Πρόταση αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για το Αθλητικό Κέντρο ΚΟΠ στον Κόρνο

Η Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου αποφάσισε την δημιουργία ενός σύγχρονου, λειτουργικά άρτιου και πρότυπου Αθλητικού Κέντρου για τις ανάγκες των Εθνικών της ομάδων. στα πρότυπα αντίστοιχων Κέντρων που έχουν δημιουργήσει άλλες Ευρωπαϊκές Ομοσπονδίες, σε κατάλληλο τεμάχιο Κρατικής γης στην Κοινότητα Κόρνου, πολύ πλησίον του υπεραστικού δρόμου Λευκωσίας- Λεμεσού, και παράλληλα να ενισχύσει με αυτό τον τρόπο σημαντικά και πολύπλευρα την οικονομική δραστηριότητα της Κοινότητας Κόρνου. Πέραν της δημιουργίας προπονητικού κέντρου για τις ανάγκες των Εθνικών Ομάδων, η ΚΟΠ προτίθεται να αξιοποιήσει την εξαιρετική προσβασιμότητα του τεμαχίου για την χωροθέτηση των Γραφείων της, της Σχολής Προπονητών, την δημιουργία αιθουσών σεμιναρίων για την εκπαίδευση των διαιτητών και υποστηρικτικών δραστηριοτήτων, όπως ξενώνες φιλοξενίας για μικρό αριθμό νεαρών, κυρίως αθλητών και ανάλογες υπηρεσίες καφεστιατορίου για τις ανάγκες όλων των πιο πάνω δραστηριοτήτων της.

Συνθετικές αρχές
Η πρόταση λαμβάνοντας υπόψη την κλίμακα του χώρου αλλά και τις προτάσεις της ΚΟΠ επιλέγει να δημιουργήσει ανεξάρτητα οργανικά κελύφη – εγκαταστάσεις, οι οποίες διέπονται από τις ίδιες αρχές, την ίδια φιλοσοφία σχεδιασμού, συνδιαλέγονται αρμονικά μεταξύ τους, συνδέονται λειτουργικά, παράγουν διαφορετικές ποιότητες εξωτερικών χώρων, και ενοποιούνται με οργανικές ενεργές τοπογραφίες και μια ¨αιωρούμενη¨ κυκλική πέργκολα – στέγαστρο, με διαφορετικά υλικά επικάλυψης.
Η διάσπαση των όγκων και ο παράλληλος τονισμός των ενοτήτων βοηθούν στη σηματοδότηση των επιμέρους λειτουργιών και στην σαφέστερη αναγνωσιμότητα των εγκαταστάσεων. Συνδετικό στοιχείο των ενοτήτων είναι οι πορείες κίνησης, οι διάφορες υποστηρικτικές δράσεις και οι περιοχές πρασίνου.
Η πρόταση στοχεύει στην δημιουργία ενός ζωντανού χώρου, ο οποίος θα είναι ενεργός κάθε στιγμή, θα δίνει την δυνατότητα στην ΚΟΠ να φιλοξενήσει παράλληλες αθλητικές και πολιτιστικές δράσεις, να χρησιμοποιήσει το συγκρότημα ακόμη και για σκοπούς ξένους προς το αρχικό κτιριολογικό πρόγραμμα (happenings).
Σε όλη τη διάρκεια του σχεδιασμού βασικές συνθετικές αναφορές υπήρξαν η ενεργειακή αυτονομία του συγκροτήματος, ο βιοκλιματικός σχεδιασμός του και η αξιοποίηση των ανανεώσιμων και εναλλακτικών πηγών ενέργειας (γεωθερμική ενέργεια, εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στην οροφή του γηπέδου, συλλογή, ανακύκλωση και αξιοποίηση βρόχινου νερού μέσω της επιφάνειας του στεγάστρου και της πρόβλεψης υπόγειων δεξαμενών, ανακύκλωση απορριμμάτων, επιλογή υλικών με οικολογικό χαρακτήρα, πρόσβαση ποδηλάτων), καθώς και πρόβλεψη για την εξυπηρέτηση των ατόμων με ιδιαιτερότητες – ΑΜΕΑ.

''Χρονοπολεοδομία''
Παράλληλα η προσέγγιση μας στην περιοχή ακολουθεί τα χαρακτηριστικά της "χρονοπολεοδομίας", εισάγει την παράμετρο "χρόνος" στο σχεδιασμό του αστικού χώρου, ώστε να επιτευχθεί ο συγχρονισμός των λειτουργιών και όχι μόνο η χωρική τους συνύπαρξη.
Οι λειτουργίες δεν είναι μόνο πολλές, αλλά συμβαίνουν ταυτόχρονα σε τόπο και χρόνο και αυτό λαμβάνεται υπόψη στον προγραμματισμό των χρήσεων και το σχεδιασμό των χώρων. Οι χώροι είναι ενεργοί και μπορεί να αλλάζουν διαρκώς στην διάρκεια μιας ημέρας και να φιλοξενήσουν διαφορετικά δρώμενα.

