Γυμναστήριο "icon fitness" στην Πάτρα

Το κτίριο Μαραγκόπουλου, το οποίο βρίσκεται στο κέντρο της Πάτρας, κτίστηκε το 1915, είναι διατηρητέο και αποτελεί ενδιαφέρον δείγμα "εκλεκτικιστικής" αρχιτεκτονικής των πρώτων δεκαετιών του 20ου αιώνα, με πολλά μορφολογικά στοιχεία Art Nouveau. Αρχικά λειτούργησε ως βιοτεχνία υφασμάτων και αργότερα στεγάστηκε εκεί η θρυλική "Αρένα", ένας χώρος διασκέδασης που σηματοδότησε τη νυχτερινή ζωή της πόλης. Με την επέμβαση που παρουσιάζεται εδώ, το κτίριο άλλαξε χρήση και αποκαταστάθηκε, ώστε να φιλοξενήσει το πρώτο γυμναστήριο της αλυσίδας ICON Fitness, της διεθνούς εταιρίας Holmes Place.
Είναι διώροφο με υπόγειο και αποτελείται από ένα πέτρινο περίβλημα με μεγάλα τοξωτά ανοίγματα, όπου εντασσόταν η περίτεχνη ξύλινη τζαμαρία. Η όψη επισκευάστηκε, διατηρώντας όλα της τα υπάρχοντα στοιχεία και χαρακτηριστικά. Κεντρικό οργανωτικό στοιχείο είναι ο φέρων μεταλλικός οργανισμός που στηρίζει τον όροφο του κτιρίου. Αυτός ενισχύθηκε και επανασχεδιάστηκε με ακρίβεια, ακολουθώντας το ρυθμό της παλαιάς όψης του κτιρίου και καθόρισε τους κεντρικούς άξονες της νέας διαρρύθμισης των χώρων. Τα φέροντα μεταλλικά στοιχεία, καθώς και τα στοιχεία όλου του μηχανολογικού εξοπλισμού, αφέθηκαν ορατά, για να συμβαδίσουν με το βιομηχανικό ύφος του κτιρίου, αλλά και με το concept της ICON Fitness.

Πολλά από τα εσωτερικά στοιχεία του κτιρίου επίσης ανακαινίσθηκαν και διατηρήθηκαν, όπως η σκάλα και τμήματα των δαπέδων, διατηρώντας τις μνήμες του παρελθόντος. Οι νέες επεμβάσεις έγιναν με πολύ ουδέτερα και κοινά βιομηχανικά υλικά, όπως οι επενδύσεις με τις παλέτες, οι οποίες κάνουν πολύ έντονη την παρουσία της σύγχρονης και μοντέρνας αντίληψης, χωρίς να έρχονται σε αντίθεση με την ιστορικότητα του υπάρχοντος κτιρίου. Οι παλέτες αυτές επενδύουν τους κάθετους πέτρινους διαχωριστικούς τοίχους, δίνοντάς τους πιο ανάλαφρη μορφή, ενώ συγχρόνως αναδεικνύουν το περιμετρικό διατηρητέο κέλυφος.
Ένα μαύρο "κουτί" στην είσοδο, επενδυμένο με καθρέφτη υποδέχεται το κοινό, περιλαμβάνει πρωτοποριακά αυτόματα συστήματα ηλεκτρονικής εγγραφής και επιφυλάσσει την έκπληξη της μετάβασης από το εξωτερικό στο εσωτερικό περιβάλλον. Αποτελεί τη μόνη αντίθεση στην ανακαίνιση, ένα ξένο με την πρώτη ματιά στοιχείο.
Με μεγάλη ακρίβεια μελετήθηκαν και τοποθετήθηκαν τα γραφιστικά, ο φωτισμός και τα ηχητικά συστήματα, προσθέτοντας μια ακόμα διάσταση στη συνολική επεξεργασία και αντίληψη του χώρου, εκφράζοντας το concept του χώρου, σύμφωνα με την αντίληψη της ICON Fitness και τον πρωτοποριακό τρόπο εκγύμνασης που προτείνει.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη:
Zoumboulakis Architects
Project Management:
Emmetron IKE
Μελέτη Η/Μ:
INSTA Σύμβουλοι Μηχανικοί
Κατασκευή:
Μπαλλιάν Τεχνική Α.Ε.
Ιδιοκτήτης:
Icon Fitness
Εμβαδό:
1.200 m²
Κατασκευή:
2017
Φωτογραφίες:
Παναγιώτης Βουμβάκης

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Εστιατόριο

Εστιατόριο "ASIAN" στη Μαρίνα Σάνη, Χαλκιδικής

Αρχιτεκτονικά στοιχεία και γεύσεις από Ασία φέρνει στην μαρίνα Σάνη το νέο "Asian" εστιατόριο με την επιβλητική μεταλλική πέργκολα σήμα κατατεθέν του.Σε ένα υφιστάμενο κτίριο αναμορφώθηκε με μινιμαλιστική διάθεση η…
Κατάστημα ξηρών καρπών στην Κηφισιά

Κατάστημα ξηρών καρπών στην Κηφισιά

Το κατάστημα, που αποτελεί μέρος της αλυσίδας "CARPO", συνδυάζει την πώληση ξηρών καρπών ψημένων σε φούρνο εντός του καταστήματος, φρέσκου καφέ και άλλων σχετικών προϊόντων. H δημιουργία μεγαλύτερου καθιστικού στο…
Ιδιωτικό φροντιστήριο στην Κύπρο

Ιδιωτικό φροντιστήριο στην Κύπρο

Η διαδικασία σχεδιασμού ενός εκπαιδευτικού έργου είναι πάντοτε μια πρόκληση. Στο συγκεκριμένο έργο, οι ιδιοκτήτες είναι τέσσερις νέοι και φιλόδοξοι καθηγητές. Η τοποθεσία βρίσκεται στο χωριό Δευτερά, ένα ημιαστικό περιβάλλον…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.