Πέτρινο αρχοντικό 300 ετών μετατρέπεται σε πολιτιστική όαση

  • BEEF ARCHITEKTI

Η Sa Taronja στην πόλη Andratx, στη Μαγιόρκα, ξεκίνησε ως η μεγαλύτερη πτηνοτροφική μονάδα στις Βαλεαρίδες Νήσους τη δεκαετία του 1960 που ιδρύθηκε από την οικογένεια Burgos. Το 1997 μετατράπηκε σε πολιτιστικό κέντρο από έναν Γερμανό ζωγράφο που το απέκτησε, ενώ το 2017, ένας νέος ιδιοκτήτης το ανέλαβε με στόχο τη συνέχιση της πολιτιστικής του κληρονομιάς.
Η ανακαίνιση της Sa Taronja έχει δύο φάσεις. Η πρώτη περιλάμβανε την αποκατάσταση του πέτρινου αρχτοντικού 300 ετών που πλέον λειτουργεί ως ξενώνας. Η δεύτερη επικεντρώνεται στα τρία μεγάλα κτίρια, που ήταν αρχικά ορνιθώνες και αργότερα στούντιο καλλιτεχνών. Οι ανακαινίσεις διατηρούν την αυθεντική κουλτούρα του χώρου.
Χρησιμοποιώντας τοπικά υλικά, όπως πέτρα Mares και ένα απλό ξύλινο πλέγμα, οι BEEF ARCHITEKTI από τη Σλοβενία ανέδειξαν την ιστορική και πολιτιστική αξία του χώρου, ενώ ταυτόχρονα προσδώσαν σύγχρονο χαρακτήρα. Τα αρχικά αρχιτεκτονικά στοιχεία και τα ανακαλυφθέντα χειροποίητα αντικείμενα ενσωματώθηκαν στον σχεδιασμό, ενισχύοντας την αυθεντικότητα και τη σύνδεση με το παρελθόν. Με τη βοήθεια γηγενών τεχνητών, αφαιρέθηκαν όλες οι σύγχρονες προσθήκες για να αποκαλυφθεί η αρχική πέτρινη δομή στη φυσική, συμπαγή της μορφή. Οι ανακατασκευές θα κάνουν τη Sa Taronja ξανά σημαντικό πολιτιστικό σημείο αναφοράς σε τοπικό και διεθνές επίπεδο.

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη:
BEEF ARCHITEKTI, Rado Buzinkay & Andrej Ferenčík

Oμάδα μελέτης:
Lukáš Maršalka

Τοποθεσία:
Carrer de Andalucía 23, Andraitx, Μαγιόρκα, Ισπανία

Εργοδότης:
Ca'n Burgos De Andratx

Εμβαδό:
124 m²

Εμβαδό οικοπέδου:
6185 m²

Χρόνος μελέτης & υλοποίησης:
2019 -2022

Φωτογραφίες:
Tomeu Canyellas

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Μετατροπή χώρου γραφείων σε χώρο εστίασης

Μετατροπή χώρου γραφείων σε χώρο εστίασης

Στο Μαρούσι, μέσα στο κτιριακό συγκρότημα Green Plaza, ένας πρώην χώρος γραφείων 500τμ μεταμορφώθηκε στο χώρο εστίασης Αll Day Βar-Bistro Rey Pablo από το αρχιτεκτονικό γραφείο KOKORELIAARCHITECTS.Η κυρίαρχη ιδέα γύρω…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.