξατομικευμένες μηχανικές λύσεις, καθώς και το εξειδικευμένο προσωπικό για την εκτέλεση εργασιών στη θάλασσα, όπως για παράδειγμα η εκσκαφή καναλιών στον πυθμένα της θάλασσας σε μεγάλα βάθη για την τοποθέτηση και τελική εγκατάσταση καλωδιακών συστημάτων. Συμμετέχει με τον εξειδικευμένο εξοπλισμό, που κατασκευάζει η ίδια στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις της σε εθνικά και διεθνή έργα ηλεκτρικών διασυνδέσεων.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη:
Parthenios architects + associates

Ομάδα μελέτης:
Παναγιώτης Παρθένιος, Ίνα Παρθενίου, Χρήστος Κύρου, Ιωάννα Φλουρή, Γιάννης Στάμου, Χριστίνα Αμανατίδου, Πηνελόπη Τριάντη

Στατική μελέτη:
Μηχανικοί Μελετών και Εφαρμογών Α.Ε. -Έργων Ανάλυσις Σύμβουλοι Μηχανικοί Ε.Ε. 

Σύμβουλος στατικής μελέτης:
Χ. Γαντές, καθηγητής Ε.Μ.Π.

H/M μελέτη:
Μ.Κ.Α - Μελετητική & Τεχνική Ο.Ε.

Επίβλεψη:
Ζήτα Τεχνική Έργων Ε.Π.Ε.

Υψηλή επίβλεψη:
Parthenios architects + associates

Κατασκευή:
TEΡNA A.E.

Ιδιοκτήτης:
Asso.Subsea Ltd

Τοποθεσία:
Ελευσίνα

Εμβαδό:
10.930 m²

Χρόνος μελέτης:
2018 - 2020

Χρόνος κατασκευής:
2020 - 2022

Φωτογραφίες:
Γιώργος Σφακιανάκης

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Αρτοζαχαροπλαστείο στη Θεσσαλονίκη

Αρτοζαχαροπλαστείο στη Θεσσαλονίκη

Στo πλαίσιo της ανακαίνισης  χώρων στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, ο αρχιτέκτονας Βασίλης Καραλάζος επιμελήθηκε την ανακαίνιση ενός από τα πιο φημισμένα και ιστορικά αρτοζαχαροπλαστεία της πόλης στη γωνία της…
''Hive'' δημιουργικό αρχιτεκτονικό γραφείο των Kipseli Architects

''Hive'' δημιουργικό αρχιτεκτονικό γραφείο των Kipseli Architects

Ο νέος χώρος του γραφείου μας έχει σχεδιαστεί με μεγάλη προσοχή στη λεπτομέρεια για να δημιουργήσει ένα περιβάλλον που εμπνέει δημιουργικότητα και παραγωγικότητα. Ως γραφείο σχεδιασμού κατοικιών κατά παραγγελία, θέλαμε…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.