Εστιατόριο-μπαρ “ALchemio”

Απέναντι από το Γενικό Χημείο του Κράτους, το “ALchemio” προσφέρει μια ατμόσφαιρα βιομηχανικής νοσταλγίας και πολυτέλειας της δεκαετίας του ’50. Ο σχεδιασμός του κάνει σαφείς αναφορές στην αλχημεία ως την αναζήτηση για το μεταφυσικό και στη χημείας ως επιστήμη και ως συστατικό των ανθρώπινων σχέσεων.
Το έργο αφορά στην πλήρη ανακαίνιση υφιστάμενου μπαρ 150 m2 με ισόγειο, πατάρι και υπόγειο. Η υφιστάμενη διάταξη του ισογείου διατηρήθηκε περιλαμβάνοντας το μπαρ και το χώρο εστίασης, ενώ το υφιστάμενο πατάρι, εξαιτίας του μικρού του ύψους, αξιοποιήθηκε ως κάβα και χώρος γευσιγνωσίας κρασιών. Στο υπόγειο, το οποίο περιλάμβανε το χώρο προετοιμασίας φαγητού, την αποθήκη αναλώσιμων και τους χώρους υγιεινής, προστέθηκε διαχωριστικός τοίχος με στόχο την εξασφάλιση μεγαλύτερης ιδιωτικότητας και την οπτική απομόνωση των χώρων.
Η νέα εσωτερική διακόσμηση είχε ως στόχο να αναδείξει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη θέση αλλά και τη φιλοσοφία του μπαρ και της κουζίνας του μαγαζιού. Το μπαρ επενδύθηκε με πλακάκι σε πετρόλ απόχρωση, ένα χρώμα ευρέως συνδεδεμένο με το οινόπνευμα και οι προθήκες ποτών πίσω από αυτό κατασκευάστηκαν από Corten χάλυβα. Μέσα από τη χρήση του χαλκού αξιοποιούνται σημειολογικά, αλλά και πρακτικά, οι πολλές φυσικές και χημικές ιδιότητες του τόσο σημαντικού για την χημεία μετάλλου. Ο χαλκός αποτελεί καλό αγωγό της θερμότητας. Αυτό σημαίνει πως αν ζεστάνεις τη μια άκρη ενός χάλκινου κομματιού, η άλλη άκρη θα φτάσει γρήγορα την ίδια θερμοκρασία. Δεν διαβρώνεται εύκολα και είναι εγγενώς υγιεινός, που σημαίνει πως είναι εχθρικός σε βακτήρια, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να λειτουργήσει και ως καταλύτης – δηλαδή ως μια ουσία, η οποία μπορεί να επιταχύνει μια χημική αντίδραση και να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα της. Στους τοίχους έχει εφαρμοστεί τεχνοτροπία παλαίωσης με βάση το λευκό και το οινοπνευματί και έχουν τοποθετηθεί πορτραίτα γνωστών χημικών, όπως η Marie Curie, ο Nobel, ο Pasteur και ο Dalton κ.α., οι οποίοι συνδέονται μεταξύ τους αλλά και υφαίνονται στον τοίχο από το συμβολικό «νήμα» της επιστήμης, που αντιπροσωπεύεται από τους ρευστούς σωλήνες νέον που διαχέουν στο χώρο θερμό φως. Ο υφιστάμενος πέτρινος τοίχος ασβεστώθηκε.
Η εσωτερική αρχιτεκτονική του μαγαζιού, η μελέτη φωτισμού, αλλά και οι επιμέρους σχεδιαστικές λεπτομέρειες παραπέμπουν στην αποκρυφιστική επιστημονική τεχνουργία της Αλχημείας και είναι εμπλουτισμένες με μυστικά και μυστήρια που καλούν τους επισκέπτες να τα ανακαλύψουν.
Οι θαμώνες δειπνούν σε ένα χώρο με έντονο συμβολισμό, συνδέονται με την ιστορία της επιστήμης της χημείας και το μυστικισμό των αλχημιστών και καλούνται να αναρωτηθούν υπό το ζεστό φως των παραδοσιακών ρετρό λαμπτήρων αλογόνου και κεριών, που δημιουργούν την αίσθηση της θαλπωρής στο χώρο, ποιο είναι τελικά το μαγικό εκείνο το συστατικό που ορίζει τη χημεία των ανθρώπινων σχέσεων.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Μελέτη εσωτερικής διακόσμησης: Pieris.Architects
Ομάδα μελέτης: Πιερή Στέλλα, Πιερής Πιέρος, Ρομίνα Ρούτση
Εμβαδό εσωτερικού χώρου: 195 m2
Εμβαδό εξωτερικού χώρου: 21 m2
Ημερομηνία ολοκλήρωσης έργου: Αύγουστος 2019
Μελέτη φωτισμού: Electron
Φωτογράφος: Γιώργος Σφακιανάκης

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Στοά Χιρς στη Θεσσαλονίκη

Στοά Χιρς στη Θεσσαλονίκη

Επί της οδού Τσιμισκή 24, υπήρχε τριώροφο κτίσμα με ισόγειο. Το κτίριο στέγαζε στους ορόφους τα γραφεία της Ισραηλιτικής Κοινότητας της Θεσσαλονίκης. Στο ισόγειο λειτουργούσαν εμπορικά καταστήματα. Το υπόγειο και…
“Οίκος Τσαγιού Madras”

“Οίκος Τσαγιού Madras”

Το κατάστημα βρίσκεται σε μια κεντρική στοά πλησίον της πλατείας Συντάγματος και φιλοξενεί το λιανικό εμπόριο μιας μεγάλης εταιρίας επεξεργασίας και εμπορίας τσαγιού. Πρόκειται για το πρώτο κατάστημα μιας αλυσίδας…
Μελέτη και κατασκευή κεντρικών γραφείων εταιρείας διαφήμισης

Μελέτη και κατασκευή κεντρικών γραφείων εταιρείας διαφήμισης

Οι μελετητές δημιούργησαν στοχευμένα, ένα concept, το οποίο ταυτοποιεί ισορροπημένα στο χώρο, την προέλευση και τη βαρύτητα των 100 χρόνων εμπειρίας και διεθνούς πρωτοπορίας της ιδιοκτήτριας εταιρείας, το υψηλό επίπεδο…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.