Μετατροπή γηροκομείου σε Hospice

Το έργο αφορά την μετατροπή ενός γηροκομείου της Ιεράς Μητρόπολης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής στα Σπάτα στον πρώτο Ξενώνα Ανακουφιστικής Φροντίδας για καρκινοπαθείς στην Ελλάδα. Η νέα δομή του οργανισμού θα προσφέρει δωρεάν, ολοκληρωμένη και συνεχή ανακουφιστική φροντίδα σε ασθενείς με καρκίνο σε τελικό στάδιο, καθώς και στις οικογένειές τους, με στόχο την επίτευξη της καλύτερης δυνατής ποιότητας ζωής.
Το κτίριο εκτείνεται σε τρεις στάθμες, υπόγειο, ισόγειο και όροφο και βρίσκεται στο κέντρο των Σπάτων. Η επέμβαση αφορά στην πλήρη ανακατασκευή και αναδιαρρύθμιση των εσωτερικών χώρων με παράλληλη επέμβαση και αναβάθμιση του εξωτερικού κελύφους του κτιρίου.
Η νέα χρήση του κτιρίου, αυτή του Ξενώνα Ανακουφιστικής Φροντίδας Ασθενών, αποτέλεσε εξαρχής μια σχεδιαστική πρόκληση. Πρόκειται για έναν χώρο ιδιαίτερης χρήσης και σημασίας, που διέπεται μεν από τους σχεδιαστικούς περιορισμούς και τις προδιαγραφές ενός νοσοκομειακού χώρου, αλλά ταυτόχρονα προσφέρει ένα περιβάλλον φιλοξενίας, φροντίδας, ανακούφισης και αγάπης. Ο βασικός στόχος του σχεδιασμού ήταν να δημιουργηθεί ένας ξενώνας με ζεστή και ανθρώπινη ατμόσφαιρα, εφοδιασμένος με τον πιο σύγχρονο ειδικό ιατρικό εξοπλισμό, τον οποίο οι χρήστες του να τον νιώθουν οικείο και να τους αποπνέει ελπίδα και αισιοδοξία.
Στον χώρο κύριας εισόδου του κτιρίου, στο Ισόγειο, συναντάται χώρος καθιστικού με γραφείο υποδοχής και ο χώρος του βιβλιοπωλείου. Μέσω ενός γυάλινου διαχωριστικού, που επιτρέπει την οπτική επαφή μεταξύ των δυο χώρων, δίνεται η αίσθηση ότι ο ένας είναι μέρος του άλλου.
Από το σύνολο των επτά θαλάμων νοσηλείας, οι δυο εξ αυτών είναι στο ισόγειο ενώ οι υπόλοιποι πέντε είναι στον όροφο. Και στις δυο στάθμες συναντώνται χώρος στάσης νοσηλευτών, δωμάτιο νοσηλείας, χώρος σκωραμίδων και κοινόχρηστο wc. Στο ισόγειο συναντάται επίσης η κουζίνα, που εξυπηρετεί όλους τους θαλάμους, ενώ στο επίπεδο του ορόφου, διαμορφώνεται υπερυψωμένο καθιστικό με τζάκι & τραπεζαρία, που λειτουργεί ως χώρος ανάπαυσης και συνάντησης. Στην ίδια στάθμη διαμορφώνεται επίσης και ένας μικρός χώρος προσευχής.
Με γνώμονα την δημιουργία μιας ζεστής ατμόσφαιρας δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα στην εφαρμογή των υλικών: βινυλικό δάπεδο με αυστηρές προδιαγραφές και όψη ξύλου, επενδύσεις και έπιπλα από καπλαμά στους θαλάμους και στους κοινόχρηστους χώρους και ξύλινη τετράριχτη στέγη στο καθιστικό του ορόφου σε φωτεινά χρώματα, η οποία σε συνδυασμό με το μεγάλο τζάκι συμβάλλει στην αίσθηση οικειότητας που αποπνέει ένα καθιστικό κατοικίας.
Η χρωματική παλέτα που επιλέχτηκε, σε ανοιχτές αποχρώσεις του γκρι και του λευκού αλλά κυρίως οι παλ χρωματισμοί ,διαφορετικοί σε κάθε θάλαμο νοσηλείας, σε συνδυασμό με τον φυσικό και τεχνητό φωτισμό, δίνουν συνολικά μια αίσθηση ηρεμίας και φωτεινότητας στον χώρο.
Για την εξωτερική αναβάθμιση του κελύφους και των όψεων του κτιρίου, εφαρμόστηκε θερμοπρόσοψη για την ενεργειακή θωράκιση του συγκροτήματος, ενώ τα παλιά μαύρα κάγκελα των εξωστών αντικαταστάθηκαν από νέα κιγκλιδώματα από μεταλλικές λάμες σε λαδί χρώμα, που προσομοιάζουν κλαδιά - φυτικό μοτίβο φύλλων.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη:
Parthenios Architects & Associates
Η/Μ μελέτη:
Παναγιώτης Κωνσταντίνου
Επίβλεψη:
Parthenios Architects & Associates
Μελέτη ιατρικών αερίων:
Νίκος Κοτοπούλης
Μελέτη φωτισμού:
Apleton
Ιδιοκτήτης:
Ιερά Μητρόπολη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής
Τοποθεσία:
Πατριάρχου Γρηγορίου Ε23 , Σπάτα
Συνολικό εμβαδό κτιρίου:
700,00 m2
Χρόνος κατασκευής:
2015
Παρουσίαση:
Parthenios Architects & Associates
Φωτογράφος:
Κοντός Κωνσταντίνος

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Αναδιαμόρφωση διαμερίσματος για μια χορογράφο

Αναδιαμόρφωση διαμερίσματος για μια χορογράφο

Πρόκειται για τη συνολική αναδιαμόρφωση ενός οροφοδιαμερίσματος του ’80, στο οποίο διαμένει μια χορογράφος με την οικογένειά της. Η κατάργηση της προϋπάρχουσας διαρρύθμισης επέτρεψε την ανασύνθεση διαφορετικών ποιοτήτων κίνησης και…
Ανακαίνιση διαμερίσματος του 1937, Waterfront Nikis Apartment

Ανακαίνιση διαμερίσματος του 1937, Waterfront Nikis Apartment

Τοίχοι στα χρώματα ροζ του φλαμίνγκο, μπλε του πελάγους και παστέλ πράσινο ορίζουν τις διαφορετικές περιοχές σε αυτό το διαμέρισμα με θέα το Θερμαϊκό από τον αρχιτέκτονα Σταμάτιο Γιαννίκη.To Waterfront…

"K69 Project" Ριζική ανακαίνιση διαμερίσματος

Το K69 Apartment αφορά την ριζική ανακαίνιση ενός ισόγειου διαμερίσματος 81 m2, σε Αθηναική πολυκατοικία του ’50, που βρίσκεται επί της Λ. Κηφησίας στην περιοχή των Αμπελοκήπων. Το διαμέρισμα αναδιαμορφώνεται…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.