Ανασχεδιασμός του bar-restaurant "Βασιλικός | Κουζίνα Γκρέκα"

Το 2017 αναλάβαμε την ανανέωση του πρώτου bar-restaurant «Βασιλικός» στην πόλη των Φαρσάλων. Τέσσερα χρόνια μετά, το 2021 , στην καρδιά της πλατείας Νεάπολης στη Λάρισα, η ομάδα μας ανέλαβε το σχεδιασμό και υλοποίηση του δεύτερου στη σειρά restaurant «Βασιλικός Κουζίνα Γκρέκα» με εξειδίκευση στην Ελληνική κουζίνα όπως προδίδει και η ονομασία του.
Με αναφορές στην εταιρική ταυτότητα του πρώτου καταστήματος και σαφώς εμπλουτισμένο design εμπνευσμένο από την ελληνική κουζίνα δημιουργήθηκε ένας ιδιαίτερος χώρος που πλέον ορίζεται ως σταθμός της ελληνικής γαστρονομικής εμπειρίας.
Από την πρώτη στιγμή του σχεδιασμού, προτεραιότητα δόθηκε στη διάταξη, τη λειτουργικότητα και πολυμορφικότητα του συγκεκριμένου χώρου ώστε να μπορούν να ικανοποιηθούν οι διαφορετικές κάθε φορά προσδοκίες των πελατών. Γι’ αυτό το λόγο σε όλη την αριστερή πλευρά του καταστήματος δεσπόζει ένας ενιαίος επιβλητικός δερμάτινος καναπές που δίνει την δυνατότητα για διαχωρισμό ή ένωση των τραπεζιών ανάλογα με τον αριθμό των επισκεπτών χωρίς όμως να εκλείπει η κομψότητα του χώρου. Ένα σετ καθισμάτων βρίσκεται και στην δεξιά πλευρά του καταστήματος επάνω από το άνοιγμα της σκάλας που οδηγεί στο υπόγειο δημιουργώντας την αίσθηση ενός αιωρούμενου εξώστη για φαγητό. Αυτή η σκάλα -που οδηγεί στο χώρο αποθήκευσης και το wc- προστατεύεται με λεπτές μεταλλικές διαχωριστικές βέργες ώστε ολόκληρος ο χώρος να είναι διαπερατός οπτικά. Η ανοιχτή κουζίνα χαρακτηρίζεται για την πολυμορφικότητα της καθώς έχει τη δυνατότητα να απομονώνεται με τη χρήση κινούμενων μη διαπερατών διαχωριστικών στο σκούρο χρώμα του πάγκου της εξευγενίζοντας το χώρο και μεταμορφώνοντας το κατάστημα σε open kitchen ή take away ανάλογα με την περίσταση.
Η έκρηξη των χρωμάτων και υλικών συντέλεσαν στη δημιουργία ενός χώρου με χαλαρωτική ατμόσφαιρα και διακριτική πολυτέλεια. Τα ιδιαίτερα επιχρίσματα όπως κονιάματα που προέρχονται από φυσικά έγχρωμα πετρώματα εμπλουτισμένα με ειδικά επεξεργασμένο ξανθό στάχυ καθώς και τα μπρούτζινα παλαιωμένα φωτιστικά με τα καμπύλα σχήματα γεννούν συνειρμούς για τις κατεξοχήν πρώτες ύλες και τα παραδοσιακά σκεύη της ελληνικής κουζίνας. Η χρήση του φυσικού ξύλου σε οργανικούς σχηματισμούς πάνω από τα καθίσματα και η αντανάκλαση του φωτισμού στις λείες και καμπύλες επιφάνειες δίνουν την αίσθηση ότι αγκαλιάζουν το χώρο και ζεσταίνουν την ατμόσφαιρα. Το σκούρο επίχρισμα του δαπέδου που προέρχεται από επιλεγμένα φυσικά έγχρωμα βότσαλα αναμεμειγμένα με έγχρωμη ποταμίσια άμμο σε συνδυασμό με τα σκούρα μεταλλικά τραπέζια και πάγκο δημιουργούν την εντύπωση ότι τα έπιπλα ξεπροβάλουν από το έδαφος σε μία ενιαία μάζα.
Οι υφές που χρησιμοποιήθηκαν τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά του καταστήματος στοχεύουν στην εμπειρία της ελληνικής κουζίνας προσαρμοσμένη στις προσδοκίες του σύγχρονου κοινού.

 

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη & σχεδιασμός:
Ground Plan
Ομάδα μελέτης:
Αρσενόπουλος Θεόδωρος & Σαατσάκη Θεοδώρα
Επίβλεψη:
Ground Plan
Τοποθεσία:
Λάρισα
Συνολικό εμβαδό κτιρίου:
41,80 m²
Χρόνος μελέτης & κατασκευής:
2021
Φωτογραφίες:
Lightroom Studio – Αρσενόπουλος Ιωάννης

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

"ΟptoΤherapy" κατάστημα οπτικών στη Λάρισα

Το "OptoTherapy" βρίσκεται στο κέντρο της Λάρισας και επιχειρεί τον συνδυασμό εμπορικού χώρου με ιδιαίτερα brands οπτικών, φακών, αναλώσιμων, και χώρου παροχής εξειδικευμένων υπηρεσιών εξάσκησης όρασης (vision training). Αυτά τα…

"Mantis bar" στην ορεινή Χαλκιδική

Στην περιοχή της ορεινής Χαλκιδικής και πιο συγκεκριμένα στον οικισμό της Μεγάλης Παναγίας του Δήμου Αριστοτέλη βρίσκεται το "MANTIS bar". Η επιχείρηση στεγάζεται σε ένα διώροφο κτίριο με υπόγειο, που…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.