Ανακαίνιση του αρχιτεκτονικού γραφείου The Hive architects

  • The Hive architects

Το αρχιτεκτονικό γραφείο «The Hive architects» αποτελεί έναν κοινό τόπο δημιουργίας και πνευματικής επέκτασης, έχοντας ως πρότυπο λειτουργίας την έννοια της συλλογικής εγκεφαλικής ενίσχυσης, καθώς δύο μυαλά σε τέλεια αρμονία, αποδίδουν σαν τρία, τρία σαν πέντε κ.ο.κ.. Το γραφείο γίνεται αρωγός στην ισότητα, το σεβασμό, την ανάπτυξη της ομάδας και τη συνεργασία - χαρακτηριστικά απαραίτητα για την προσωπική και συλλογική πρόοδο. Οι ίδιες αρχές αντικατοπτρίζονται και στον χωρικό σχεδιασμό του πρόσφατα ολοκληρωμένου χώρου εργασίας στην Αγία Παρασκευή Αττικής.
Το γραφείο επιμερίζεται σε δύο χώρους εργασίας, ένα μπάνιο και μια μικρή κουζίνα. Ο επισκέπτης διασχίζοντας την πόρτα της εισόδου, συναντάει έναν ευρύχωρο μεταβατικό χώρο, οριοθετημένο από ένα διαφανές πέτασμα, που τον οδηγεί στην καρδιά του γραφείου. Από εκεί μπορεί να κατευθυνθεί είτε προς το γραφείο αρχιτεκτόνων, είτε προς τον χώρο των συνεργατών.
Η μεγάλη τζαμαρία μήκους δέκα μέτρων, επιτρέπει στον ήλιο να φτάσει στο εσωτερικό του γραφείου δίνοντας μια ευχάριστη ζεστή απόχρωση στον κατά βάση λευκό εσωτερικό χώρο, ενώ ξύλινες επιφάνειες και μεταλλικές λεπτομέρειες έρχονται να οριοθετήσουν επιμέρους χωρικές ποιότητες.
Λευκά εντοιχισμένα έπιπλα, όπως η βιβλιοθήκη του γραφείου, έρχονται να συνομιλήσουν αρμονικά με τον λευκό σοβά των τοίχων, είτε μέσα από μία γλυπτική αντιπαράθεση γεωμετρικών στερεών, είτε με τις πρότερες μορφές να γεννούν ογκοπλαστικά τις έτερες. Έντονα εμπνευσμένη από την σχηματική διάταξη του Mondrian, η βιβλιοθήκη ξεπροβάλλει μέσα από τον τοίχο, σκίζοντας θαρρείς την επιδερμίδα του, επιβάλλοντας την επιβλητική της μορφή στο χώρο, ενώ με τους τρεις επαναλαμβανόμενους θύλακες της δομής της προσφέρει μια παιχνιδιάρικη νότα στο χώρο.
Βασικό στοιχείο της σύνθεσης αποτελεί το κεντρικό πέτασμα, το οποίο ως μια απόλυτη χειρονομία, έρχεται να επιμερίσει το γραφείο στις αντίστοιχες λειτουργίες. Η κατασκευή, συντεθειμένη από μέταλλο και γυαλί, έρχεται με ραδινές αναλογίες να ορίσει διαφορετικού μεγέθους ανοίγματα, δημιουργώντας ενδιαφέρουσες φυγές ενώ επανερμηνεύει με τρόπο ξεχωριστό την έννοια του παραθύρου μέσω της πλαισιακής χωρικής δομής. Οι αναλογίες του Mondrian είναι και εδώ πρόδηλες, περικυκλώνοντας τον χώρο των συνεργατών, δίνοντας έναν αρμονικό ρυθμό στην ξεδιπλούμενη κατακόρυφη μονοκονδυλιά του χώρου.
Ένας κάθετος κήπος από αποξηραμένα βρύα (moss wall) φοντάρει πίσω από το ρευστού σχήματος γραφείο των αρχιτεκτόνων, ενώ καδράρει ως γήινη νότα τον χώρο παρουσιάσεων που παίρνει τη μορφή ενός άνετου καθιστικού χαρίζοντας την αίσθηση οικειότητας σε συνεργάτες και επισκέπτες. Η λευκή κουρτίνα που εγκιβωτίζει τον χώρο, καλύπτοντας την μεταλλική κατασκευή, συμβάλλει στην συγκέντρωση του παρατηρητή στο προβαλλόμενο περιεχόμενο και στην ίδια την έννοια του παρουσιάζειν, εντείνοντας τη θεατρικότητα του χώρου.

Τα φυτά δεν θα μπορούσαν φυσικά να λείπουν από τον χώρο καθώς συμβάλλουν καθοριστικά στην ανανέωση του αέρα, της χωρικής ποιότητας και τελικώς του ευ ζην. Εκτός από τον κάθετο κήπο στο εσωτερικό του γραφείου, πλαισιώνουν αγέροχα την μεγάλη μπροστινή τζαμαρία, όπου μεγάλες ζαρντινιέρες φιλοξενούν τροπικά και αρωματικά φυτά, διεγείροντας παράλληλα ακόμα μία αίσθηση, αυτή της όσφρησης.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη:
The Hive architects / Μιχαήλ Ξηρόκωστας, Θοδωρής Πανόπουλος
Έτος ολοκλήρωσης:
2021
Εμβαδό κτιρίου:
81,07 m2
Τοποθεσία:
Αθήνα, Ελλάδα
Φωτογραφίες:
Γιώργος Μεσσαριτάκης

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Εστιατόριο-μπαρ “ALchemio”

Εστιατόριο-μπαρ “ALchemio”

Απέναντι από το Γενικό Χημείο του Κράτους, το “ALchemio” προσφέρει μια ατμόσφαιρα βιομηχανικής νοσταλγίας και πολυτέλειας της δεκαετίας του ’50. Ο σχεδιασμός του κάνει σαφείς αναφορές στην αλχημεία ως την…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.