Κτιριολογικό πρόγραμμα
Στον χώρο δημιουργούνται:
Γήπεδο ποδοσφαίρου για επίσημους αγώνες, κατηγορίας 2, διαστάσεων αγωνιστικού χώρου 105Χ68 μέτρα, με φυσικό χλοοτάπητα, σύμφωνα με όλες τις προδιαγραφές και τις οδηγίες της UEFA, χωρητικότητα μεγαλύτερη από 1500 θεατές, όλοι καθήμενοι, που θα μπορεί να φιλοξενεί διεθνείς αγώνες της Εθνικής Ελπίδων Κ-21 αλλά και φιλικούς αγώνες της Εθνικής Ομάδας των Ανδρών. Η μελέτη προβλέπει το γήπεδο στην τελική του μορφή να είναι πλήρως στεγασμένο σε κάθε τομέα καθώς και την δυνατότητα επέκτασης ώστε να μπορεί να καλύψει μελλοντικά ακόμη και τις απαιτήσεις ενός γηπέδου κατηγορίας 3.
Κτίριο αποδυτηρίων της Εθνικής Ανδρών, σε χωρική και λειτουργική συνέχεια του κεντρικού γηπέδου ποδοσφαίρου, που εκτός από τα αποδυτήρια της Εθνικής ομάδας θα περιλαμβάνει και πέντε κοινά αποδυτήρια – το ένα που θα χρησιμοποιείται από την φιλοξενούμενη ομάδα για λόγους καλής φιλοξενίας αλλά και σύμφωνα με τις οδηγίες της UEFA με τα ίδια χαρακτηριστικά με αυτό της Εθνικής Ανδρών. Η είσοδος στα αποδυτήρια θα γίνεται από μια διευρυμένη αίθουσα που θα λειτουργεί και ως μικτή ζώνη και στην οποία θα μπορούν να φιλοξενηθούν τρόπαια και αναμνηστικά της ΚΟΠ.
Στο συγκρότημα του γηπέδου προβλέπονται επίσης και όλοι οι χώροι που προδιαγράφονται από την UEFA αλλά δεν υπάρχουν στο αρχικό κτιριολογικό πρόγραμμα, ώστε το γήπεδο να είναι κατηγορίας 2 και να μπορεί να φιλοξενήσει διεθνείς αγώνες (χώροι για δημοσιογράφους – τύπο, μικτή ζώνη, αίθουσα τύπου, χώροι για αναμεταδόσεις – TV Studio, αίθουσα VAR, χώροι για επισήμους, χώροι για ball boys – ball girls, χώροι αστυνομίας – ασφάλειας, χώροι υγιεινής θεατών, χώροι μόνιμου προσωπικού, αποθήκες, χώροι ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού, χώροι συγκέντρωσης – αποκομιδής απορριμμάτων. κτλ). Στην μελέτη προβλέπονται ακόμη και χώροι που προτείνονται από την UEFA για την καλύτερη λειτουργία και βιωσιμότητα του έργου (όπως το επίπεδο των κλειστών θεωρείων, η κυκλική μεταλλική πέργκολα – στέγαστρο, που στεγάζει όλους τους τομείς του γηπέδου αλλά και τους χώρους κίνησης των θεατών), η κατασκευή και ολοκλήρωση των οποίων μπορεί να γίνει είτε σταδιακά είτε σε μεταγενέστερη φάση, ώστε να μην επιβαρυνθεί στην πρώτη φάση ο προϋπολογισμός, δίχως σε καμία περίπτωση να επηρεάζεται η λειτουργία και η αισθητική του συγκροτήματος.
Όσον αφορά την ενότητα των κλειστών θεωρείων στον Δυτικό τομέα, σε κάθε θεωρείο (συνολικά 10+1 θεωρεία), αντιστοιχούν δύο σειρές εξωτερικών θέσεων (10 θέσεις), ενώ οι τιμές ορατότητας είναι >12 cm. Προβλέπονται στο ίδιο επίπεδο και το δεύτερο πανοραμικό control room του γηπέδου καθώς και ένα πανοραμικό TV studio.
Κτίριο αποκατάστασης / αποθεραπείας (οι χώροι είναι σε άμεση σύνδεση με το γήπεδο ποδοσφαίρου και τα αποδυτήρια των ομάδων αλλά ταυτόχρονα μπορούν να λειτουργούν και αυτόνομα και να εξυπηρετούν είτε μεμονωμένους αθλητές είτε και άλλες ομάδες).
Αποθήκη ρουχισμού και εξοπλισμού (σε συνέχεια των αποδυτηρίων και των υπολοίπων χώρων του γηπέδου αλλά και σε σύνδεση με τον ξενώνα).
Αποθήκη εξοπλισμού και συντήρησης γηπέδων.
Οι αίθουσες σεμιναρίων / εκδηλώσεων σε άμεση σύνδεση με το γήπεδο αλλά και με την ελεγχόμενη στεγασμένη πλατεία του Αθλητικού Κέντρου, ώστε να μπορούν να λειτουργούν αυτόνομα, να μπορούν να ενοποιηθούν αλλά και να επεκταθούν στον στεγασμένο εξωτερικό χώρο.
Καφεστιατόριο (η επιλογή της θέσης του έγινε έτσι ώστε αφενός να αποτελεί σημείο αναφοράς και να εξυπηρετεί το σύνολο των εγκαταστάσεων και αφετέρου να μπορεί να λειτουργήσει και αυτοτελώς δίχως η λειτουργία του να επηρεάζει άλλες δραστηριότητες στο αθλητικό κέντρο).
Ξενώνες φιλοξενίας (σε άμεση σύνδεση με το κτίριο των αποδυτηρίων αλλά και το σύνολο των αθλητικών εγκαταστάσεων μέσω της προστατευόμενης πλατείας του γηπέδου).
Δύο (2) βοηθητικά γήπεδα διαστάσεων 105Χ68 μέτρα, με φυσικό χλοοτάπητα, με χωρητικότητα μεγαλύτερη των 50 θεατών. Περιμετρικά των γηπέδων υπάρχει στίβος εκγύμνασης των αθλητών.
Τέσσερα (4) μικρότερα γήπεδα διαστάσεων 40Χ20 μέτρα, που θα ενώνονται σε ένα κανονικό γήπεδο διαστάσεων 105Χ68 μέτρα, με συνθετικό χλοοτάπητα.
Τα Κεντρικά Γραφεία της ΚΟΠ (επιλέγεται να είναι το μόνο κτίριο που έχει μια χωρική αυτονομία ανταποκρινόμενο στις ανάγκες και στην λειτουργικότητα του).
Δημόσιοι – ελεύθεροι χώροι Αθλητικού Κέντρου (ενεργές τοπιογραφίες) - κεντρική πλατεία εισόδου, η λεωφόρος των φιλάθλων, η Πλατεία του γηπέδου, υπαίθριοι χώροι εκθέσεων – εκδηλώσεων πράσινο πάρκο (χαμηλή και ψηλή φύτευση, θεματικούς κήπους, πλατείες, χώρους υπαίθριων εκθέσεων).
Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός πως η μελέτη επιτρέπει την σταδιακή ανάπτυξη του συγκροτήματος όσο και μελλοντικές επεκτάσεις, κτιριακές προσθήκες αλλά και χωρικές μεταβολές, δίχως να αλλοιώνεται ούτε στο ελάχιστο η συνολική αισθητική, η οργάνωση των λειτουργιών και ο χαρακτήρας των εγκαταστάσεων.

