Εστιατόριο Oven Pizza Bar, στην Πρέβεζα

Στο Λιμάνι της Πρέβεζας, στο ισόγειο ενός από τα νεοκλασικά κτίρια του πολυσύχναστου παραλιακού δρόμου, κατασκευάστηκε το ιταλικό εστιατόριο Oven Pizza Bar ως ένας κομψός, σύγχρονος, αλλά και οικείος χώρος φαγητού.
Πρόκειται για μια πλήρη ανακαίνιση, καθώς αποξηλώθηκαν όλες οι προηγούμενες εσωτερικές κατασκευές για να αναδειχθεί η αρχιτεκτονική του κτιρίου. Από την υφιστάμενη κατάσταση, διατηρήθηκαν τα ξύλινα δάπεδα και η διαρρύθμιση των 2 επιπέδων.
Η ένταξη του εστιατορίου στα χαρακτηριστικά του παραλιακού αστικού ιστού ήταν βασική επιδίωξη του σχεδιασμού. Διατηρήθηκαν και αποκαταστάθηκαν οι όψεις του κτιρίου με τις χαρακτηριστικές καμάρες, στοιχείο που υιοθετείται και μεταφέρεται στην εσωτερική όψη του εστιατορίου προς τη στοά. Τα μεγάλα νέα ανοίγματα προσφέρουν άπλετο φυσικό φως, ενώ συνδέουν οπτικά τον παραλιακό πεζόδρομο με το χώρο του εστιατορίου καλωσορίζοντας τους επισκέπτες. Στην περιοχή της στοάς, διατηρήθηκαν τα φατνώματα της οροφής με τις αντίστοιχες γύψινες κορνίζες, ενώ κατασκευάστηκαν μεγάλες μεταλλικές συνθέσεις οροφής από τρυπητή λαμαρίνα από τις οποίες ξεπροβάλλουν κρεμαστά φυτά, δημιουργώντας ένα σκηνικό εντυπωσιασμού του επισκέπτη κατά την άφιξή του.
Οι καμάρες της όψης αποτελούν ένα συνθετικό εργαλείο που χρησιμοποιείται εκτεταμένα και στο design του εσωτερικού χώρου, γεγονός που γίνεται αντιληπτό στις καμπύλες που χρησιμοποιούνται στις επενδύσεις σε τοίχους και έπιπλα.
Υπάρχουν δύο είσοδοι προς τον εσωτερικό χώρο του εστιατορίου τόσο από τη στοά, όσο και από την πλευρά του κάθετου δρόμου. Εκεί, τον επισκέπτη υποδέχεται μια μεγάλη ζαρντινιέρα με ψηλή φύτευση που έχει διπλό ρόλο. Προς την πλευρά της εισόδου, λειτουργεί ως διαχωριστικό, χάρη στα καμπύλα μεταλλικά σχέδια από λαμαρίνα σε μαύρη απόχρωση, ενώ από την εσωτερική πλευρά χρησιμοποιείται ως καθιστικός χώρος.
Την προσοχή του επισκέπτη αιχμαλωτίζει ο περίτεχνα σχεδιασμένος χώρος του κεντρικού bar. Το ασπρόμαυρο ψηφιδωτό με τα ακανόνιστα σχήματα του δαπέδου σηκώνεται και πάνω στην όψη της βάσης του bar, ενώ τα ξύλινα ράφια της κάβας με τα ποικίλα ίσια και καμπύλα σχήματα αναδεικνύονται από τον ειδικά σχεδιασμένο κρυφό φωτισμό. Τη σύνθεση ολοκληρώνουν οι τοίχοι εκατέρωθεν του bar που επενδύονται από μια ανάγλυφη όψη με τρισδιάστατο μοτίβο με καμπύλες στην απόχρωση της τερακότας.
Ο ξυλόφουρνος είναι ορατός ακριβώς πίσω από ένα ειδικά σχεδιασμένο μπαρ. Η ανοιχτή κουζίνα ενθαρρύνει τους επισκέπτες να μαζευτούν και να παρακολουθήσουν την προετοιμασία της πίτσας. Ο πάγκος της κουζίνας με επένδυση από ειδικό επίχρισμα με όψη πέτρας, καθώς και η μαύρη αναρτημένη από την οροφή μεταλλική κατασκευή καδράρουν άψογα τον φούρνο που έχει βαφτεί στην απόχρωση τερακότας, ακολουθώντας τη χρωματική παλέτα του χώρου.
Η πληθώρα υλικών με διαφορετικές υφές και ποιότητες δημιούργησαν μια ξεχωριστή ταυτότητα στον χώρο. Στην οροφή, οι ξύλινες περσίδες αποκρύπτουν τις θυρίδες επίσκεψης του μηχανολογικού εξοπλισμού. Η τριχιά στην πόρτα προς τα κοινόχρηστα wc φέρει άμεσες αναφορές στη θάλασσα με την οποία γειτνιάζει το εστιατόριο. Οι ξύλινες κατασκευές από δρυ, η απόχρωση της τερακότας, τα σκούρα πλακίδια στους τοίχους, το ασπρόμαυρο ψηφιδωτό και οι μαύρες μεταλλικές κατασκευές διαμορφώνουν έναν οικείο και ζεστό χώρο φαγητού. Ο περιμετρικός κρυφός φωτισμός, ο φωτισμός των κατασκευών, οι απλίκες και τα κρεμαστά φωτιστικά συμπληρώνουν το άρτιο αισθητικά αποτέλεσμα. Τα διακοσμητικά φωτιστικά ακολουθούν τη λογική της χρήσης της καμπύλης και των οργανικών σχημάτων.
Η ανακαίνιση μέσα από έναν ισορροπημένο συνδυασμό ανάγλυφων επιφανειών, μεταλλικών στοιχείων και φυσικών υλικών διαμορφώνει μια φιλόξενη και πολυτελή ατμόσφαιρα σε ένα σύγχρονο χώρο φαγητού.

Περισσότερα...

Στοιχεία Έργου

Τοποθεσία: 
Μαρίνα Πρέβεζας, Ελλάδα
Αρχιτεκτονική εσωτερικού χώρου:
G2lab
Κατασκευη:
Γιώργος Τσέλλας
Φωτογράφος:
Δημήτρης Σπύρου

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Αποκατάσταση διατηρητέου αρχοντικού στην Ξάνθη

Αποκατάσταση διατηρητέου αρχοντικού στην Ξάνθη

Η ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασης του αρχοντικού Χασιρτζόγλου δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μια γόνιμη συζήτηση γύρω από τα θέματα που σχετίζονται τόσο με τους σύγχρονους τρόπους επέμβασης για την ενίσχυση…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.