 

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη:
ACA ARCHITECTS LLC (Andreas Constantinou + Associates)
σε συνεργασία με A&S ARCHITECTS
Επικεφαλής Ομάδας ACA ARCHITECTS LLC:
Ρένος Κωνσταντίνου
Ομάδα Μελέτης:
ACA ARCHITECTS LLC / Ανδρέας Κωνσταντίνου, Αγγέλα Κωνσταντίνου, Μάιρα Μέντεζ
A&S ARCHITECTS / Άννα Ασσανά , Νίκος Σιαπκαράς, , Alexandr Lala, Αναστασία Τσίκλη, Δημήτρης Τσιτσάνης, Αγγελική Μουρελάτου, Βασίλης Καλαμπόγιας, Παύλος Μπακαγιάννης

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Αστικό χωριό: συγκρότημα κοινωνικής κατοικίας στο δήμο Λάρνακας, 1ο βραβείο

Αστικό χωριό: συγκρότημα κοινωνικής κατοικίας στο δήμο Λάρνακας, 1ο βραβείο

Κεντρική ιδέα της πρότασης αποτελεί ο επαναπροσδιορισμός της αρχιτεκτονικής τυπολογίας των χωριών, η οποία προσδίδει ένα συλλογικό χαρακτήρα στο συγκρότημα κοινωνικών κατοικιών και παράλληλα επιλύει με μια κίνηση μια σειρά…
1ο βραβείο Δημόσιου Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού:

1ο βραβείο Δημόσιου Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού: "Ακτογραφίες". Ανάπλαση πολυλειτουργικού πάρκου του Πεδίου Άρεως στον Βόλο

Στα όρια του αστικού ιστού του Βόλου, στις εκβολές του ποταμού του Ξηριά και των ακτών του Παγασητικού Κόλπου, το νέο πάρκο του Πεδίου Άρεως φιλοδοξεί, σε συνδυασμό με το…
Ανάπλαση κοινόχρηστου χώρου και ευρύτερης περιοχής του νέου σταθμού μετρό Αλεξάνδρας l Α’ ΒΡΑΒΕΙΟ

Ανάπλαση κοινόχρηστου χώρου και ευρύτερης περιοχής του νέου σταθμού μετρό Αλεξάνδρας l Α’ ΒΡΑΒΕΙΟ

Α’ ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΙΔΕΩΝ Η Λεωφόρος Αλεξάνδρας αποτελεί τη μία από τις 3 πλευρές του μεγάλου πολεοδομικού τριγώνου που ορίζει παραδοσιακά την κεντρικότητα της αθηναϊκής πόλης. Η εξάπλωση των…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.